Гражданите в РБ се запънаха, не искат Кунева за министър

ДБГ: Сбирката им е нелегитимна!
79
Гражданите в РБ се запънаха, не искат Кунева за министър
Снимка: Булфото, архив

Гражданският съвет на Реформаторския блок взе единодушно решение нито един от петимата му депутати да не подкрепи Меглена Кунева за министър на образованието в сряда.

Това гласи позиция на съвета, приета снощи след 3-часово обсъждане, съобщи "24 часа".

В позицията спрямо вицепремиера и лидер на ДБГ, която нито веднъж не е назована поименно, се казва, че депутатите от ГС ще гласуват "въздържал се" за всеки кандидат, непредставил концепция.

Още по темата

Според гражданите Кунева не е издигната съгласно принципите и процедурите за номиниране на кандидати за изборни длъжности, приети от Реформаторския блок.

На заседанието не са присъствали Станислав Иванов, който е в Латинска Америка и зам.-председателят на парламента Иван Иванов, който е в отпуск. И двамата обаче са одобрили всяка дума от декларацията, приета тази вечер от Гражданския съвет, която им е била прочетена лично от Гроздан Караджов.

"Граждански съвет на РБ като действащ орган към момента няма. Мандатът му е изтекъл. Дори да имаше, по Учредителното споразумение на РБ той не може и няма правомощия да номинира министри, поради което, още докато действаше, не е участвал в номинацията на настоящите министри на РБ - подчертаваме, на нито едни от тях", реагираха от пресофиса на "Движение България на гражданите".

Те припомнят, че политическият орган, който може да обсъжда кандидатури за позиции, е Изпълнителният съвет на Блока. Номинациите на министри подлежат на обсъждане в парламентарната група, като в случай, че не се стигне до общо решение, всеки от народните представители гласува по съвест.

От ДБГ заключават, че "събирането не е легитимно заседание на Гражданския съвет, не само защото мандатът му е изтекъл, но и защото не са поканени всички негови членове от списъчния състав - партийни и непартийни представители."

Dnes.bg припомня, че Меглена Кунева бе номинирана от РБ за министър на образованието в петък. Премиерът Бойко Борисов прие излъчената кандидатура на вицепремиера и в сряда ще внесе номинацията й за гласуване в Народното събрание.

Главата на Танев падна след обществен натиск заради проектите на новите учебни планове за 2-6 клас. С тях отпадаха ключови произведения на български автори, както и цели исторически периоди.

Очакванията са в сряда при гласуването в парламента, Кунева да бъде подкрепена от депутатите от ГЕРБ и АБВ, вероятно и от патриотите, макар че съпредседателят на ПФ Валери Симеонов да обясни, че решението им ще бъде взето след среща с нея.

Ясно е, че освен депутатите от гражданската квота в РБ с "въздържал се" ще гласуват и петимата от ДСБ, които минаха в опозиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Чико преди 8 години
До АнонименТази пейка много къса, то си е един обикновен стол!
37
0
 
1
 
! Отговори
do MODERATORA NETRII преди 8 години
DA OPRAVIM DVETE BABI DNES BABA PAIRIRINIKUNA I BABABOIKA !!!...
36
0
 
2
 
! Отговори
Goredolu преди 8 години
Fiki i Preslava sha opraviat rabotata chudesno!:-)Nali ne iskate komuniz, haidut, partizan, padishah, dvorian...zer i taka si e hepten dobre gore-dolu s profesiite i rasta na proizvodstvoto v otechestvoto?!:-):-):-)
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И гражданите в РБ/Република България/се запънаха-не искат Кунева за министър.
34
0
 
4
 
! Отговори
ох преди 8 години
Как пък никой не се сети да поиска обяснение от експертите по отделните дисциплини в МОН - те са авторите на тези конкретни програми. Със смяната на министъра нищо няма да се случи, след като тези "творци" си остават години наред да тормозят и съсипват нещата.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно им е много къса резервната скамейка,щом опряха до Кунева.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя съсипа ядрената енергетика,защо да не досъсипе и образованието.
31
0
 
