Турските медии за Местан: ДОСТ ще е за българи, турци, роми

Партията ще споделя общите ценности на НАТО и ЕС
166
Турските медии за Местан: ДОСТ ще е за българи, турци, роми
Снимка: Булфото, архив

Турските медии проявяват подчертан интерес към учредяването в България на новата партия ДОСТ на Лютфи Местан.

Още по темата

В емисията си на български език турската национална телевизия и радио ТРТ помества подробен репортаж с коментар по темата.

В статия под заглавие "Местан учредява нова партия" се акцентира, че след инцидента със сваления руски самолет, нарушил турското въздушно пространство, Лютфи Местан е защитил интересите на Турция.

"Основателят на ДПС Ахмед Доган обаче заяви, че България, която е член на НАТО, не трябва да взема страна в турско-руския конфликт и УС на ДПС взе решение за отстраняването от партията на Местан, който бе избран за неин лидер през 2013 г. ", посочва радиото.

Отбелязва се, че името на новооснованата от Лютфи Местан партия е "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

Движението за права и свободи (ДПС), което бе учредено през 1990 г. е смятано за една от ключовите формации в българската политика. В 240-членния парламент на България ДПС има 36 депутати, коментира медията.

В материал, озаглавен "Българските турци учредяват нова партия" близкият до турското правителство вестник "Стар" отбелязва, че основите на новата партия ДОСТ са били поставени след отстраняването на Лютфи Местан от лидерския пост и изключването му от партията.
Подчертава се, че новата партия е била учредена в София с участието на над 250 души.

"ДОСТ ще бъде една нова партия, която ще споделя общите ценности на партньорите в НАТО и ЕС", отбелязва вестникът.

"Стар" се спира и на позицията, изразена от Местан, че е осъдил анексирането на Крим от Русия. "Ние от партията ДОСТ направихме своя избор. Този избор не е политически. Това не е политически избор между Русия и Турция", казва той, цитиран от вестника.

В България бяха поставени основите на партията ДОСТ, пише изданието "Дюня Бюлтени". То поставя акцент върху изказването на Лютфи Местан, че "партията ще бъде отворена за всички българи, турци, роми, помаци, евреи и дори арменци, които не считат етническите различия за заплаха за националната сигурност, а ги възприемат като ценност".

Посочва се също, че са необходими 2500 подписа за свикването на конгрес на новата партия. Лютфи Местан заяви, че работят много активно за изпълнение на тази задача", посочва изданието.

Силна подкрепа от сънародниците в Турция за Партията ДОСТ. Под това заглавие се отбелязва, че най-значимата подкрепа за новата турска партия в България ДОСТ е заявена от неформалната гражданска организация "Платформа на балканските гьочмени", в която членуват главно репресираните по време на Възродителния процес, бивши затворници в Белене и други граждански сдружения на българските турци.

Сред гостите на учредителното събрание е бил и Неджметтин Хак, който е основател на Турското национално освободително движение през 1985 г.

Сънародниците са заявили подкрепа за партията на Лютфи Местан.

Турските медии отбелязват също, че Местан отново е бил глобен, за това, че на публична изява говори на майчиния си турски език. Това е станало по време на публична изява в петък в град Исперих. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
""турските медии за дост",но ние българите знаем какво е дост и как ердоган я създаде,защото:местан е неоосманското протеже на ердоган в България,а цял свят разбра,че ердоган има агресивна политика към съседните държави като поддържа,обучава,въоръжава и изпраща терористите от "идил-ид-даеш-умерена опозиция" от турция в Сирия и Ирак(в Ирак турски военни са окупирали и територия),за да извършват геноцид над християните,кюрдите и свободните иракчани и сирийци.Толкова за патриотизма на местан."
61
4
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
БКП беше последната българска партия от тогава на сам всички са антибългарски демографския сриф е доказателството за това.
60
6
 
25
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Турските медии за Местан: ДОСТ ще е за българи, турци, ромиМного се съмнявам, че ще е за българи. Кой нормален българин обичащ родината си би влязъл в тази партия???
59
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То не беха американски посланници , руско влияние сега финансирана от турция партия ... Защо немци или австриици не си направят партия тука ами деграданти
58
2
 
8
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Тошков, я напиши тука, как се действа при бойна тревога. До три часа щяхме да бъдем на границата, и то като втори ешелон.
57
6
 
14
 
! Отговори
ШОПО преди 8 години
Българи ???!!! Това не са българи ,а *** като теб,даскал ефенди !!!
56
5
 
3
 
! Отговори
До ТОШКОВ преди 8 години
че ти имаш ли толкова акъл бре ?
55
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В цялата статия е наблегнато, че дост е турска партия - новата турска партия, ще е за турци и т.н. Даже и заглавието е таково - за българи, турци и роми. Само по себеси това прави дост доста противоречива. Последно, за кой ще е партията - за българите, за турците или за ромите? Щом турски вестници слагат дост като турска партия, държавата трябва да се намеси и да не допусне местан до избори. Какво е това нещо български турци? Хем е българин, хем е турчин, хем не е българин, а турчин, и обратно.
54
6
 
15
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Местан е или наивен,или нагъл или изкукал.Щял да привлича и арменци в партията си??? Ми,що не отиде и при кюрдите да ги агитира?Арменции ,българи и кюрди няма как да са в партия с водач,наследник на касапи от Османската империя.Историята и геноцида не могад да се заличат с маймунджилъци и чупки от ханша.....
53
9
 
5
 
! Отговори
какво се вижда тук преди 8 години
цялото патриотично форумно войнство се хвърли да защитава и хвали дпс
52
5
 
14
 
! Отговори
до 59 Тошков преди 8 години
Аз съм за. И много други са готови да застанат под лозунга "смърт на ***".
51
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата,която най-много се меси в нашите държавни дела се нарича САЩ.На второ място е Турция.Това са двете най-мразени страни от българския народ.
50
5
 
13
 
! Отговори
до 56 Един българин преди 8 години
Ти не си Българин. Нямаш право да се наричаш Българин. Ти си антибългарски, антиславянски евроатлантически индивид.
49
3
 
12
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Турция създаде Местан и ДОСТ.Е,щом харесват бивши комунисти и агенти на ДС,халал да и е Местан и партията му "АВЕР на ДС"
48
8
 
27
 
! Отговори
Тошков преди 8 години
Аз пък ще правя ПроБългарска Ултранационалистическа Расиска Ксенофобска партия... Единна България!!!Нов Народен Съд.. Ще гласувате ли за мен?
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лафка е депесе , Булгартабак е депесе , Химко Враца е депесе дори и леффски е депесе , торци зме , торци зме от торциа
46
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 600 години от еничарите не е излязло нищо добро. Тези дребни и продажни, предателски душици не са способни на нищо градивно. Генетични отпадъци.
45
22
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 8 години
А защо рипате когато Бетина Жотева защити българския национален интерес и отговори на гневните обвинения от страна на Русия?Защо не рипате срещу Русия а сега рипате срещу Турция?Най-категорично смятам, че България не трябва да позволява нито на Турция, нито на Русия да се меси във вътрешните ни работи!Никой тук не видях да обвинява Бетина Жотева, че България осъди и турските изявления по повод започналата проверка на Външно Министерство, както и новата партия на Местан!
44
4
 
28
 
! Отговори
Чинтулов преди 8 години
ДОСТа робство и тиранствовсички на оружие...
43
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А тиквата плещи глупости."Че кога пък е казал нещо умно?