Румъния ни диша прахта, щастлив е премиерът Борисов

Няма да прави правителствени рокади под нечий натиск
21 мар 2016 09:37,
370
Румъния ни диша прахта, щастлив е премиерът Борисов
Снимка: архив Булфото

Кой сега е №1? България или Румъния?

Премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че отдавна сме пред румънците "във всяко едно отношение".

"Това, че техните министри крадат, хванали са ги и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова. Не виждам българи да бягат в Румъния", обоснова се той пред Нова тв.

Според него румънските компании идват в България, защото в страната ни се работи по-добре и е по-стабилна и прогнозируема.

Още по темата

Министър-председателят се съгласи обаче с твърдението, че у нас няма осъдени политици, защото няма корумпирани.

"Превенцията е по-важна за мен. Аз знам, че правя всичко възможно да не крадат и който го "докопам", знае, че ще си замине", отсече той.

Власт и апетити

Премиерът обяви, че не планира промени в правителството, въпреки призива от депутатите му да се раздели с министри, зам.-министри и шефове на агенции, които са от ДСБ.

"Във вторник ще обясня на ПГ на ГЕРБ това, което ги интересува. В един момент на ГЕРБ им омръзна да се явяват ментори, да обясняват от сутрин до вечер колко са честни, неопетнени, в бяло и едва ли не толкова далече от властта. Когато правихме правителството, г-н Кънев стоеше точно срещу мен, определихме възможно най-доброто във всяка една сфера – министри, зам.-министри, областни управители", поясни премиерът.

Бойко Борисов за сетен път обяви, че работи прекрасно с министрите, излъчени от ДСБ  – Петър Москов и Николай Ненчев.

"С Ненчев работим прекрасно и съм убеден, че ще продължат да се случват добрите неща в армията, трябва да кажа и за Москов... Здравната реформа е нещо, в което всички са се препъвали, но факт е, че само в здравната каса сме намалили дефицита с близо 350 млн. лв. Как ще го обичат Москов? Поевтинихме лекарствата, накарахме да връщат пари в бюджета, в болниците миналата година вкарахме най-добрата апаратура за 300 млн.", допълни той.

Обществените поръчки

Премиерът коментира, че някоя от агенциите може да бъде закрита, а държавни служители да бъдат наказани заради спрените обществени поръчки.

"За миналата година има над 20 000 поръчки. След като минахме на пазарна икономика, вече не са държавни фирмите и така работи цяла Европа – минават обществени поръчки и бизнесът участва в тях. Защо сега? Защото тогава излизат наяве и стигат до мен – когато минат през обсъждания или ги коментира пресата", посочи той.

Попитан дали въпросът с "огледалото", който му беше зададен от българите в Лондон, е причина за спирането на поръчките, Борисов отговори, че това е била капката, която му е дала ясен знак, че отстрани нещата не изглеждат така, както си мисли и понеже е човек, който като му се посочи даден проблем, може да го реши.

"Не съм инатлив, за да обяснявам, че всичко е законно и точно, защото то е така направено", добави той.

"Неслучайно, когато се коментират обществените поръчки, едни от нашите опоненти не коментират обраната и здравеопазването, където има също спрени поръчки, а се фиксират в едно място, където да акцентират", поясни той.

"Спрях ги тогава, когато те вече трябваше да отидат в КЗК, да се плащат авансите и когато ги разгледах из основи. Ще бъдат наказани държавните служители, сложили подписите си и пуснали тези обществено поръчки. В момента инспекторатите са там, проверяват. Дори една от агенциите може би ще бъде закрита", допълни премиерът.

Контрабандата и горивата

Премиерът заяви, че борбата с контрабандата в България, се оценява в цяла Европа. По думите му, приходните агенции са събрали 3 млрд. лв. повече в бюджета от контрабанда.

"За януари тази година бяха с 950 млн. лв. повече, отколкото месец януари миналата година. За февруари са 360 млн. лв. повече отколкото февруари миналата година", пресметна той.

Борисов коментира и това, че едва сега КЗК се е осмелило да обяви, че има картел при горивата.

"Сега има политическа воля, всички се стараят и работят много добре", настоя той.

Премиерът бе категоричен, че не обвързва Делян Пеевски с контрабандата. На въпрос достигала ли е до него информация от турските служби, че Пеевски и ДПС организират контрабанда на територията на Близкия Изток, Борисов отговори, че са коментирали тази информация.

"Турските колеги прекрасно знаят, че от България за Турция контрабанда не се прави. За това отговарям аз. В същото време, особено в цигарите, вече контрабандата е под 8%, което никога не е в България" каза още той.

