Откровено от Борисов: На Балканите да си премиер е трудно!

Манталитетът ни бил друг - по-малко работим, повече обичаме празниците
Обновена: 23 май 2016 09:55 | 23 май 2016 09:54, Камелия Цветанова
191
Откровено от Борисов: На Балканите да си премиер е трудно!
Снимка: БТА

На Балканите да си премиер толкова години действително е трудна работа. На другите им е по-тежко. Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за световноизвестната сръбска журналистка и продуцент Мира Аданя-Полак за Радио и телевизия Сърбия, пише "24 часа".

Още по темата

Видео от интервюто Борисов публикува на страниците си в социалните мрежи Facebook и YouTube.

Според българския премиер Балканите са толкова сложни, защото много години сме били назад, а и войната създаде големи проблеми.

"Създадоха се толкова много държави, нови администрации, нови отношения. Много омраза се генерира на Балканите", заявява Борисов.

Запитан за това каква е цената, която България плаща за влизане в ЕС, Борисов казва: "Европа винаги иска неща, които са добре за всички народи - иска демокрация, свобода на словото, прозрачност, върховенство на закона, а това е най-доброто за всеки народ”.

Той не крие, че Европа дава много пари на страната, но България е кофинансирала всички проекти, а и много от проектите са с пари от бюджета.

"Проведохме една много голяма битка с контрабандата и над 4 млрд. повече събрахме в бюджета. Затова даваме и повече пари на пенсионерите, ремонтираме хем старите магистрали, жп линии, мостове, изградихме пречиствателни станции. Черно море и реките сега са абсолютни чисти. Всички големи градове имат депа за битови отпадъци. В София има най-модерният завод за преработка на битови отпадъци в Европа - уникално съоръжение. Всичко това е с европейски и български пари - музеи, археология, туризъм. Това са много усилия на цялото общество и хората", казва Борисов.

Според него има две разлики между Изтока и Запада - едната е в това, че в Европа много отдавна е дошла демокрацията.

"В нашите държави имаше тоталитарни съд, прокуратура, правителства. Партиите бяха политически устроени, че да се подчиняват, нямаше частен капитал, всичко беше държавно. Така беше на много места и в България. При нас много болезнено и трудно беше направена тази реформа. Цели поколения са работили с мисълта, че държавата е най-добрият стопанин и най-важното нещо е държавата и институциите и да са най-силни”, казва премиерът.

И продължава: "Докато в Европа много отдавна демокрацията е дошла. След това има разлика в манталитета на хората - ние сме православни християни, почитаме си църквата. На Балканите хора са по-темпераментни, по-весели, работят по-малко, повече обичат празниците. Докато като отидеш в Германия всичко в 22.00 часа ляга да спи и се готви сутринта за работа, отидеш в Белград или София – в 22.00 часа започват да излизат за ресторант. Манталитет е друг. Но когато има пазарна икономика и знаем вече, че само с работа се постигат резултати пари и ние ще се променим”.

Пред Мира Аданя-Полак министър-председателят е категоричен, че България винаги е помагала на Сърбия по пътя и към Европа - за визите специално. „Навремето Югославия винаги е била преди Европа. Ние завиждахме на Югославия, тя беше Запада за нас”, споделя Борисов и припомня за западните коли и немските марки от недалечното минало.

"Живея аз тук в едно градче Банкя, то по права линия е на 80 км от Ниш и от къщата ни можеше да се хваща телевизията в Белград. Само, че тогава милицията обикаляше сутрин рано в 06.00 часа да видят, ако има антена да сочи към Белград и баща ми Бог да го прости, беше направил антената ни - 2 белега за българска и сръбска телевизия. Вечер като се стъмни и не се вижда, ме буди, отивам завъртам антената и цялата махала се събираше да гледа, защото тогава Югославката телевизия даваше футболни и боксови мачове, имаше забавни програми. Като свършат през нощта, ме буди, аз мъничък и тъка-тъка отивам намествам антената и пак лягам”, разказа Борисов.

"Сиреч, толкова Югославия тогава е била преди нас. Войната в Югославия върна и Балканите назад. Няма място, където да има война и да има просперитет, то винаги е лошо. Виждате какво стана в Сирия, Ирак и Либия, не стана по-добре. Затова, когато сме си говорили в Брюксел винаги съм казвал не може между България, Хърватия, Словения, Австрия, Германия да има една черна дупка, която да не е в ЕС-Сърбия. Така, че надеждата ми и цялата ми помощ и подкрепа сръбският народ ги има за влизането в ЕС”, казва още Бойко Борисов.

В заключение Борисов отправя най-братски и приятелски поздрави към Сърбия.

