Политиците се познават по действията, рече Плевнелиев

Президентът зове за равни права за гласуване на българите по света
46
Политиците се познават по действията, рече Плевнелиев
Снимка: БТА

Политиците се познават по действията, а резултатите определят кой какво е искал да свърши. С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат Конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права.

Още по темата

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на дискусия с ученици и студенти по повод Деня на Европа 9 май.

Президентът беше помолен да коментира реакциите след наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, съобщиха от прессекретариата на дъжавния глава.

Президентът върна текстовете, които ограничават гласуването в чужбина.

"Българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права. Държавата не бива да им пречи, а да ги облекчи в този процес“, категоричен беше Плевнелиев.

Държавният глава коментира като нелогични позициите на политически партии, които настояват българи в държави извън ЕС да бъдат ограничени в правото си на избор.

"Създаването на пречки пред гражданите в чужбина да упражняват конституционното си право на глас е погазване на Конституцията", посочи президентът Росен Плевнелиев.

"Народните представители трябва да си спомнят клетвата, която са положили – да спазват Конституцията и да служат на народа. Сега те трябва да помогнат на гражданите да упражняват правата си, независимо къде по света се намират", каза още държавният глава.

Президентът коментира още, че ограниченията пред правата на българите зад граница са в противоречие с визията за въвеждане на електронното дистанционно гласуване от 2018 година. "Надявам се на отговорен дебат в Народното събрание", каза още държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Именно де - българските граждани имат равни права, а не гражданите на Австралия примерно които са българи. Нека Плевнелиев да обясни като е толкова мъдър и защитава равните права на българите, защо аз който за повече от 20 години съм внесъл десетки хиляди левове трябва да си плащам пломбите и всички здравни услуги и прегледи, а тези които цял живот не са внесли лев, да имат същите права като мен. Това е елементарен пример за популизма на президента.
10
2
 
20
 
! Отговори
педрас преди 8 години
До Анонимен 11Ветото е жалък опит на жалък човек да напомпа спаружения си имидж. Май ти си единствения будала дето още му се връзва...
9
1
 
40
 
! Отговори
педрас преди 8 години
Браво, плюнчо! Най-сетне кухата ти главица да роди мисъл! И в контекста на прозрението ти как трябва да наричаме президент който "скърби" за смъртта на руския пилот, подло свален от Турция, докато защитаваше, включително и нас от ИДИЛ и едновременно с това е горд от действията на Ердоган и "силата" му? Същия тоя Ердоган който брутално се намесва във вътрешните ни работи и емисарите му обикалят Родопите? Но ти си сляп и глух за това..Новите евроценности вероятно сключват и *** на ***..
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На този фон изпъква още по-ярко нац.предателство на нашите политици, начело с Плевнелиев и Борисов, които подменят нац.история и я фалшифицират с цел да угодничат на чуждите!Обезличиха народа ни,обезсмислиха саможертвата на героите ни,страданията на поколения българи под чуждия гнет бяха наречени "съжителство"!Вижте как се пази миналото,преклонението вижте.....защото в България изчезва,защото в България не е важна истината и нац.памет,а " политическата коректност"
7
2
 
46
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Роската пак ръси мозъци ... колкото по-бързо си събереш багажа и напуснеш президенството толкова по-добре за България! Жалко, че гласувах първия път за тебе, разтягаш едни омръзнали на всички ни клишета, винаги с русофобски оттенък. Роска никакъв 9 май-Ден на Европа нямаше да има, ако не беше 9 мая-День победы, толкова ли е трудно да се проумее това .... баща ти е бил шеф на БКП-то в Благоевград, ти сега първи натовец .. ха, ха, ха ..
6
1
 
39
 
! Отговори
аз съм тук... преди 8 години
Не може лица който не живеят и не плащат данъци в България да искат равни права!ни я сме тук и въпреки мизерията и безобразията останахме в родината,не може от вън да ни диктуват съдбата,който иска да гласува има ред.
5
2
 
45
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Росенееее, за тебе гласувах, ей!Събирай си багажа и се изнасяй от президентството!!!Не ми мигай на парцали! БЕГОМ!!!
4
2
 
43
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
Права е Росица, видяхме я че нестава!
3
2
 
50
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 8 години
***!
2
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, правилно. Видяхме го какви ги свърши....късно е либе за китка
1
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политиците се познават по действията,хахаха бих допълнил и по минималната заплата ,хаха страхливците също,особено когато на метри от топлият ти кабинет гори жена а ти стоиш скрит като гущер в маркуч