Демографска криза има в цяла Европа, не само у нас!

Според Калфин проблем е миграцията на младите, а не застаряването
20 яну 2016 13:37,
61
Демографска криза има в цяла Европа, не само у нас!
Снимка: Булфото, ахрив

Във всички европейски страни има тенденция за застаряване и намаляване на населението, коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ОN AIR.

"Трябва да гледаме на демографията по-малко различен начин. Страните, в които има най-висока раждаемост и най-бързо расте населението са най-бедни. Във всички европейски страни има тенденция за застаряване и намаляване на населението. Очевидно, че стандартът на живот и начинът, по който хората живеят намалява населението. Не трябва да се крием зад това обяснение в България, ние си имаме нашите проблеми", коментира министър Калфин.

Според него основният проблем в България е излизането на много хора, които са в трудоспособна възраст от страната и така наречената механична миграция – напускат страната и отиват да учат в чужбина.

"В България една жена има деца, сравнимо със средните европейски майки. Европа не е най-добрия пример за демография. Най-лошото е тогава, когато излизат много хора в работна възраст и имат деца в чужбина", заяви социалният министър.

Той подчерта, че демографската политика и тази за родителството не започват от днес.

"Над 2 млрд. лв. годишно държавата изразходва за подобна политика. Отделен въпрос е до колко тя е достатъчна и добре насочена, доколко стига до всеки, който има нужда", отбеляза министър Калфин.

По думите му, ако има допълнителен ресурс, е задължително той да се насочи в две направления - да се помогне на работещите родители, като се осигурят необходимите детски заведения, както и на родителите на деца с тежки увреждания.

"Там, каквото и да направим е недостатъчно", посочи министърът.

"Равнището на детските градини у нас не е лошо, проблемът е, че няма достатъчно места и че много от родителите не могат да си позволят таксите", отбеляза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
-Този се оправдава с Европейският живот- -Не се ли замисля че БГ преживя най големият икономически колабс - най големият банков грабеж (Банки Пирамиди 1997)- най голямата инфлация ( 1 долар = 3000 лв) най НЕсоциалната политика ( НДСВ Шулева детските надбаваки бяха буркани с домати и краставички)-Най криминалната Приватизация оставила стотици хиляди без работа- БГ направи най лошият преход от соц държавите и Бившите комунисти сега са най дивите капиталисти--Най бедната ограбена и нещастна е Бг
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак тръгнахме да се сравняваме с Европа - там обаче всеки втори не е инвалид или безработен чакащ помощи от държават и едва ли имат толкова неграмотни хора на глава от населението, въобще няма база за сравнение. В държавата ни я има, я няма 2,5 милиона души (като извадим 1млн деца, 1млн пенсионери и 1млн ***), които работят и издържат цялата страна икономически. Стига глупости, все още има хора, които си използваме главите за мислене, не само за гледане на телевизия.
27
2
 
11
 
! Отговори
аs преди 8 години
Някой ако може да попита господин Калфин защо един работник в бг получава 500 лв месечно и производителността му е ниска, а като отиде в Европа получава от 1200 евро месечно нагоре. Да обясни г-на как се вдига производителността като се напуснат границите на бг.
26
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
В калпава държава никой не иска да живее. Най-вече младите и трудоспособните! Др. Калфин много добре го знае но по стар комунистически обичай опитва да отклони вниманието към други държави с общи приказки. "Даване пари на калпак" изобщо не решава "?"-a, освен за ***. Hо толково е умствения капацитет на управляващите. Като се има предвид същия на премиера, нищо смислено няма да се и напрваи. Доста по-сложно е от "рязане на лентички" и четене на "Винету"!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми дреме нито за калфин нито за мизерията в България пошлоста,алчноста на самозабравили се псевдо работодатели нагли и неграмотни хора .Корумпирани политици,полицаи,адвокати.Почти всички мой приятели са емигрирали с децата си и са се остановили на запад или САЩ аз също ще го направя и ще лиша тази Прекрасна страна от 4 *** българи завинаги.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кофти управници, кофи държава.
23
0
 
8
 
! Отговори
azaliq преди 8 години
инвестираш в *** получаваш *** и сега се питате къде е работоспособното население избягах от бг защото за моето дете нямаше детски надбавки защото аз работех и мъжа ми също работеше и имах сключен граждански брак а пари се в бг взимат само самотни майки с 4-5 деца и сега дъщеря ми е студентка и пак от австрия ми дават детски надбавки променете си политиката на плащане
22
2
 
12
 
! Отговори
11111 преди 8 години
1-во Младите българи бягат в нормални държави и раждат там и не желаят да робуват на мутри за 400-500 лв!2-ро Бедните мрът като за световно от болести,глад,студ и т.н!3-то Раждат само български гражданки ама само по лична карта защото държавата им дава помощи!
21
2
 
8
 
! Отговори
свинеферма от ЕС преди 8 години
Калфин, И за свинар при дедо Пено не ставаш.
20
0
 
6
 
! Отговори
българина преди 8 години
Flüchtlinge lösen nicht das Demographie-Problem в превод от немски бежанците не решават демографската. това казва немската статистика, е и ? ако искате преселете африка тук? за да стане същия същия маймунарник
19
1
 
8
 
! Отговори
еврика преди 8 години
тия откриха топлата вода!
18
1
 
7
 
! Отговори
баба преди 8 години
И *** за зеле не става от тоя
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен е 26 годишното ви некадърно крадливо развратно Оправление и айдушкия ви нрав... А сега Германия има за цел да подмени населението в Европа... Но ТСВ ще изчисти негодното... Халифат в Европа няма да има... *** ще мучат на Омрело... С две думи калфата прича да внесе *** на кило да бори кризата... но докато има телета че има колячи... Кой е прав? Аз или той?
16
2
 
28
 
! Отговори
лондонски българин преди 8 години
Да добавя заплащане в Бг като в Сомалия и цени като в Германия. Резултат само циг... ни и пенсионери останаха и каквото има младо и образовано се наблъска в София.
15
1
 
13
 
! Отговори
Безкористно... преди 8 години
От огромните печалби "идващи" от българските златни находища, които "естествено" влизат в фискалния резерв на България да изплащаме солидни допълнителни финансови средства, които могат да се използват само за висше образование и стартиращ младежки бизнес. Слабо?! И тогава да видим демографски срив ли има, краде ли се?
14
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как бе Калфин демографска криза у нас? Ето безработно семейство от Лом с 8 деца.Едното от децата (на 12г.) вече е родило,догодина пак.И другите му братя и сестри това правят непрекъснато,вие нещо не сте осведомен добре.Няма никаква демографска криза у нас.Няма бели роби вече които да ви работят за да издържат *** като вас и *** които вие размножавате.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 12 Londonski Bulgarin!Ima veroqtnost tam zaplatite i da sa s 5lv po visoki!
12
1
 
8
 
! Отговори
make преди 8 години
нямам коментар само токо ли успе да измисли така кат гледам и я ставам за минестер по евтино ке ви излезем за 5 кила ракия на ден и я ке ви разправям същите глупости
11
1
 
10
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Добре де Калъфин, ако разсъжденията ти са вярни, защо в САЩ не е застаряло населението .... да не се окаже изведнъж че високите данъци и така наречената "социална държава" ги правят тези беди ?Земете им 60-70% от доходите на хората чрез данъци зада храните *** и после .... ама те белите не раждали ... еми не раждат, бачкат за вас!
10
2
 
29
 
! Отговори
лондонски българин преди 8 години
Заплатите в цяла Европа са високи а у нас са като в Сомалия...