Ангелакова: Очакваме с 30% повече руски туристи

Ръст на туризма от 5-10% догодина, прогнозира министърът
25 дек 2015 17:08, Петя Славова
129
Ангелакова: Очакваме с 30% повече руски туристи
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 През 2016 очакваме 30% увеличение на руските туристи, при 25% спад тази година. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя говори за туристическата 2016, прогнозите пред сектора и за свършеното от нейното министерство през 2015. Ние рекламирахме директно пред големите туроператори, които са основният начин на пътуване на туристите от Русия. Тези данни са цитирани от самите агенции, допълни тя.

Годината не беше лека – трябваше да изградим цяло едно ново министерство. Въпреки това успяхме да съберем добър екип, с когото въведохме редица наредби, обясни тя. Едни от тях са:
 
Категоризацията на местата за настаняване и хранене – изискванията към 4 и 5-звездните хотели се увеличи с цел да увеличим броя на платежоспособните туристи;
Въвеждане на системата „Hotel stars“, която предполага по-предвидими критерии за качество във всички страни, които я имат;
 
Регламентация на апартаментите за гости, за да се избягва „нелоялната конкуренция от места, които де факто предлагат туристическа услуга“, каза министърът;
 
Категоризация на къмпингите и въвеждане на минимални изисквания към тях – да имат „ток и вода“.
Предстои и категоризация на балнео и спа хотелите, „за да не може всеки хотел с басейн да се пише спа хотел“. Освен това същото ще бъде направено за плажовете, тъй като „те формират 90% от летният туристически продукт“, обоснова се министърът.
 
На въпрос колко е сенчестата икономика в сектора министърът каза 40-50%. Това са големи загуби за държавата като се има предвид, че „туризмът е 12-13% от БВП“, поясни Ангелкова.
 
Рекламирането директно пред големите туроператори е много ефективно, каза министърът, цитирайки 35% ръст на германците и 40% повишение на поляците направили резервация само през големия туроператор TUI. „За първи път от 5 години Thomas Cook France ще лети до Бургас“, каза Ангелкова. Турските авиолинии, продължи тя, ще има по три полети всеки ден до София. Полетите до Варна се увеличават от 60 седмично тази година до 117 през 2016. Това са признаците, които показват дали ще има ръст, заяви тя.
 
Прогнозите на министърът са ръст на туризма от 5-10% догодина

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
4
 
! Отговори
логично е преди 8 години
За туризма важи правилото на Мечо Пух-колкото повече толкова повече.Така,че 105-ти е прав-за туристите трябва да има улеснения,а не затруднения.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е обикновен заден двор на Европа, бедни с високо вдигнати носовете!
75
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
Да направят така,че руски граждани до един месец да могат да пребивават в България без визи.И ето ти улеснение за туристите.И защо да не може-мигрантите могат да преминават откъдето си поискат,а туристите да им искаме визи.ЗАЩО?????Ако държат на приходи от туризъм управляващите могат да го направят.Какво пречи-руските граждани си имат редовни документи за самоличност.Същото може да се направи и за други страни извън ЕС важното е приходи да има.
74
0
 
3
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 8 години
"Богата" държава България ви очаква когато идват бедните Руснаци.
73
0
 
3
 
! Отговори
Мечтай просяк преди 8 години
До Анонимен 101 "Тия кримските номера не минават на натовска територия ясно ли е ?""БГ Натовска террирория" - ХАХХАХАХАХАААХАХАХАААААААА.......
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 101На кого трябва нищая България????????
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Руски...Преселници за бъдещия референдум на путин у нас по кримски сценарий, след Молдова наш, идва и Варна наш, ха ха ха ха майтапя се но това им е плана на ръшките проклети, защо купуват у нас имоти ? Нали в русия било по хубаво според путиниските ***? Тия кримските номера не минават на натовска територия ясно ли е ?
70
2
 
3
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Всички наши "политици" на 11.10.1989 г. проговориха английски. За руския, на същия ден вече им бе нужен преводач -- нищо, че бяха завършили разни университети из СССР!!! Ангелакова не знае руски язик, а и преводачи от руски трудно се намират- по-лесно е да намери такъв от китайски!Тя какви ги плещи, когато президентинът, министерът на външните работи и прочие отговорни властимеющи открито псуват Русия.РБ не се изложи пред Русия ---- само се *** !!БГ политиците.......
69
1
 
4
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Какво е направила България за Русия та тя очаква по-вече руски туристи? Абсолютно нищо, което означава дори по-малко и от тази година. Нашите управници не разбраха че освен думи трябва и дела.
68
0
 
3
 
! Отговори
турист преди 8 години
министърът на туризма Николина Ангелкова да прочете какво пише в руските сайтове за туризма в България...
67
5
 
2
 
! Отговори
до Иван преди 8 години
руснаците вече са бедняци-ровят кошовете.Икономическата изолация на Русия заради агресивната и политика на инвазия направи руснаците бедни...от друга страна и цената петрола(основен доход за руснака) .А ние не щем хора да почиват на вересия.
66
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Ако искаме туристи от Русия трябва да спрем с плюенето срещу Русия - на първо място президента, на второ място неуките ***, на трето място марионетките. В противен случай - няма приходи от туризъм.
65
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
А Анонимния е американска ***!
64
9
 
4
 
! Отговори
ще ни анексират преди 8 години
не щем руски нашественици. стигат ни вече 400 000 руски бежанци в България!(по официални данни постоянно пребиваващи)
63
1
 
11
 
! Отговори
Христо И. преди 8 години
Тая е много зле, но оня псевдо-реформатор на мин. на икономиката е най-зле. Прилича на надут пуяк. Пошлите кадри на Гроб си ги знаем, че за нищо не стават от преди това, няма да ги коментирам. Дано някой ден кадърни и можещи без амбиции само да крадат да дойдат на чело на държавата. Коледа е да се помолим, стават чудеса :-)
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама защо я прекръстихте жената- Ангелкова е, а не Ангелакова.
61
3
 
11
 
! Отговори
daaa преди 8 години
Руснаците се разболяха от холера в Гърция, ама пак щели там да ходят в "чистото" им море. В България ще дойдат естествено, кой нормален ще плаща пари да лежи на камъни и да рискува живота нй децата си???
60
8
 
3
 
! Отговори
Един съвет: преди 8 години
Приемете мигрантите ---за да не ви "ОПРАСКАТ".... ДЖИХАДИСТИТЕ!Грехота е да стоят празни хотелите ---КОГАТО ХОРАТА ГЛАДУВАТ И МИЗЕРУВАТ В СТУДА!АЛЛАХ /И ГОСПОД/---ВИЖДА ВСИЧКО!!!!ЩЕ ВИ НАКАЖЕ ,БЕ...
59
2
 
5
 
! Отговори
Един съвет: преди 8 години
Приемете ги тия мигранти!ЕС--ше ви плати за тех.Иначе , цела зима ше стоят празни тия хотели.Не дойдат ли и руснаците ....пълен зян сте....
58
1
 
6
 
! Отговори
Абе , пак да питам.. преди 8 години
..а сирийски мигранти , чакате ли....щото навалицата е ...гоооолема!Искат , само да презимуват у нас....???!!Напролет ше идват още...!