Европа – на страната на българския народ

Плевнелиев: С премиера сме различни, но имаме мъжки отношения
1 фев 2016 08:32, Екип на Bloomberg
145
Европа – на страната на българския народ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската комисия (ЕК) е изключително коректен и достоен партньор за България. Това си пролича и в последния доклад. Докладът е конкретен, ясен и той не само просто констатира, но и дава решения. ЕК застава не на страната на един или друг министър, правителство или партия в България, а на страната на българския народ.

Това коментира в най-дългото си телевизонно интервю досега, излъчено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria президентът на България Росен Плевнелиев.

Президентът отчете, че и ЕК, и българският народ искат едно и също – работеща система на правораздаване в България.

"Досега България в последните 10 години пет пъти е обещавала реформи, пет пъти е писала стратегии и десет пъти идват докладите, за да констатират понякога едни и същи неща.  Скандалите от една страна не ни придвижват напред. Те са нещо, което ни отклонява от правия път и обслужва тези, които ние наричаме "задкулисие" - тези, които не искат реформите в България. Скандалите са отказ от аргументи и доказателство, че не се води дебат. Моят апел към политиците е да покажат национално отговорен подход, който да е отвъд нормалното отиграване на ситуациите и в малко по-дългосрочен и дълбок смислово план", коментира държавният глава.

По думите му "за мен като държавен глава уроците на политика са, че доброто трябва да бъде запазено и разширено, а лошото - подобрено".

Росен Плевнелиев коментира и решението на Бойко Борисов да поиска оставката на образователния министър Тодор Танев заради поредицата от скандали в сектора.

"Никой не се съмнява в правото на министър-председателя да поиска оставката на който и да е било министър. Още повече с министър-председател като Борисов това се е случвало и очевидно ще се случва. Но иска ми се, когато се поиска оставката на един министър и медиите, и народа да разберат ясно причините. Това ще помогне да ги няма тези съмнения, за които всички говорят", отбеляза президентът Плевнелиев.

Повече може да видите в първата част от интервюто с държавния глава

Мандатът

"Безспорно труден мандат, белязан от време на извънредна нестабилност. Тя беше както вътрешно политическа, която се изрази в две служебни правителства, общо пет правителства, които се смениха и три парламента за две години. Но освен рекордна вътрешнополитическа нестабилност, ние имаме и рекорден брой кризи по света. Никога досега след Втората световна война човечеството не е било изправено пред такива огромни предизвикателства", отбеляза още президентът на България пред Bloomberg TV Bulgaria.

Държавният глава коментира и решенията си по време на президентския мандат и до каква степен е допускал грешки в последните четири години.

"Спя много спокойно поради това, че лично аз виждам големия смисъл на това, което съм правил. Мога да посоча свои големи промени. Според мен обаче голяма, стратегическа грешка на ниво президент през тези четири години аз не съм допуснал. Надявам се да не допусна и до края. Разбира се, никой не е застрахован", посочи Росен Плевнелиев.

По време на мандата му се е налагало да прави много сериозни персонални назначения.

"Всяко едно от тях е от съществена важност за държавата, защото това не са случайни хора. Ето, аз трябваше още в първата година от мандата си да се разделя с началника на кабинета си. За мен това е едно назначение, което беше безспорно неуспешно. Аз го отчитам като грешка", коментира президентът.

"За първи път държавен плава постави иновациите в центъра на българската държавност, за първи път назначи две служебни правителства, за първи път в неговия мандат се организираха два референдума, за първи път български държавен глава дава път на пряката демокрация", отчете действията си по време на последните четири години Росен Плевнелиев.

Повече може да видите във втората част от интервюто с държавния глава

Европолитиката на България

Аз съм този, който говори директно с европейските партньори. Мога да вдигна телефона на всеки. За мен европейската политика не е външна политика за България, това е моето семейство, отчете президентът.

"Аз ги познавам много добре и те ме знаят много добре. Аз мога да звънна на Меркел, на Жан Клод Юнкер, на когото трябва и когато трябва. Ще получа разговор с тях в рамките на 30 минути. Но аз трябва да знам, че ние сме в една посока с правителството", отбеляза държавният глава.

По думите му диалогът с "Дондуков" 1 е добър. "Мога да кажа, че с министър-председателят се събираме на всеки две седмици, пием по едно кафе и обсъждаме важните теми. С него сме различни, но имаме много коректни и мъжки отношения. Аз мисля, че ще продължи да бъде така", посочи Плевнелиев.

"Разбира се, имаме и разминавания. Разбирам, че министър-председателят има много тежък дневен ред и че той трябва да балансира всеки ден между хиляди проблеми. Разбирам, че той си говори по телефона с всеки и разбирам, че той трябва да обърне внимание на всеки. Същевременно като президент аз не споделям този подход, което не означава, че не се допълваме взаимно. За мен количеството проведени разговори на ден, осъществени срещи на ден не е толкова важно, колкото това да имаме стратегически, смислени приоритети, да знаем накъде сме тръгнали, но не от днес за утре, а от днес до 2030", посочи Плевнелиев.

