Моделът "Павлова": Рушиш повече – плащаш повече

Изискванията към бъдещата тол система вече са готови
31 мар 2016 10:07,
37
Моделът "Павлова": Рушиш повече – плащаш повече
Снимка: bTV

Вече сме готови с изискванията към бъдещата тол системата. Таксата за изминато разстояние ще се плаща само от тежкотоварните автомобили и тези над 3,5 тона. Леките автомобили и превозните средства под 3,5 т ще плащат електронна винетка, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Предлагаме малките републикански пътища – тези, които водят към едно-единствено населено място или по които няма никакъв транзитен трафик, да останат извън системата за заплащане", добави тя.

Още по темата

Безплатни ще са 3000 км малки пътища и 20 хил. км общински пътища, посочи Павлова.

"Сменяме модела, във фокуса на системата за плащане влизат големите магистрали и пътищата от I, II и III клас и който кара и руши повече, ще плаща повече", обясни министърът пред bTV.

Така минаването през България вече няма да се минава за 10 лв, а pd 50 – 70, колкото струва и преминаването през Сърбия, например.

"Предлагаме и друго – електронната винетка ще важи за пълна година, а не за календарна", посочи Павлова.

Преди дни тя обяви, че за ТИР-овете няма да е нужно специално бордово устройство за връзка с тол системата. Транзитно преминаващите ще могат да си купят маршрутни карти онлайн или на границата, на бензиностанции и на други специализирани места.

Тогава Павлова прогнозира, че приходите от винетки могат да се увеличат драстично. Тя обясни, че преди увеличението на цената приходите са били около 200 млн. лева за година, а след увеличението им се очаква да достигнат до 250-260 млн. лева.

"С въвеждането на тол таксите, сумите като минимум може да се удвоят или утроят през първите години, а в годините напред тези приходи могат още повече да се увеличат", обясни министърът.

Лиляна Павлова обеща, че през тази година ще продължи поддържането и на малките пътища в страната.

"Със средства от допълнителните приходи след повишаването на цената на винетките се прави програма за целенасочено финансиране на ремонтни пътни дейности в определени райони - приоритетно в Северозападна и Северна България", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Димитър Краев преди 6 години
Като са некачествени пътищата който строите как няма да се рушат. Защо в Германия не се руши пътя, защото има 20-25см бетон и отгоре 20-25 см асфалт. В Испания е поне 20-25 см.асфалт. Къде е сложено толко в България. За да искате пари първо помислете дали сте направили паркинги за престой с най елементарните тоалетни . Как сядате все още на задниците си не зная като всеки шофьор ви псува.
24
0
 
0
 
! Отговори
ужас преди 8 години
Бойко от къде ги намира тия образи,много са загубени всичките му министри...тая жена,колко подигравки отнесе и то на челото и пише,че нищо не разбира от пътища а само и се хапва....няма лошо де,не е луд който яде баницата
23
0
 
3
 
! Отговори
Иман преди 8 години
Един камък за ГЕРБ,същия с който загробиха добрите овчици в БГ.
22
0
 
3
 
! Отговори
Шофьоря преди 8 години
Че то жив човек не минава по новата отсечка наТракия,а тя вече прилича все едно целия трафик на германия минава оттам.Когато плащаш магистрала в европата държавата и фирмата която поддържа пътната мрежа ти осигорява безплатен паркинг и *** на пътя.Сега съм на 28 г. и дано доживея някога в далечно бъдеще да видя безплатен паркинг на аутобана.
21
1
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 8 години
В голяма грешк си!Пътищата не се рушат, защото са тежки камионите, а защото са направени НЕКАЧЕСТВЕНО!При нас лятно време се спира движението на камиони, защото асвалта се размеквал и рущал!?!?Я отидете близкият Изток, където температурите на асфалта надвишават 50 градуса , но НЯМА разрушен път.Истината, че нещо което струва 100 лв. се прави за 50, а остатъка се разпределя по веригата във възходяща посока.Комунистите /герберастите/ са най-добри в това!
20
1
 
