Газовият ни хъб не е против Русия, увери Борисов

Еврокомисарят за енергетика: Може да сте лидер, подкрепяме ви
121
Газовият ни хъб не е против Русия, увери Борисов
Еврокомисар Канете и премиерът Борисов. Снимка: БТА

България има потенциал да се превърне в лидер в изграждането на европейския и балкански газов хъб, смята еврокомисарят Мигел Ариас Канете. По думите му Европейската комисия подкрепя изграждането на газов хъб у нас.

Европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете е на посещение в България и се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

В срещата, в която е участвал и вицепремиерът Томислав Дончев, са били обсъдени развитието на Европейския енергиен съюз и възможностите за България за гарантиране на устойчиви енергийни доставки, предаде БТА.

Пред журналисти Канете каза още, че страната ни има исторически капацитет и изключително добре разработена газопреносна система.

Основна цел при изграждането на този газов разпределител е диверсифициране на източниците и на трасетата, посочи Мигел Канете. Даваме подкрепа и работим заедно за изграждане на интерконектор за природен газ с Гърция, работи се по подобни проекти и със Сърбия и с Румъния. Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговоря на законодателството на ЕС, каза още еврокомисарят.

България може да е ключов играч в доставките на газ в региона. Оценяваме добрата работа на българския екип, воден от министрите Томислав Дончев и Теменужка Петкова. Това е трудна работа, започнахме и довършваме 14 обекта от общ европейски интерес, но тук нещата вървят най-добре отвсякъде другаде, каза еврокомисарят.

Горд съм, че България е надежден члена на ЕС, подчерта Канете. Достигнахте редуциране на вредните емисии на парникови газове, постигнахте висока енергийна ефективност и сигурност. Поздравявам държавата и работа за пълната либерализация на енергийния пазар, но и че зачитате нуждата на уязвимите социални групи, допълни той. Започнахте с една идея, която обаче вече се материализира, каза Канете, като говореше за проекта за газов хъб "Балккан".

В България законодателството на ЕС в областта на енергетиката се спазва, посочи той. През 2005 и през 2009 година търговията с газ се ползваше не като стока, а като политически инструмент и ние не искаме това да се повтаря, каза Канете и отново повтори, че ЕК подкрепя изграждането на газов хъб и на и газова инфраструктура в страната.

Ключовата дума в изказването на еврокомисаря Канете е доверие, каза премиерът Бойко Борисов. Преди година и половина нямаше доверие, тогава се опитаха да излъжат ЕК, да търсят комерсиални резултати и затова нямаше доверие, каза българският премиер, говорейки за предходния кабинет.

В продължение на 25 години само се говореше за интерконекторни връзки, но нищо не се правеше, каза премиерът.

"Освен това Черно море се проучва за петрол и природен газ от най-големите компании в бранша. Ние направихме така че газовият хъб да стане европейски проект. Той не е насочен против Русия, а се иска само да се спазват европейските правила", посочи Борисов.

По думите му, когато една стока минава само в една посока, това не е пазар. Трябва нашите тръби и природният газ, който минава през тях, да са достъпни за търговия и за нашите съседи, каза Борисов.

Той съобщи, че гръцкият премиер Алексис Ципрас ще бъде на посещение в България на 1 юни. На срещата ще се обсъждат енергийни връзки между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като Германия и Русия завършат втората тръба на Северен поток, газът през Украйна ще бъде спрян . Затова се правят тези интерконектори, защото пак ще ки купуваме руски газ, но през Германия. По тази причина на руснаците не им пука за южния поток
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писна ми от съботажите на руските алкохолици срещу родината ми,писна ми техните тръбопроводи,газопроводи,модерни орижия,писна ми от мутренските им капитали които раздават като бързи кредити а после пращат колекторски-путински фирми за рекет,бой и убийства.Искам да живея във нормалния цивилизован свят,далеко от интересите на тези поробители.Цяла една нация се държи на ръба на оцеляване за да може да тегли кредити от руския мафиотски капитал
56
2
 
3
 
! Отговори
До Пешко преди 7 години
Пеше ,пропусна колко кубика ще има за Турция.За този газопровод още преди двайсетина години Иван костов като се върна от Азърбейджана ,строи гвардейския оркестър на летището и радостно заяви-край на руския монопол.И ей тъй в шеги и закачки минаха двадесет години.И за едно Набуко се говореше и то умря още преди първата копка.А дали Армения ще позвори азерска газ да минава през територията и това пък е съвсем отделен въпрос
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ставате лидер отсече експерта и отиде да си върши работата по Северен поток.
54
3
 