Подробностите може да видите в третата част от интервюто с държавния глава


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
11
 
! Отговори
Нарлодният съд преди 8 години
наказания:смърт, временен (без посочен конкретен срок) или доживотен строг тъмничен затвор,допълнително глоба до пет милиона лева, лишаване от права, конфискация на имущество
26
2
 
11
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Тоя с разстрелите защо не каже нещо за 1923 когато зверски е потошено септемврииското въстание и комунистите са давени с шлепове в дунава !?
25
0
 
8
 
! Отговори
Нарлодният съд преди 8 години
обявени за престъпни:сключването на договори с воюващи държави, обявяване на война, нарушаване неутралитета на България спрямо СССР, непредпазване народа от увреждане чрез войната, изпращането на български войски в Югославия и Гърция, за да преследват народоосвободителните войски на тези страни.[9]противозаконно облагодетелстване чрез властта; извършването на тежки престъпления на политическа основа.служба на Германия или на съюзниците ѝ.[9]поставянето в опасност на български войски от техните ръководители.предаване на полицията, жандармерията и войската такива сведения, к
24
0
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Аз ги познавам много добре и те ме знаят много добре. Аз мога да звънна на Меркел, на Жан Клод Юнкер, на когото трябва и когато трябва. Ще получа разговор с тях в рамките на 30 минутиАз на които и да звънна не ми вдига !
23
2
 
11
 
! Отговори
Бастун преди 8 години
До оня с разстрелите Абе не ти ли влиза в пилешкия мозък , че е имало защо. Нещо така да сме участвали в една война преди това? И то на страната на художника. Да , не сме изпращали войска на Източния фронт. Ама то войната не е била само на Източния фронт... А и малко ли зверства са извършени тук? Ония хора не са хващали Балкана ей така от кеф.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес го пускат защот утре ще е зает на празника си !
21
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
сега ог бразилия ще ни донесе зика да не се връша
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да този ден преди 71 год пред "ямата" комунистите разстреляха България" Министър-председателя Кимон Георгиев не е комунист, по-скоро фашист. Върхушката - корумпирана и покварена - е избита за участието си на страната на Хитлер. Тя не е е съдена за най-тежките си престъпления към народа - 5-те безумни войни, главно в интерес на Германия, националните катастрофи, с половин милион убити войници - главно селяни, още толкова инвалиди, вдовици, сираци, милиони бежанци, загубена 1/3 територия,
19
0
 
12
 
! Отговори
От розовите преди 8 години
Ехоо, да не забравиш утре да почеерпиишш--- хубавецооо!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сутрината по радиото казаха ,че е в Бразилия за какво ни пробутвате претоплена манджа от вчера !?
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да се възроди народният съд за изменници като този.
16
1
 
13
 
! Отговори
Геле преди 8 години
Откога на биенето на чимбери му викат "мъжки отношения"?
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 71 години в Орландовци се събрала голяма група министри, депутати, генерали, журналисти, - въобще върхушката. Изправили ли ги пред големи ями - не, не били копани, а следствие на американските бомби - горепосочените обявили война на САЩ и Великобритания по заповед на германското посолство. Отделно при упрлавлението им ЦБ е било във война и със СССР, и с Германия. За държавна измяна се полага разстрел. Така и станало. След този епизод, България се развива 45 години - непрекъснат възход.
14
3
 
9
 
! Отговори
Лидер преди 8 години
Давай Плевнели,палачът на корупцията, ти си лидерът на нацията! Ние те избрахме и пак ще те изберем!!
13
0
 
18
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
Да не се окаже ,че поддържат "евро-мъжки" отношения
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
стратегическа грешка на ниво президент през тези четири години аз не съм допуснал...Така е, най-голямата е преди време - не е осъдил майка си, че не е направила аборт.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***
10
0
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До Котето НориПо-скоро срам за Шпигел, коте! Щото по добра турска традиция Бие самара, че да се сещало магарето! Вместо да начука кратуните на властимащите! Но за това се иска топки! Американските господари на Шпигел, още не са им отпуснали толкова юлара!
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес.бг, преместете статията в секция "Свободно време", в рубриката "Миш маш"!
8
1
 
28
 
! Отговори
ХРИСТО АНГЕЛОВ преди 8 години
БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОТДАВНА ИСКА ДОСТА ОТДАВНА ТОЗИ СТРАНЕН ЕКЗЕМПЛЯР НАРИЧАЩ СЕБЕ СИ МЪЖ , ПОЛИТИК , И ПРЕЗИДЕНТ ДА СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ПОСТА СИ НА ДЪРЖАВЕН ГЛАВА .С ГЛУПОСТИТЕ КОИТО БЕЗНАКАЗАНО НАГОВОРИ НАНЕСЕ НЕПОПРАВИМА ВРЕДА НА БЪЛГАРИЯ . Г-Н ПЛЕВНЕЛИЕВ - ЩОМ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ ВИ СА ПО МИЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ И НАРОДА МАХАЙТЕ СЕ . ВПРОЧЕМ ВСИЧКИ ВИЖДАМЕ ,ЧЕ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА СЕ РЪКОВОДИ ОТ РАЗЕДИНЕНИ ЛИДЕРИ . ДА НЕ БИ ИТАЛИЯ ДА Е БЕЗ НИКАКВА КОРУПЦИЯ ?ЕВРОПА СЕ РЪКОВОДИ ОТ КЛОУНИ И НЕКАДЪРНИЦИ