Електромобилите блазнят властта – купува си 1000 коли

Всичко е в името на добрия пример за хората да се движим екологично
Обновена: 26 ное 2015 12:22 | 26 ное 2015 11:35, Петя Славова
58
Електромобилите блазнят властта – купува си 1000 коли
Снимка: Tesla Motors

Правителството е заделило 1 милион лева за хиляда електромобила за министерства и общини. Идеята на властта е по-малко да се замърсява въздухът и да се дава пример на гражданите.

По 10 000 лева екоминистерството планира да даде на институциите, които изберат да се движат с електричество. Средната цена на електромобил е около 60 000 лева. Тоест останалите 50 000 за нова кола на министър или чиновник, ще трябва да ги плати ведомството му, ако ги има, или пък ако ги намери.

В името на добрия пример за гражданите как да се движим екологично. "Администрациите, в тези градове, където има превишаване на нормите на фини прахови частици на въздуха ще имат предимство при кандидатстване", коментира пред Нова тв екоминистърът Ивелина Василева.

Ако властта реши да си купи електромобили, ще трябва да ги зарежда на всеки 150 км. В страната ни има само 34 колонки за зареждане на електромобили.

По данни на КАТ, в момента у нас има 170 електромобила. Намеренията на властта е да ги увеличи с още 1000. От бранша хем се радват, хем са с резерви.

"Държава, в която средният доход е 450 евро, това е демонстрацията на липса на идея какво да правим, отколкото следствие от концепция. Няма да електронизираме за 1 година и 1 млн. лв държава с толкова остарял автопарк", коментира Калоян Желев.

Засега е трудно да се говори за подкрепа на идеята от депутатите, защото екоминистърът не среща разбиране дори от партньорите във властта. Василева обаче обеща да последва примера на свои западни колеги и нейното ведомство да си подаде документи за програмата, като още не е ясно как ще става това.

Изричното уточнение на ековластта е, че няма да има масова подмяна на автомобили. Тя ще е пожелание. И ще струва 50 000 за този, който я поиска. Тези, които не я поискат, ще останат в статистиката: у нас има 3,8 млн. автомобили, които не са на електричество и са на средна възраст от 18 до 25 години. Със средна цена между 3000 и 3500 лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: електромобилидепутати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 мил.лева/1000 бр.= 1000 леваСтигат за велосипед с батерии.
39
0
 
4
 
! Отговори
Препоръчител преди 8 години
По-изгодно ще е да закупят 1000 велосипеда и по примера на европейските депутати да ходят на работа с тях.......
38
0
 
2
 
! Отговори
видело се преди 8 години
Ето къде ще отидат паричките от винетките!!!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам "старите" си брички на по 2-3 години да ги подаряват на центъра на всяко населено място в което има ведомство с подменени автомобили
36
0
 
1
 
! Отговори
www преди 8 години
Някой,на много места по света е така, но основно в развитите демокрации. Точно обратното е положението в почти всяка бедна държава. Знаете ли по Африка какви фантастични автопаркове има в пустините? Както и в затънтените части на Азия. Биританци, французи, германци пазаруват средна ръка неща от родни производители.Ето например Боко се хвалеше като луд, че бил построил завод за леки коли (китайски), но да сте видели депутатин да кара такава служебна?
35
0
 
2
 
! Отговори
www преди 8 години
До Анонимен 46Единственият депутатин, който ползва метрото е Радан Кънев, при това само от време на време!
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега и две атомни централи да построим ,че да има ток за колите
33
1
 
0
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Е, те това е! Ако има режим на тока, да не се чудим защо е! :))))
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като искат да дават пример, да хванат метрото!само срещу левче в посока - напълно екологично. (те май дори бяха освободени от левчето => фрее) 100% екология, 100% икономия.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До xaxRenault Kangoo ZE е с максимална автономност от 170км, но подозирам че целта е да си купят нови Тесли вместо бусове...
30
0
 
10
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ преди 8 години
ДА КУПЯТ САМО ЕДНА КОЛА И ДА Я ПОЛЗВАТ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ,ИМА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ,МЕТРО И ВЕЛОСИПЕДИ
29
0
 
12
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Всъщност целта май наистина е да се прибере комисионната. Като купят 1000 автомобила по 50 000-60 000 евро всеки, смятайте дали няма да има комисионни и далавери.Защото както няколко човека тука казаха, ако целта наистина е подобряване качеството на въздуха, всеки един депутат може да се придвижва с градски транспорт. Знаете ли колко ще се вдигне качеството на градския транспорт, ако тези 50-100млн лева бъдат инвестирани там, вместо за ел. автомобили.
28
0
 
11
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Държавните автомобили трябва да бъдат забранени за придвижване в града. Ако е за придвижване от един град в друг - ОК, тогава става. Но ако трябва да ходят до работа - да ползват градски транспорт или колело, или да си ползват личните автомобили.Но ако се пак ако целта е да се намали замръсяването на въздуха, нека за подкарат колелата и да започнат да използват метро и рейсове. Всичко друго си е чист популизъм, примесен с надеждата да се прибере комисионната от покупка на скъпи стоки.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това българският журналист наистина е най-тъпият журналист! За 1 000 000 лева ако купиш хиляда електромобила означава, че цената им трябва да е по 500 Евро на автомобил. Показаната тесла струва от порядъка на 100 000 лв или 50 000 Евро?!?!?!?!
26
0
 
3
 
! Отговори
без преди 8 години
За ТЕСЛА ( от по 200 000 лв) или за обикновени електрички от по 15 000 лв?
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
888
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Офшорките също са доста популярни,доста депутати имат такива.
23
0
 
6
 
! Отговори
xax преди 8 години
Тук има един много голям скрит проблем. Единственият електромобил, който е наистина сравнително автономен и може да измине некратко разстояние с едно зареждане (около 400 км.) е Теслата, която струва над 150 000 лв. Другите са много назад и не знам дали стигат до 100км пробег без зареждане. Кой депутат, министър или директор ще си вземе кола, с която може да стигне до Ябланица/Пазарджик/Дупница и после ще трябва да изчаква 2-3 часа да се зареди в контакта?
22
0
 
8
 
! Отговори
Чист въздух, нали? преди 8 години
"Добре де,ако искат да популяризират ел.колите,защо не направят като в Норвегия?"Всъщност "Идеята на властта е по-малко да се замърсява въздухът и да се дава пример на гражданите."(цитат от статия)Ако това е идеята, защо не направят като в Холандия. Там 85% от населението се придвижва с велосипеди. Хем чист въздух, хем ще стимулират нашите производители на колела. Ако не знаете, България е в Топ 5 в света по производство на велосипеди, нищо че повечето от нас никога не са се качвали на колело
21
0
 
6
 
! Отговори
чиста природа преди 8 години
До Колело, рейс, метро?Добро расъждение, само дето и без това електромобилите не харчат бензин :)Иначе и аз съм твърдо ЗА това депутатите да дадат пример и да започнат да се движат с колело или градски транспорт.