6
 
! Отговори
Ямболлия преди 7 години
Тоя *** Бойко няма ли най накрая да отиде на някое по-лошо място...
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО ТУРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПРИРОДНИЯТ ГАЗ И НЕФТЪТ ЩОМ ВЛЯЗАТ НА ТУРСКА ТЕРИТОРИЯ СТАВАТ ТУРСКА СОБСТВЕНОСТ (ИЗКУПУВАТ СЕ ОТ ТУРСКАТА ДЪРЖАВА). ОТ ТУК НАТАТЪК ВСЕКИ СИ КУПУВА ГАЗА ОТ ТУРЦИЯ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е АЗЕРСКИ, ИРАНСКИ ИЛИ ДРАНДАБУЛСКИ.ШЕФ НА ПЕТРОЛНАТА КОМПАНИЯ НА ТУРЦИЯ Е СИНЪТ НА ЕРДОГАН.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пешкомечти....мечти......
51
3
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До До ПешкоАми нашето потребление е 3 млрд кубика годишно - по *** се планират струва ми се 10-12. 70% за Италия - 7 млрд, останалото за нас и Гърция - по 1,5 млрд. (това в най-добрия случай разбира се)
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОРИ И ДА ИЗЛЕЗЕ ГАЗ В Черно море, ще го добива някоя американска фирма и ще ни го продава през хъба ни . За колкото каже - за толкова. Както токът от Мариците се продава на петорна цена, така и газът.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 54..БГ нацията тотално изтрещя от безпаричие, без работа, без възпитание и изобщо от безцелно съществуване ...
48
2
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 48,именно - трябва да направим всичко възможно да се захранваме с горива и от другаде
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПак си чел марксиски и лениниски вестници ! на комуниста когато му покажеш примерно бяла стена и му кажеш - Това е стена, стената е бяла! В момент в който се разделите , той отива при дръг и казва - Това е стена, стената е черна! типичччччнооо по сталински !
46
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си играйте с огъня ,не вкарвайте България в руския капан,цената ще е мнооого висока.
45
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин трябва да бъде публично обесен за геноцида срещу България ! Путин трябва със закон да бъде обявен за враг номер едно на България и трябва със закон да се забранят икономическите отношение между България и предателска русия за времето от най - малко 1500 години ! Спореде статистиката за развитие на хората предателите руски ще еволюират в нормални човешки същества чак след около 1500 години !
44
0
 
9
 
! Отговори
До Пешко преди 7 години
Пешко ,я първо виж по *** кубиците газ как ще се разпределят и тогава продължавай с мечтите си.Точно така-едни държави ще похарчат милиарди за да строят газопроводи ,а ние *** щото сме най-големите умници на света просто си закачаме шланга и пей сърце.Как според теб руската газ ,кято ще мине през Германия през Северен поток 2 ще дойде до нас на по-ниска цена.Че то пътя и се удвоява бе ,а таксата пренос определя основно цената на газа-разбирай на какво разтояние се транспортира
43
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно ще ви кажа,от руската чу-*** трябва да се стои дълееко.Добре да кажем че руската мафия прекара тръби през БГ и знаете ли какво ще се случи след като изтекът договорите ???Погледнете Украйна.Срещу Русия има само един вариант за малките страни и той е насочване на ядрено оръжие срещу Москва.Как Ес ще гарантира териториалната сигурност и мира в страната?Това не е шега работа и е много опасно
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се на русофобите как си позволяват да ползват руски газ. Предлагам веднага да спрат да ползват парно , да карат коли с метан Не е патриотично, ще им се карат. Могат да преминат на собствено производство като ядат повече боб.А то като поглезнеш по-строго - и бензива, и нафтата са руски, че и Нефтохим е руски, въобще - трагедия.Пешко, Пешко ,лоша работа.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да 40:алооо турчон, объркал си държавата ...хайде да си ходиш в анадола ! очевадно си нямаш ни най - малка представа за България и много ме съмнява , че си от тука! Как не ви е гадно да издигате ЧУЖДОЗЕМНА държава над Велика България?! Как не те е срам га ди но мр ъс на!??!?!?!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може, ама няма :))))) А от подкрепата ви, много ни болят сфинктерите. Може ли по-малко да ни подкрепяте, че болката и срама са големи!
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе дреме им на Русия за нас.Ние сме един мижав консуматор на газ ,и потребяваме за една година толкова газ колко Германия или Италия за един два дена.Просто сме интересни като трасе на газоправод но вече и това няма да ни пуснат руснаците.Всички тръби ще минават покрай нас ,а ние ще правим хъбове