15
 
! Отговори
жан пол готиния преди 8 години
Моделът "Павлова".Това някъкъв майтап ли е?
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тази още повече се е закръглила
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдейки от състоянието на пътищата ни, то само за 50 км отсечка на Тракия трябва да се плаща. Останалото е проходимо само с танкове и военна техника. Хемус е в плачевно състояние. Старата част на Тракия е лунен пейзаж. Междуселските пътища са се стеснили от растителността и насипи до нивото на едно нормално плътно. Но иначе 100 лв ще плащаме, а ТИРовете, които ще се лашкат една седмица за да минат едни смешни 200км ще плащат още повече. ГЕНИАЛНИ СТЕ! Думи нямам!
17
2
 
20
 
! Отговори
Модел преди 8 години
ПАВЛОВАИМИТИРАШ, че правиш нещо,КРАДЕШ ПОВЕЧЕ.ГАРАНТИРАНО от ГЕРБ.
16
0
 
31
 
! Отговори
ии преди 8 години
Като я гледам, кака Лили трябва да плаща поне двойна такса в тоалетните, ако не и тройна!?
15
1
 
8
 
! Отговори
Еиии преди 8 години
И кои е вноситела на тез машини за транзитни карти.пак някои ще лапне доста парички защото ще трябват за всеки град-всеки изход.а те изглеждат доста скъпички Лилянке.....нови указателни табели с номерация на изходите а се чува че ще уеднаквяват тол системите в европа данесе наложи след годинка отново едни комисиони нали знаеш.....
14
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
taq patuva li iz stranata da doide da q zaveda po edni pati6ta za koito pla6tame vinetki,na mosta mu se vijda armaturata i puka na xorata gumite kamionite propadat za kolite da na govorim
13
1
 
25
 
! Отговори
българина преди 8 години
Ами хайде да въведем и малко справедливост. Северна България да плаща по евтини винтки от Южна защото там държава не инвестира нищо в пътна мрежа от години... Ясно стана че тази излъга и няма да има магистрали а някакви шосета. А отсечката между ст Загора и Бургас е тотална пустош но има празен аутобан! Да преместят излишната лента на отсечката след Ябланица която *** спря
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен трябва да се увеличат таксите за тежкотоварните камиони и то много. Те са МПС-тата, които рушат пътищата. Ако някъде премине един тежкотоварен камион, той разрушава пътя повече отколкото го разрушават 1000-2000 леки коли. Другото, което трябва да се направи е таксите за транзитно преминаващите през България да са съизмерими с другите държави в ЕС, както и околните държави, до степен, която няма да ги откаже да преминават транзитно през България.
11
1
 
28
 
! Отговори
Жител преди 8 години
Не е ли редно първо да отчетем, с колко ни намаляха приходите от винетни стикери, след увеличението им, а после да предлагаме нови безумия. Безплатни щели да останат 20 хил. км. общински пътища, че Вие кога сте минавали от там, че сте забелязали, че и път има. Основно непроходим за нормален лек автомобил лунен пейзаж. Но хвала Ви, важното е Вие да си вярвате!
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждате ли, че системата ви тотално не работи, не само в България, навсякъде се проваля - системи, точки, няма пари за инфраструктира, пътища, болници, образование - няма излизане от кризата, вечна криза а те ни замазват очите с пропагандни лозунги - рушиш повече, плашаш повече - както преди 89та при тогавашния режим, но тогава все пак беше много по-добре от сега.
9
2
 
14
 
! Отговори
До 7 LaSombra преди 8 години
Така ли?Сърбия - площ от 77470 кв.кмБългария - площ 110994 кв.кмТа според теб площта на Сърбия е три пъти колкото тази на България.Пишем ли пишем, без да знаем.
8
0
 
33
 
! Отговори
Qzeka преди 8 години
Не виждам смисъл да се пънеш. Лиле...И без това няма да ви изберат повече. С тая логика, само ще си вдигнеш тройно таксата за асансьор в твойта кооперация.
7
7
 
17
 
! Отговори
LaSombra преди 8 години
Страхотна икономическа логика -- ако прибираме три пъти повече пари, приходите ще скочат тройно. Преди да сравним колко струва преминаването през Сърбия с това през България, трябва ли да отчетем, че Сърбия е с територия близо три пъти колкото България, и че там се плащат само магистралите?
6
0
 
47
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Повече приходи за вас означават повече разходи за мен.... Ако чакате да ви ръкопляскам на прекрассните идеи, няма да стане.