Спасените български евреи – мост между два народа

Миков: Българите заслужават и уважение, и себеуважение
29
Спасените български евреи – мост между два народа
Снимка: архив, БТА

Соцлидерът Михаил Миков заяви, че спасяването на българските евреи е доказателство, че и в най-трудната международна обстановка обществото ни може да проявява характер и независимост в решенията си.

За тази си постъпка българите заслужават и уважение, и себеуважение, написа Миков в социалната мрежа Facebook по повод днешния 10 март -  Деня на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста.

По думите му десетките хиляди наши сънародници от еврейски произход, чиито живот България съхрани, и техните наследници, са мост между два народа, а това е безценна връзка.

"На 10-и март си даваме сметка, че мирът, животът, свободата, човешките права не са даденост, а достижения, които трябва да се отстояват постоянно. Денят на спасението е повод за гордост от делото на онези наши предци – народни представители, общественици, духовници, обикновени българи – които спряха депортацията към лагерите на смъртта, независимо от опасностите за самите себе си, с които са били наясно", казва още лидерът на БСП.

Михаил Миков заявява още, че извисеният акт на спасението, заедно с антифашистката съпротива и участието на българските воини в разгрома на нацистите, са осигурили на България място сред победителите в най-страшната война в историята на човечеството.

"Често се говори за това колко национални катастрофи познава България. Спасяването на българските евреи е дело, което допринесе да се избегне една такава поредна катастрофа, а тя можеше да има и сериозни морални измерения", посочва още председателят на БСП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Българите сме правили добрини на евреите а те са ни отвръщали със зло. Има много примери от историята да не задълбавам и сега е така. Просто са си лош и проклет род обичащ да окупира и краде от богатствата и ресурсите на други народи и да живее на тях гръб а също и да деградира нравствеността на хората сред които живеят чрез пр0м0тиране на извращения. Най-доброто което могат да направят евреите за България е да се изнесат в Изрел до последния човек и да ни оставят на мира.
8
0
 
3
 
! Отговори
Пешев преди 8 години
Миков защо "народния съд" назначен от БКП 1944-45 осъди ДИМИТЪР ПЕШЕВ спасителя на евреите в БГ и го държа 15 години в затвора? Може и да не знаеш този факт ,провери ,но партията която представлаваш няма право да се кичи със слава за това ,което са свършили други хора и за това тя гие наказала.
7
3
 
5
 
! Отговори
ее преди 8 години
Мише - кой спасява евреите?! - антифашистите Георги Димитров и Цола ДРагойчева или Борис и Българската църква?! Айде малко патоса го смалете, защото БКП със сигурност е стискала палци Царя да избие евреите!
6
1
 
7
 
! Отговори
111 преди 8 години
Прекрасно, а с какво ни отговарят? Да припомням ли БГА "Балкан" или показното убийство на палестинец тези дни?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да си припомним историята, Оскар Шиндлер спасява няколко стотин евреи по време на ВСВ и за него се прави филм от оцелелите. Докато родината ми спасява над 50 000 евреи по същото време и за благодарност те спонсорират филми които ни изкарват най-големите фашисти в Европа.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kak pa vse nay stradashtite po teoriq sa evrei no na praktika nqma ni edin
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спасените български евреи мост между два народаМиков: Българите заслужават и уважение, и себеуважениеХич нямаме нужда от този мост с такъв народ. И наистина българите заслужават и уважение и самоуважение (самоуважение се казва Миков), ама хич не го искаме от Израел. На България не и е нужно да бъде призната от Израел.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Мише, тебе от 8-ми уи те боуи гуавата още. ***'ни ги тия евреи, сипи по една гоуяма водка и пускай Пресуава. Наздраве Мише!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо в днешно време политиците не уважават собствения народ и го изгониха по всички краища на света