5
 
! Отговори
NACO преди 8 години
Г-да защо ни ЗАБЛУЖДАВАТЕ,след като това ,което се случва вече 26 године е пределно ЯСНО?! А,какво е то ли? Ами,взема се решение/от КОЙТО трябва/ съобщава /може и със СМС/ се на мобилна група/от "математици",като г-н Константинов,например/,ТЕ правят "ИЗЧИСЛЕНИЯТА" и докладват КОЙ и КАК трябва да гласува!? А,депутатите ли,но нали се разбрахме,ВСИЧКИ ТЕ са НАШИ,СВОИ ,ПРОВЕРЕНИ хора!?
30
3
 
3
 
! Отговори
54 преди 8 години
не си в час. РБ я предлагат. Никакъв българин не си.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Drugarkata pramova da si hodi baschta i besche priatelNa jivkov i zk na bkp ojeni se sa pramov ot isvesten komunadchli Rod taka 4e ne e samo Bokuva Ami vel4ev komunagata smi zeza za4eva kskto i dr ot gerb nali sa boli komunjagi ot bkp jivkovisti sa kakvo govoritev be lubivnika na ba4varova Kakav besche pri jivkovo vreme a i tja manda stojanova atanasov i dr vse v bkp a Sega Demokrati Bravo
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
я Борисов да ги гони всичките и да вземе всички ресори....май ще е най-добре...по-добре с великия Борисов отколкото с недосночето Кунева...
27
0
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
Искам да използвам тази трибуна и да се обърна към Министър Председателя!Г-н Борисов, Не си плюйте на сурата, пак ще дойдат избори!и пак ще искате да Ви избираме.Но тогава народа ще си спомни и ще си каже!- Този ли да избираме - дето сложи оная Пръмова/ по баща - ама и тя като него предател./и тая ще и пука за децата ни. След като Бойко я предлага - значи и той е в играта демек предателГ-н Борисов, Българския народ така разсъждава, той не мисли за разни квоти 3-5-8 или подобни сметки.
26
1
 
6
 
! Отговори
БСПар преди 8 години
Честит Втори Февруари, другари! Нека тази вечер всички да си разширим кръга!!!
25
0
 
27
 
! Отговори
Аз преди 8 години
И аз не я искам. Още от както беше евродепутат.
24
0
 
25
 
! Отговори
Как се понася? преди 8 години
Тая жена Кунева-Пръмова, как спи? Как се понася изобщо самата тя себе си? Защото не мога да си представя човек с по-черна съвест, долни предателски действия и мисли, от Кунева-Пръмова.
23
0
 
21
 
! Отговори
СОПОЛАН ПАСИ преди 8 години
Кунева е на храниЛка при СОРОС, целта е да се затрие образованието в България.
22
0
 
24
 
! Отговори
Коя е Пръмова преди 8 години
Меглена Кунева (по баща) и Меглена Пръмова (по мъж). Снаха на Иван Пръмов-убиец и виден комунистически сатрап. Иван Пръмов лично заповядва разстрела на първата антикомунистическа работническа демонстрация в Пловдив, проведена през 1953 г. Убити са трима работници, а над 50 са ранени. Участниците в стачката са изпратени в комунистическите лагери. Секретар на ЦК на БКП.Самата Меглена Кунева-Пръмова става от комунистка царска ***, а после от роялистка демократурка. (.....)
21
0
 
26
 
! Отговори
daskal преди 8 години
Ла ла лайкучка. Нека хората да разберат'че Министър на средното образование става единственно учител обучавал 5 години поне, и то пълен с норматив с дневник в ръка да е водел урочна дейност.Другото е политическа проституция, задоволяване интереси за защита на кабинета и оисигуряване на подкрепа на властта. Иначе срам и позор за България жалко за децата ни. Висшето образование да се отели от просветното М-во. Кунева - хал хабер, освен сладки приказки и харчене парите придобити от сегашната жертв
20
1
 
15
 
! Отговори
Новата Солак преди 8 години
По-лошо. Кунева трябва сега да замести Солак. С тази разлика, че е недосегаема и няма да я подведат под отговорност заради работа в услуга на чужди интереси и държави, защото я пази голяма финансова сила. Назначението на Кунева е просто смяната на една Солак с друга, още по-гадна и безжалостна антибългарка Кунева-Солак-Пръмова.
19
1
 
11
 
! Отговори
Ясно като бял ден преди 8 години
Това е другата Ваня Кастрева