Плевнелиев пак зове за превъоръжаване на БА

Все пак е доволен от Програма 2020 за въоръжените сили
Обновена: 26 ное 2015 18:01 | 26 ное 2015 17:16, Камелия Цветанова
71
Плевнелиев пак зове за превъоръжаване на БА
Снимка: БТА, архив

Чрез приемането на "Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2020", те получават перспектива за развитие и надграждане на способностите си.

Това се посочва в изявление на президента Росен Плевнелиев по повод на приетия от парламента документ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът е удовлетворен и благодари на депутатите за проявеното национално отговорно поведение с приемането с широко мнозинство на програмата.

Документът определя параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г. чрез ангажиране на политическите, икономическите, технологичните, информационните, военните и гражданските ресурси на страната.

"За мен като Върховен главнокомандващ и държавен глава е от изключително значение въоръжените сили на България да имат ясна визия и стратегия за изграждане и развитие на отбранителни способности, адекватни на рисковете", посочва президентът Плевнелиев.

Държавният глава заявява, че е налице критична необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация на армията ни, че оперативната съвместимост със съюзниците е стратегически приоритет, а изпълнението на поетите съюзни ангажименти трябва да бъде гарантирано напълно и навсякъде.

Плевнелиев допълва, че приемането на програмата кореспондира изцяло с поетите ангажименти на Срещата на върха на НАТО в Уелс. Това съответства и на взетите решения на КСНС по въпросите на отбраната, когато беше постигнато широко политическо съгласие за необходимостта Министерският съвет да внесе тази програма в парламента.

"Целта е българските въоръжени сили да получат необходимата стабилност и спокойствие да планират и надграждат своите способности", отбелязва президентът.

Държавният глава заявява, че програмата за развитие трябва да бъде дългосрочно финансово обезпечена и да се превърне в траен приоритет на изпълнителната власт, което ще бъде реалното доказателство за демонстрираната в момента политическа воля, която да доведе до устойчиви резултати за сигурността на нацията.

Президентът Плевнелиев отбелязва, че сега е необходимо в изпълнение на взетите решения на КСНС да се изработи и приеме до края годината и "План за развитие на въоръжените сили 2020". Той отбелязва, че това ще бъде стъпка в утвърждаването и развитието на българската държавност, която показва, че по взетите решения с широко политическо съгласие по ключови национални приоритети се постигат резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква армия бе П.ЛЮ.НКО??? Нали "партньорите" от сатанато ще ни пазят...