Той разказа и как турският премиер Ахмет Давутоглу му казал, че иска да види ГЕРБ и ДПС заедно в управлението, но Борисов отвърнал, че тава няма да стане, докато Делян Пеевски е в ДПС, защото се е създало обществено мнение срещу него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
39
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Боката да не работил в пропагдния отдел на ДС навремето когато беше другар?Винаги неадекватен и жалък.
197
1
 
37
 
! Отговори
Liberal преди 8 години
До АнонименКак печелят?! Не видяхте ли отворените човали и подправените на ръка протоколи...мисля, че ясно как печелят. Не че другите го могат, ама, че има измама, всички го видяхме.
196
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIAKOI MOZHE LI DA KAZHE KAK SLED TOLKOVA NEGATIVNI KOMENTARI GERB PECHELIAT IZBORI?TO OSTANAHA LI OSHTE GLUPATSI DA MU VIARVAT NA TOZI
195
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям лъжец и наглец. Ама слет като и материалът е толкова *** да му вярва, той какво е виновен.
194
0
 
54
 
! Отговори
Liberal преди 8 години
Този човек е започнал да взима някакви медикаменти. Няма как, иначе, да си обясня какво говори. Корупцията изпива жизнените сили на страната, администрацията смърди на мръсни пари, не можеш елементарни доставки да правиш без подкупи, КАТ само в ръцете ти гледат, кметовете всеки ден ги изобличават какви корумпирани прасета са, горските, митничари, лекари, данъчни, за десетки милиони ДДС се краде...
193
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само че Румъния ни задмина, ами този *** от всякъде го отсвириха в ЕС :)Още един мандат на ГРОБ и Конго ще ни задмине(ако вече не са).
192
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
HAHAHAHAA TIKVATA E TOTALNO IZPERKAL VECHE TO BIVA BIVA AMA CHAK TOLKOVA NE BIVA ........
191
1
 
43
 
! Отговори
ЕТИОПИЯ преди 8 години
Немога да повярвам с каква арогантност ни лъжат в лицето.Най малко, когато 4-5 фирми взимат всички обществени поръчки е странно, когато на 32г /Делянчо/ си взел огромен икономически ресурс в бедна държава е странно, когато най печелившия бизнес е " консултаске услуги" пак е странно, когато полицай ти вземе 20 лв, когато може да оправдаеш купени апартаменти на 3 пъти по ниски от пазарните цени с пенсията на твоите тъстове / на Цветанчо/ пак е странно и т. н
190
3
 
40
 
! Отговори
Ужас! преди 8 години
Тоя живее в паралелна реалност. Време е да го смъкнем на земята ,че пак взе да лети в облаците.
189
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина Румъния е много далече от нас. И сицилианската мафия е далече, и Коза Ностра също. Краденето и корупцията са нечовешки! Само случаят с КТБ ни стига за Гинес -чудовищно финансово престъпление помощта на държавата и политически фигури - какъвто друга европейска държава не познава!Има ли наказан, осъден???? Маковей ако дойде тук ще трябва да рине авгиевите обори години и затворите няма да стигнат!
188
2
 
27
 
! Отговори
елена преди 8 години
***
187
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герб , отдавна е в историята ! Въпрос на време! Може и малко протести ако не ви се чака .Ако искате да чакате , милиардите заеми скоро ще станат 30
186
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Достатъчно е да се каже,че вече искат да ни разделят с Румъния в доклата на еврокомисията.Па всеки сам да си прави изводите..кой по-напред,кой по-назад...
185
1
 
23
 
! Отговори
!!!!!! преди 8 години
До ГошоАко той не слезе скоро ,ти ще слезеш още по- на долу .Тия заеми които взимат трябва да се връщат
184
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето пример че ни дишат прахта. В Румъния кметовете карат Дачия значи нямат пари. В България кметовете карат коли за 200 хиляди. Значи имаме пари. Не са в затвора кметовете значи са закони и просто Румънците нямат пари а ние сме много богати. Тва е логиката.
183
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боце, вервашли си ?.
182
2
 
16
 
! Отговори
Черното е бяло преди 8 години
Хайдееееее. Вместо истина - демагогия. И Борисов тръгна по този път. през 80г ни разправяха как Капиталистите/Империалистите ни дишат прахта. през 90г щяхме да догонваме запада. през 2008 Станишев ни разправяше, че сме остров на стабилност. през 2016 Борисов ни разправя как сме надминали Румънците, Залеза на ГЕРБ започна. Чакаме скоро " структурните реформи"
181
1
 
14
 
! Отговори
П.Г. преди 8 години
Е, дето се казва, без коментар, да слагаме *** и това е! Продажници!!! Тоя няма да изкара този път и 3 години!!!
180
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аууу ,какви камъни имам в градината,хубави.Почвам да си събирам в една торбичка.Май ще трябват пак за изпроводяк на боцевото правителство.
179
2
 
19
 
! Отговори
Анна преди 8 години
Аз само се чудя дали наистина си мисли,че някой му вярва?!?Ей,бат Бойко,не сме толкова глупави...