Плевнелиев отговаря на терора с нова доза толерантност

"Отговорът на атентатите трябва да е солидарност и единство в Европа"
26 ное 2015 14:23,
269
Плевнелиев отговаря на терора с нова доза толерантност
Снимка: архив, Булфото

Ако поколението, което събори Берлинската стена, започне да изгражда 26 г. по-късно нови стени, това ще постави на карта мечтата за обединена, мирна и демократична Европа. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията, заявява държавният глава Росен Плевнелиев в интервю пред германския "Хамбургер Абендблат".

По думите му отговорът на атентатите в Париж трябва да бъде повече, а не по-малко Европа.

"Контролът на външните граници на ЕС трябва да се подобри, но изграждането на огради в Съюза само ще задълбочи разединението между европейските държави", смятат президентът.

Според Плевнелиев Европа трябва да отговори на атентатите с единство и солидарност, а не с изолация.

"Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана. Но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма", категоричен е той.

"Оръжието" срещу тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Разпространението на радикализацията, популизма и национализма в европейските общества, разрастването на ксенофобията ще изостри рязко проблема", настоява още държавният глава.

Президентът ни е категоричен, че отговорът срещу тероризма трябва да бъде глобален, за което се налага обединението на Европа, Америка, Русия, Китай.

"Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени от глобалната антитерористична коалиция и да бъдат изправени пред съда", подчертава държавният глава в отговор на въпрос за атентатите в Париж.

Росен Плевнелиев коментира и бежанската криза в Европа, както и необходимостта правилата по отношение на имигрантите да бъдат спазвани от всички държави членки на ЕС.

"Бежанската криза ни напомни принципите, които поддържат основите на обединена Европа. Mиграционните потоци преминават през границите на всяка една страна в Европа. Проблемът може да бъде решен само съвместно, посредством европейската отговорност и солидарност. По същия начин България действа като отговорен член на ЕС", посочва още българският президент, като припомня, че страната ни първа беше достигната от бежанската вълна в Европа.

"Ние бяхме единствената страна - и казвам това с гордост - която се придържаше към правилата", казва Росен Плевнелиев пред "Хамбургер Абендблат".

По отношение на кризата в Сирия президентът напомня, че целта на всички усилия е постигането на мир, което да позволи на милионите бежанци да се завърнат по домовете си, "да изградят отново страната, да я модернизират, така че хората да могат да решават собственото си бъдеще чрез свободни избори".

Държавният глава допуска възможността сирийският президент Башар Асад "да остане още известно време“ на власт. Президентът допълва обаче, че "устойчиво решение за Сирия с диктатора Асад не съществува. Целта в дългосрочен план е мир в Близкия изток".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
2
 
! Отговори
Уфффффффф преди 8 години
Пак завоня на некъпана п--ка.
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте само бе другари жалки сте аз ви благодаря а вие ме мразите . Е сега е време да им благодаря и за това че благодарение на тях сега ви има . Разбирасе и вие като тях можете само да лъжите ,крадете и разбирасе да убивате .
142
3
 
1
 
! Отговори
матросчето преди 8 години
Аз съм доволен от ***, бях бедняк, а сега съм инжинерин с няколко кръчми - ако не бяха те, щях да съм пастирче като нашия боко.Простичко нали, а за теб небългарино анонимен този път няма да те помилваме както са направили 45та офето по заповед на франсетата, нали знаиш - народен съд за 2000 фашисти, ама само 80тина на дръвника, а другите същите тези *** - ги помилвали, този път - НЕ.
141
2
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До АнонименА за крадеца костоф, защо мълчиш, защото си от неговата крадлива кохорта ли, заради която сега се стискам и не мога да си платя тока, а се грея само с грозданка - не ми пука за теб партиен функционеро, - на дръвника и теб ще поставим, анадъмо ердоганчо лъжлив.
140
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да благодаря на русия за 45г сив грозен и лъжлив комунизам в . България за когатолагерите за народния съд за хилядите застреляни по села ,градове ,лагери и граница . Искам да и благодаря и за криминалния преход реализиран от другарите луканов ,лилов ,виденов ,станишев ,козела от мадрид ,р. Овч ,първанов ,. Искам да и благодаря и за лукановата зима за безвремието на беров за фалита на страната при жан . Благодаря ви другари
139
0
 
1
 
! Отговори
Bob преди 8 години
Tosi forum e palen s malaki:-)
138
1
 
18
 
! Отговори
Мистър Бийн преди 8 години
Дубльорът на Мистър Бийн с хрисимия гласец не разбра ли че за тази длъжност са необходими Топки.. това ли е олицетворението на Българското национално достойнство ? Става за иконом на Синодалната книжарница...
137
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Млъкни ,бе ...., затвори си най после устата ,стига говори глупости -дотегна на всички !
136
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Постоянно говори за толерантност, а какви ги реди по Русия. Селянин от класа.
135
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Пухчо пак проговори. "Хубавец".
134
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев не е ли предложил за справяне с проблемите да обявим война на Русия?
133
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И всеки ден да има избори съветската партия . Б. К . П и терористичното и крило атака пак ще са загубени . Аз поне не се сещам нямаше в света някога комунисти да са печелели избори
132
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този човек Плевнелиев не може ли просто ДА МЪЛЧИ.
131
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А с "хибридна война" няма ли да отговори?
130
0
 
14
 
! Отговори
У БРЕ преди 8 години
ЕЙ НЕ МЕ ЯДОСВАЙ С ПРАЗНИТЕ СИ ПРИКАЗКИ..НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ЗА ИЗБОРИ КАКВА ИНТЕГРАЦИЯ Я ВЪРВИ ВЪВ ВИЛАЕТИТЕ НА ИДОЛИТЕ ДА ТЕ ИНТЕГРИРАТ..ТОЯ ЖИВЕЕ В НЕГОВ ИЗМИСЛЕН СВЯТ.ААААААААААААА АА
129
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти другарю може и да си грешал ама президента не защото той предупреди че русия ще търси конфликт на балканите ,сега това е факт
128
35
 
2
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Поздравления за позицията, Г-н Президент !
127
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този никога и по никакъв повод не го показвайте и не го цитирайте. Все си мислех, че след Желю по голяма издънка на президенското място не може да имаме. Грешал съм.
126
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
koга са следващите избори за президент да си запазя ред.......
125
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плюнката пак с неговите глупости.Тоя така и не разбра нито какви са болките, нито какви са стремежите, нито какво иска Българския народ.Затова и не направи нищо за нашия народ, а само разтяга тези локуми, които му спускат от Американското посолство.Как не го е срам да плещи глупости, където и да се появи?Чудна работа...