При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%

"Галъп": Доверието в президента достига най-ниската си точка през май
29 май 2016 19:36, Анисия Иванова
295
При избори днес: ГЕРБ - 25%, БСП - 12%, ДПС - 5%
Снимка: архив Булфото

При евентуални парламентарни избори ГЕРБ може да разчита на 25,4% от гласовете на избирателите, следва я БСП с 12,4% и ДПС – 5,3%. Това сочи последното проучване на „Галъп” за електоралните нагласи.

В парламента имат шанс да влязат като минат 4-процентраната бариера Реформаторския блок – 4,8% и Патриотичния фронт  - 4,3%, показват резултатите от допитването.

Под бариерата остават АБВ и „Атака” с близо 3% потенциален електорат, 37% от запитаните заявяват, че не биха гласували.

За отбелязване е чувствителният дял готови да гласуват за Слави Трифонов - 3%. Хипотетична негова формация вече има реалистични изгледи да влезе в парламента, ако изборите са сега. В същото време обаче потенциалните гласове за Трифонов са най-много сред най-младите – група с по-нестабилно електорално поведение.

 

Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер.

Запитването на "Галъп" е независимо и проведено в цялата страна чрез пряко интервю между 13 и 19 май. Периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев. Времето на сондажа обаче не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Последиците от всички тези събития тепърва ще оказват влияние върху общественото мнение, но по всичко личи, че засега в отношението към политически процес няма съществена динамика спрямо предишни месеци.

Въпросът накъде върви България месец след месец дава около 20% оптимистични оценки и очаквания и 60% песимистични. През май 22% отговарят „към по-добро“, а 59% - „към по-лошо“.

Доверието в президента през май пък достига най-ниската си точка от началото на мандата и остава на една от най-ниските си позиции в исторически план – с 23% доверие и 66% недоверие.

През месец май 25% имат доверие в правителството, а 64% заявяват недоверие. 16% оценяват положително парламента, а 75% - отрицателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още по темата: БСПгербпроучванеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скъпи стъкмисти ,при избирателна активност от 25% няма как ГЕРБ да имат 25 % хахаха
48
3
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Интересно как така доверието към "достойния" Плевналиев е по-малко,отколкото към ГЕРБ?????И имало ли е президент с по-нисък от 40% рейтинг??Аз не мога да си спомня,досега винаги рейтингът на президента е надвишавал този на излъчилата го партия/коалиция.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 32 тоест 3% на волен са реално 1%
46
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 8 години
Бе що се връзвате на лакардиите че Герб са срещу БСП. Мая ви стана застъпник с гласовете на Герб, а аграр- дамата Меглена Плугчиева от БСП, Бойко я прати посланик в Щвейцария.ИСТИНАТА е ПАРТИИТЕ узорпатори срещу НАРОДА суверен. с МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ и намаляване на депутатите Народа може да стъпи на врата на партииците обаче трябва да го проумее и да им го наложи.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 48 че кой им вярва НО процеса е здравословен болеста натресена от Москва БКП загива от собствения си Инструмент мутрите - вече не ги плаши милиционерщината от Държавна сигурност тя вече не е фактор
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само дето изборите няма да са този май, че да видим колко ще се сбъднат измислените прогнози на червен галъп. До две години, когато има парламентарни избори, нещата ще бъдат съвсем различни. Защото с това правителство страната върви напред.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Край, вече имахме мажоритарни за парламента, ако не си спомняш, но надали знаеш е един депутат от тях.
42
0
 
11
 
! Отговори
Atakista преди 8 години
Галъп са като "огледалце, огледалце" - това, което твърдят винаги е диаметрално противоположно на истината.Остана ли дори един българин, който да вярва на това НПО?
41
3
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 години
харесвам МАЖОРИТАРНАТА ИЗБИРАТЕЛНА система дори и само за да видя ЛЪЧО МОЗЪКА и 90% от сегашните "народни" представители как се отправят към бюрото по труда. Янаки Стоилов избълва змии и гущери срещу РЕФЕРЕНДУМА. Щоото друго си е да си 25г. депутат и 10 от тях зам. председател на парламента - добра пара а?Сега парламента има 8 ОСЕМ зам. председатели. Янаки пак е там.ТОВА СА ХОРА НЕИЗБАНИ ОТ НИКОГО и непредставляващи никого.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От имащи право на глас 100 човека 75 отказват да гласуват,хахах тоест ГЕРБ нямат 25 % а имат 5 колкото ДПС
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червен Кольо ли е дал на БСП 12% :D Тия шматароци повече от 2% не могат да направят при никакви положения
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВсичкоЕченгеджийницаМи лъжат... това правят от десетилетия. По-лошото е, че им вярват завалиите.
37
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 години
При сегашната избирателна система депутатите е достатъчно да са 10. Герб гласуват по заповед на Борисов, ДПС по заповед на Доган, Патриотите са Каракачанов и Симеонов другите са миманс. В БСП има някакво инакомислие и демокрация - достатъчни са 3-5. да изразяват позициите на партията и Куневистите и Барековците са плява.ЗА КАКВА ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ ГОВОРИТЕ.ДЛЪЖНИ СМЕ ДА ОПИТАМЕ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ - по зле трудно може да стане. А и като знам каква е съпротивата на партитиите /всички/ срещу тях.
36
0
 
6
 
! Отговори
ВсичкоЕченгеджийница преди 8 години
Що лъжете хората с тези измислени агенции,като на всички е ясно,че който им плати накланят везните в негова полза понякога до извращение подобно е положението с бабичката Еврокомисарка!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистическа социология.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С други думи в парламента влизат 100% Държавна Сигурност от времето на тоталитариЗъмЪт.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП поне с Мишето можеха да спечелят състезание по надпиване сега и това не могат
32
4
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Аз ако съм на мястото на Боко,ша са...гръмна.Тази...подкрепа само от 25% за неговата партийка означава,че дори и в София би се...издънил,като се има в предвид,че там са основните хрантутници на държавна ясла,които винаги вдигат и двете ръце за негова...подкрепа.
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КрайБългарина ако го питаш дали ако Пиночет събере всички политици русофили фоби се тази на Бузлуджа и ги запали с *** ЩЕ ГЛАСУВА С ДА
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Край, нито намаления брой депутати, нито мажоритарния избор, водят да по-добра представителност! Проблема ни е, че народа изпростява, а не изборите сами по себе си. Ако искаш да избираш, настоявай за задължителна преференция и листи подредени по азбучен ред, а не за мажоритарни. Ако искаш да влязат кадърни, настоявай за образователен ценз за кандидати. Ако искаш.... Всъщност, просто настоявай за морал, но ти готов ли си да те съдят моралисти?