Съдиите ни – несменяеми, чувстват се като Господ

Политквотите в правосъдието са двоен аршин, смята проф. Герджиков
Обновена: 14 мар 2016 10:59 | 14 мар 2016 09:52, Анисия Иванова
17
Съдиите ни – несменяеми, чувстват се като Господ
Архив: Булфото

В родното правосъдие се даде прекалена власт на съдиите. "Те станаха несменяеми и се почувстваха като Господ", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR професор Огнян Герджиков, юрист, политик и председател на 39-то Народно събрание.

Тази основна грешка в правосъдието се направи още в началото, когато се приемаше Конситтуцията, смята правистът. По думите му обаче не всички съдии имат нужния морал, за да бъдат истински съдници и не всички издържаха на това изпитание.

Политиците имат голяма вина за това, смята Герджиков.

"Съдебната ни ситема е политизирана. Политиците го допуснаха. В правосъдието не трябва да има политически квоти", убеден е той.

Според него квотите са оставени, за да бъдат държани съдиите в зависимост. "Това е двоен аршин. Хем искаме  върхенство на закона, хем няма как да стане това със съществуващите политически квоти", обясни Герджиков.

След 1997 година България тръгна от много ниска позиция, каза още той. "Най-силното време беше 2001 – 2007 г. – скок на чуждестранните инвестии, бизнесът беше много добре, имаше свобода в медиите. След кризата страната още не може да стъпи на краката си", смята Герджиков.

В ефира на телевизията той направи и своята равносметка по повод своята 70-годишнина.

"Човек не може да направи всичко на този свят, но аз съм удовлетворен от живота. Дори ми беше дадено и повече. Чувствам се реализиран. Имало е и трудни моменти, но това е животът", смята Герджиков. Той призна, че никога не е бил политик.

"Конюктурата ме прати там. Не съм влюбен в политиката. Влюбен съм в моята професия – преподавам вече 40 години в СУ и това ме удовлетворява", обобщи професорът.

По повод празника си той каза, че подаръци не събира: "От много време със съпругата ми имаме традиция – на всички наши празници не вземаме подаръци, а събираме пари за нуждаещи се, обикновено деца".

Рачзговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Гаров преди 8 години
Съдебната ни система е богопомазана ............... като се тръгне отгоре надолу. Тази каста е с НАЙ-РАЗДУТИЯ ЩАТ в ЕС. Необходимо е малко козметика от типа на 30 % - намаляване на този щат.
15
0
 
1
 
! Отговори
teo преди 8 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е БИЯЧИТЕ НА ТОРИНОТО ДА СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ НА ТЕЗИ КОРУМПИРАНИ СЪДИИ, ДА ГИ ПОСЪВЕТВАТ С МЕТАЛНИТЕ ПАЛКИ, ЗА ДА РАЗБЕРАТ ТЕЗИ АНТИСЪДИИ ДА ВЛЕЗНАТ СПОКОЙНО ЗАД РЕШЕТКИТЕ И ДА ИМАМЕ ЕФЕКТИВНА ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА. ТЕЗИ КОРУМПИРАНИ СЪДИИ ТРЯБВА ДА СПРАТ СПОРАЗУМЕНИЯ С ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО СИДЕРОВ И УБИЙЦИ И ДА ГИ ПУСКАТ НА СВОБОДА!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
13
0
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
..........ЗАЩОТО Я Е СРАМ, ДА ГЛЕДА,КАК НЕЙНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ВЗЕМАТ ПОДКУПИ !!!...
12
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
НЕЗАВИСИМИТЕ са и недосегаеми, какво толкова? Противно на втората Божа заповед, какво е в църквите - икона до икона, че и статуи има в католическите катедрали!! И им се кланят и им служат. С недосегаемите и независимите е същото - те са ни Бога, те са ни Царя - "лабаво нема"!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАШО НА ТЕМИДА СА Й ВЪРЗАНИ ОЧИТЕ?ЗАЩОТО Й Е СРАМ ДА ГЛЕДА В ОЧИТЕ КОГАТО ВЗИМА ПОДКУП
10
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Бе - все големи лразбирачи , бяха на власт - и какво свършиха - върнаха имотите на Кобурга, забогатяха , има една приказка - "Много баби - хилаво внуче" , та и темата за правосъдието... Нооооо за политизирането на съдебната система е безбожно прав - там пада яко мачкане и грандиозен натиск. Властващите едно говорят , ама - друго правят - точно чрез политическите квоти във В С С....така че не чакайте нищо добро
9
9
 
1
 
! Отговори
До ПОЗДРАВЛЕНИЯ преди 8 години
Не си прав за Костов. Той просто премахна явния рекет и го направи нетолкова явен. Има само две заслуги въведе валутния борд за да не го изритат като Виденов и ни вкара в ЕС. Ако имаше и други заслуги още щеше да е на власт.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От една страна младши съдии са младежи и девойки /в добрия случай обикновенни зубрачи, в лошия връзкари/.Те обикновенно нямат собствени семейства, живеят при мама и тати, един омлет не умеят да забъркат или да си сменят гумата на колата.От тях се очаква да имат мъдроста да правораздават.Няма как !От друга страна шефовете в правосъдието са меркантилни конформисти и чисти рушветчии, които са се клели във вярност на БКП и назначени от ДС.
7
0
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Най...високата задача на съдията е да...осигури на всеки онова,което му се...полага;на богатия-богатството му и на бедния-бедноста му.Анатол Франс
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А няколко думи за реституциите на крадливото старче?
5
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Ето това беше клопката за страната и народани от страна на Руснаци и комунисти. Във ВКС бяха поставени по конституция,още през 1990 година само кадри с минимум 15 год.стаж т.т. комунисти. Ха сега мърдай,да видим накъде?? Всяко прогресивно решение на министерския съвет и народното събрание се стопира от съда по заповед "отгоре" Не се ли усетихте досега???????????
4
0
 
24
 
! Отговори
апо преди 8 години
"Най-силното време беше 20012007г." времето, в което ДПС-аро - монархо - комунистическата клика властвахте и налагахте новия морал - да се крадат не милиони а милиарди ( Милен Велчев и преструкторирането на дълга , БТК , ЕРП , Цанков камък , Белене и т.н. и т.н. ).По него време Д.Пеевски беше бос на младежкото НДСВ и в този период от крехко шопарче израстна до свиреп нерез.
3
0
 
6
 
! Отговори
Мехмед преди 8 години
Кой каквото мисли занас Господ да му отвърне със същотото.Надоброто- добро на злото -зло.
2
1
 
30
 
! Отговори
ПОЗДРАВЛЕНИЯ преди 8 години
Герджиков защо не променихте закона,когато любимото ви царче беше на власт?Всеки дава акъл,ама като е на власт не си мърда пръста в името на справедливостта.Благодарение на усилията на правителството на Костов(колкото и да го плюят)България излезе от блатото.ДС направи всичко възможно да доведе крадливият цар,за да се облагодетелства той и неговите другари.Превъртването на външния дълг от Велечев е само един щрих от съсипването,но угодно всички мълчат за царските далавери.Пълна амнезия.
1
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
2 адв колектив ни съсипва вече 26 години