„И Новак Джокович ми е добър приятел, даже в нас идва… Сиреч, Балканите сме си мъже… Това също е заложено в нашия манталитет”, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахахахах Добре ,че беше Бат ни Боко ,Станишката и ортаците им ,че ни докараха до такава беднотия и мизерия ,че и бежанец като разбере че тук се работи за 180-200? и изпада в ужас!И със асансьорни важета да ги завържеш ще го пригризят и ще избягат!От заплта 400-500 лева , 300 лева минимум ти отиват за ядене дори и в Габон ,Гватемала,Мароко биха им се насалзили очите и мъка!
80
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още по-трудно е да си премиер, когато си *** като гъбена чорба.
79
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е лесно да си ***.Тоя преди време сам си призна, че е ***.Вярвам му.
78
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поздравявам майките на нашите управници, довчерашни комунисти, днес видни "демократи"
77
2
 
19
 
! Отговори
toho преди 7 години
Г-н Борисов говори глупости ,но такъв му е менталитета!
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от ГерманияДа бе, затова избраха предателката на ЕС Меркел, двуженец президент ли беше, м-р председател ли, оня странен Юнкер, дето в най-трудни и критични моменти за Европа мълчи като ... и ни удивлява със "справедливи" решения. Айде, моля те... Наложиха ни отвратителния си егоизъм, унищоха икономиката ни за да внасяме техните ***, най-безпардонно ни колонизираха, от уважавана държава ни направиха пр.nикавана от всеки територия... Бойко поне не е лицемер! А Западът го стиска за гушата!
75
0
 
10
 
! Отговори
фен на бсп преди 7 години
Тук е момента да се цитира и вмъкне мисълта на един тъмно син гуру от близкото ни минало:"който му е трудно, да се замисли! Дали не е мързелив!"
74
6
 
8
 
! Отговори
Goddess Rhеa преди 7 години
БЛАГОСЛОВЕНА ПОДКРЕПА за - Българския Народ - Българската Армия - Българския Президент - Българското Правителство - Европейския Съюз и НАТО Хубав ден, Приятели-миряни ! ПОЖЕЛАЙТЕ СИ НЕЩО ПРЕКРАСНО аз съм тук и ви пазя ---------------- Θεά Ῥέα
73
3
 
9
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Вижте какво. Аз отдавна съм казал - решението е елементарно. Значи на изборите махаме ГЕРБ и избираме нови честни политици които да ни оправят и да ни дават заплати по 2 хил лева.
72
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Манталитетът ни бил друг - по-малко работим, повече обичаме празниците "Е и? Защо искаш баце да работим повече. Безработицата е 40% в България - няма работа. 3 милиона отидоха да чистят улиците на запад и в Америка защото няма работа. Технологиите са толкова напред, че това което преди се правеше от 10 човека сега се прави от петима. Като работим по малко защо не сме изотанали с 10, или 20 години от запада - и тогава там се е живеело добре, ами ние сме на дъното, нищо не става.
71
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"На Балканите да си премиер толкова години действително е трудна работа."Ама това е най-лесно поправимо - ПРОСТО СИ ВЗЕМАШ ШАПКАТА И СЛИЗАШ ОТ ТРОНА! Никой няма да те спре! НИКОЙ! Толкова дойде до гуша крадливата и нагла ГЕРБ, пълна с непочтени хора, бивши търгаши, продавачки на сергии, дребни счетоводителки, мними "научни работнички", псевдоюристки, надменни селендурки и бивши партийни секретари и тем подобна дреб, че само овации ще получи едно такова действие.
70
1
 
29
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
НО ДА СИ МУТРА КРАДЕЦ Е ЛЕСНО !!! КОГАТО ЛИЧНО СИ ИЗБЕРЕШ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА ТИ ОСТАВА САМО ДА КРАДЕШ БЕЗНАКАЗАНО.
69
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВ Германия умните немци си избраха Меркели тя им да де бежанци за хранене и да ги таковат.Кои са по прости?
68
0
 
18
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
Не!Не е вярно! Другите крадът! Ние само си вземаме...
67
0
 
20
 
! Отговори
боко е крадец преди 7 години
Ако съдим по депутатите- българина не само, че не обича да работи, но и не ходи на работа и обича да краде. Сори, усвоява. И да не плаща осигуровки на служителите си ...
66
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само прости бълг*араци могат да си изберат *** като баце за шеф.ФАКТ!На тоя в Германия и прасета няма да му поверат да гледа а тук цялата държава му даде простият ***.
65
0
 
27
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
Ако спечеля! Губи цяла България...
64
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Срещнали се на полянка, прабългарин и славянка. Цуни-гуни, вади-тури, народили чукундури. Хем ебливи, хем крадливи, "Горе на снмката виждате ПРОДУКТА от полянката.но най-вече завистливи.
63
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГРЪБВиждаме ги! И градинките, и джуджетата, и санираните блокове, и напуканите магистрали! Много неща виждаме, дори и статистиката, не нашата, а онази, Евростат, дето казва, че 34% от населението мизерства! Че почти 50% са под границата на бедността, че намаляваме със субсветлинна скорост, че шведите вече гонят по бройка българите, че сме държавата на работещите бедняци, че...абе накратко, какво ли не, но почти нищо не говори за успешно управление на една ОПГ...
62
1
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Как да си лягаме в 22часа, като Бойко ни каза да работим на 2 места, ако не ни стигат парите???