Токът нямало да скочи с 30% с либерализацията на пазара

Той е най-добрият регулатор, сигурна е Теменужка Петкова
1 дек 2015 11:14,
39
Токът нямало да скочи с 30% с либерализацията на пазара
Снимка: flickr

Цената на електроенергията след пълната либерализация ще бъде такава, каквато я определи пазарът, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя посочи, че либерализацията на енергийния пазар ще бъде факт в началото на 2016 година и уточни, че ще е налице тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия.

По думите на Петкова опитът показва, че след това цените на енергията падат до нивата преди либерализацията, което означава, че пазарът е изиграл своята роля да бъде най-добрият регулатор.

"Няма основания електроенергията да поскъпне с 30 на сто след либерализацията на пазара от догодина", категорична бе тя пред bTV. Никой не може да предвиди каква ще бъде точната цена, защото тя ще се определя от търсенето и предлагането, допълни енергийният министър.

Работи се това повишаване на цената да се случи максимално плавно и постепенно, което е и препоръката на Световната банка.

След либерализацията ще се случат качествено нови неща - на практика цената на електрическата енергия няма да се определя от КЕВР, а от търсенето и предлагането. По думите й доставчиците на ток ще се конкурират така, че да осигурят на потребителите най-добрите цени.

Основен ангажимент на държавата ще бъде да се погрижи за енергийно бедните потребители, за да могат те да поемат цените на тази либерализация, каза още министърът. "Тези, които крадат ток, трябва да понесат своята отговорност, но тези, които са енергийно бедни, за тях държавата трябва да помисли и това е един от основните моменти, по които работим", заяви Теменужка Петкова.

Смисълът на либерализацията е, че няма да има три доставчика на електроенергия, а много повече. Цената на тока ще бъде такава, каквато я определи пазарът, а хората ще могат да избират доставчиците на ток, подчерта министър Петкова.

Няма причина да се притесняваме за доставките на газ, отново подчерта енергийният министър. Имаме дългосрочни договори за доставка и за транзит, каза тя и допълни, че Министерството на енергетиката имат разработен превантивен план за действие.

На въпрос за проекта „Южен поток” тя коментира, че той беше спрян от страна на Европейската комисия през юни 2014 година, със съмнения за нарушения на европейското законодателство и тази процедура не е приключила.

Петкова допълни, че тръбите за проекта продължават да стоят на пристанище Бургас, а дружеството "Южен поток - България" продължава да съществува, "докато не чуем от "Газпром" техните планове".

Министърът посочи още, че е взето решение за минимизиране на разходите и съкращаване на персонала. Разходите ще бъдат съкратени максимално, съобщи министърът. Сред нашите основни приоритети е да се диверсифицират източниците и маршрутите за доставки на природен газ, каза още Теменужка Петкова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
JNS преди 8 години
Да не стане като при горивата.....и там либеразация,няма картели,няма нищо,но цените най-високи.И тука ми мирише на нещо подобно
32
0
 
0
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Стига сте ревали че не ви стигат парите некъдърници, нали пенсията с стаж от 157лв скача на 161 лв от 1 януари 2016г.
31
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Токът нямало да скочи с 30% с либерализацията на пазара" -"Само" с 29%
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз нямам някои познат които да познава някои които да е гласувал за ГРОБ а вие !?
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой не скача е червен ! Демокрация , демокрация ...
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще освободят заплатите !
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде не се оплаквайте,марсианците ли преизбраха ГРОБ.номера на китайката поискай 30 за да получиш 15,20.
26
0
 
8
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
Абе ще вдига някой кръвно !!!
25
2
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
По принцип си прав, такава е логиката, само че се опитах да кажа, че това което се случва в България през тези 26 години АБСОЛЮТНО ПРОТИВОРЕЧИ НА ВСЯКАКВА ЛОГИКА.
24
1
 
5
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 8 години
До Анонимен 23Да бе ама през тия 26г. цената се определяше от ДЕКЕВР и КЕВР ... да нямаш някое ВЕИ че да си примрял толкоз!
23
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Който няма пари на социални помощи
22
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Какво само ревете! Имате 60 милиарда в банките и 140 милиарда недвижимо имущество .
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дедо ШмъркДа, бе повярвах ти. 26 години все ви вярвам.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ако средната сметка е 50 лв. + 20 % ще излезе ,че ще плащаме още 10 лв. и Бойко ще каже нямате ли 10 лв. !? Както каза за винетките. И неговите глашатай ще припеват щом нямаш 10 лв. не ползваи ток.
19
2
 
5
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 8 години
До Анонимен 18Ще се борят за пазарен дял с по-ниски цени!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ТОКА като удари по джоба на народа и тои ще скочи ! Тоя път ще е по страшно от предишния няма да мине безболезнено.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естестево, че при лебарализация цената ще скочи. Сега търговците на ток са 18, а лицензираните за либерализацията са общо 576.Те от какво ще се хранят според вас ?
16
0
 
7
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Тази новина ще е оня камък, хвърлен в блатото, който директно удря жабата, мислеща се за красавица, по простата манерка. ПЪТНИЦИ СТЕ!
15
3
 
3
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 8 години
Цените на тока за Бизнеса отдавна са либерализирани и вече всички които си договарят енергията свободно плащат по-малко. Същото ще е и за частните потребители. От цялата работа ще изгуби енергийната мафия която отсега ни плаши и твърди че е по-добре КЕВР (Крадливи Енергийни Вагабонти и Разбойници) да ни определя цените!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да се е изтъркало от употреба ,но ще каже ,че в плана Ран-ЪТ си го пише 1:1 това за тока и обедняването на населението както и за прилвилегиите на полицията стожер на власта!