ЕК се намесва "при необходимост" за блокадата

Бъчварова: Трябва да подкрепяме Гърция, те са ни съседи!
18
ЕК се намесва "при необходимост" за блокадата
Димитрис Аврамопулос и Румяна Бъчварова. Снимка: БТА

Надяваме се разумът да надделее в ситуацията на българо-гръцката граница, каза еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос на брифинг в Министерския съвет, след среща с вицепремиера Румяна Бъчварова.

Още по темата

Основна тема на разговора е била емиграционната криза в ЕС, но е било обсъдено и блокирането на границата.

"Ситуацията е притеснителна и не е от полза за никого. Особено е неприятна за шофьорите и превозвачите, които идват от цяла Европа", каза Аврамопулос, цитиран от БТА. ЕК работи на базата на правила и регламенти и имаме необходимите механизми да се намесим при необходимост, посочи еврокомисарят.

"Ще информирам в Брюксел моя колега, който отговаря по тази тема, но за мен надеждата е, че междувременно ситуацията ще стигне до някакво решение", каза Димитрис Аврамопулос.

По отношение на миграционната криза той отбеляза усилията на страната ни да подкрепя стабилността на Европа. Смятам следващия месец отново да посетя България, каза той.

"Засилването на нашите външни граници е от изключително значение. Правата на мигрантите в България се спазват. Сега потоците от бежанци през България са все още ограничени, но знаем, че те могат да се променят. Приветстваме това, че България има план за действие, ако този натиск се увеличи", посочи Димитрис Аврамопулос.

Според вицепремиера Румяна Бъчварова регионалните решения не могат да дадат резултат.

"Имаме общото убеждение, че за справяне с миграционната криза в този момент, трябва да работим с общи усилия за общи европейски решения", каза тя.

"Решението на един или друг европейски формат може да бъде взето само за сведение, но не и като задължение за България, каза още тя, запитана за предстоящата среща на Вишеградската четворка в понеделник в Будапеща, където се очаква да присъства и премиерът Бойко Борисов, и дали България ще се съгласи да затвори границата си с Гърция, ако това бъде поискано от нея. В момента тази политика не изглежда приемлива и не отговаря на нашите виждания за справяне с проблема. Трябва да подкрепяме Гърция, защото те са наши партньори и съседи", отбеляза Бъчварова.

Еврокомисарят каза, че Европа осигурява на България 91 млн. евро за периода 2014-2020 година във фонда "Вътрешни работи". ЕК подкрепя и страните от региона, както и Италия, и Гърция за изграждането на т. нар. горещи точки, като този процес върви ръка за ръка с борбата с организираната престъпност.

"Така наречените каналджии са добре организирани престъпни групи, които се възползват от отчаянието на хората. Работим в тясно сътрудничество с българското правителство, но е нужно да се засили обменът на разузнавателна информация и на разследването на криминалните мрежи", посочи еврокомисарят.

Трябва е да се идентифицират жертвите на тази престъпност, а полицията активно да работи за разкриване престъпниците, допълни Аврамопулос.

Обсъждани са всички детайли по ситуацията с миграцията. Общо е мнението, че за да има резултат, ни трябват ясни, общи европейски решения. Има различни мнения и решения, но те не дават резултат, посочи Бъчварова. На практика България има 100-процентов контрол на границата с Турция, както и на Гърция, макар че там границата е вътрешна за ЕС и е с друг режим, който няма да бъде променян, каза Бъчварова.

Ние не само контролираме влизането на мигранти в България, но и правим интервюта с влизащите. Вземаме мерки за борба с нелегалната имиграция, като ефективно задържаме нелегално влезли бежанци не само на границата, а и във вътрешността на страната. Планът за справяне със ситуацията при промени в миграционния поток е готов от лятото на миналата година, каза Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъчвата се е разсъхнала. Има нужда от закисване и набиване на обръчите.
12
0
 
1
 
! Отговори
на идиоти ни прави преди 8 години
Със сигурност, както ние сме им съседи, така и те на нас! И както ние трябва да им помагаме, те поне да не ни вредят!
11
1
 
4
 
! Отговори
извънземнийо преди 8 години
браво на бъчварова- здравомислещ човек
10
2
 
4
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
По-неподходящо изказване от Бъчварова в този момент не може да има. Изглежда в опита си да се подмазват на еврочиновника нашите управници от.е.баха сънародниците си (в конкретния случай-шофьорите на камиони на границата). Бих казал: много т.ъпа работа.
9
4
 
3
 
! Отговори
Ilindenski komiti преди 8 години
Bg kipi ne ot islamski teroristi, a ot hristianski gracki teroristi, deto izmachvat i iznasilvat brutalno bg shofiori na kamioni?!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, Бъчи, глупомерът ти няма счупване! Ние ще подкрепяме съседите, а те винаги ще ни подпират с коженото колче под гърба! Истински къдраво, млекодаващо, блеещо животно си ти!!!
7
2
 
5
 
! Отговори
Izvan Shengen! преди 8 години
Brutalna arogantna jestoka nagla bezchovechnost na garcite kam bg shofiorite i bg biznes. Ima hiliadi pripadnali po patia bg shofiori ot stud, glad, jajda, nervna kriza, komocio, koma, lipsa na klozeti... taka zaklesteni da stoiat i da chakat 3 sedmici na evropeiski autoban zaslujavat cialata banda 800 europeiski deputati, komisari...tova e banditski hristianski gracki teror nad bg shofiori i bg biznes!!! Bg e platila za gr magistralite im s evra i bg trud. Nota! Cito!:((((((
6
4
 
6
 
! Отговори
gerbist-reformator преди 8 години
Нека да подкрепим Гърция, те са наши съседи и братя. ЕС трябва да разбере, че трябва да има ново постригване на гръцкия дълг, защото няма друг път. Отделно, нека и България и всички останали членки на ЕС да се включим с помощ в погасяването на дълга. След като сме толкова стиблни последните години, редно е да помогнем на нашите закъсаали съседи, за да знаем че ако ние закъсаме насреща ще има кой да помогне и на нас.
5
3
 
11
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Е тая веднага коленичи и се надупи,алоо,това не е Турция,а Гърция.
4
3
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Бъчварова: Трябва да подкрепяме Гърция, те са ни съседи!" - А българските превозвачи, кучета ги яли!
3
2
 
20
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Правилно Бъчварова. Трябва да подкрепяме и Турция , и те са ни съседи.Как можа Борисов да те сложи за министър , да срамиш МВР и Бългория? Не можа ли да измисли едно минестерство на коафьорите и да те сложи там? Не усещаш ли колко си жалка? Откажи се.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Необходимост е, когато някой извади пушкалото и започне да чеши наред!
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те и за миграцията се намесваха при необходимост, още обаче не са я видели необходимостта шнорхелите от ЕК... чакайте на тях да се намесят, чакайте...