Царят пита: Защо си мислим, че ние сме центъра на света?

Първо трябвало да се поогледаме, а после да се самобичуваме
Обновена: 30 май 2016 10:52 | 30 май 2016 10:52, Камелия Цветанова
180
Царят пита: Защо си мислим, че ние сме центъра на света?
Снимка: Булфото, архив

Защо мислим, че ние сме центъра на света, че само у нас е така, но светът е толкова пъстър, нека малко да се поогледаме и после да се самобичуваме. За това призова бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Още по темата

Според него българите, когато говорим помежду си, винаги се изкарваме най-нещастните и най-жалките, но пък "пази Боже чужденец да ни критикува - тогава сме най-великите".

Сакскобургготски призна, че е разбрал, че е наследник на трона, в момента, в който адютантът се е обърнал към него, както се е обръщал към цар Борис Трети.

"Баща ми си отиде в най-критичния момент за България, но че се е ползвал с любов и симпатии сред хората няма съмнение, фактът, че толкова години се говори за него, не е свързано само с пропаганда и емоции", каза той.

Бившият премиер коментира пред bTV, че наистина все още не е напълно сигурен, че цар Борис Трети си е отишъл от естествена смърт, но пък не може да говори и за насилствена, защото няма доказателства за това.

"За това трябва да има доказателства, защото иначе да се създават митове и интриги, което е безсмислено", настоя той.

Сакскобургготски си спомни, че когато е бил дете баща му се е движел анонимно, без охрана, но пък никога не е отивал някъде и не се връщал оттам по един и същ маршрут като предпазна мярка, защото е преживял няколко атентата. 

"Баща ми идваше рядко, ние си лягахме преди той да се върне от София. Вече ми е смътно и ми е трудно да намеря точно един момент на радост. Майка ми обожаваше баща ми и всичко българско и ни възпита по много специален начин, в една безкрайна любов към България, а тя беше чужденка. При религиозното ни възпитание, тя беше католичка, но толкова държеше да спазваме православието, че на моменти дори беше комично, а като пораснахме й се подигравахме, че е била един стълб на православието в запада", разказа спомените си той.

"Майка ми имаше страхотно самообладание и винаги се опитваше да не разберем и да не почувстваме нищо, но  усещахме, колкото и да бяхме малки и наивни, нещата които се развиваха около нас, а в деня след екзекуциите, на 7-годишно дете да му кажеш, че всички хора, които са били около него, са били разстреляни, това не може да се забрави", продължи Сакскобургготски.

Въпреки това той увери, че колкото и трудни да са били за него тези времена, е простил, защото това му било принцип.

"Не забравям, но какво печеля, ако не простя, остава един горчив привкус, който не води до нищо позитивно", призна Царят.

Заради ангажиментите си в България Симеон Сакскобургготски толкова рядко се виждал с внуците си, че те го наричали: "Дядото от България".

"Със жена ми се понасяме вече 54 години и то не е лошо като рекорд, почти политически е некоректно - съвети на внуците не давам, защото вече ме намират толкова стар и старомоден, че един ме попита: "По твое време имаше ли автомобили?", сподели още бившият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
22
 
! Отговори
факт преди 7 години
Той не е цар ,а чуджестранно *** на тоя и оня клон на някоя си фамилия . Не,царе са ни Асеневци ,Самуиловци ,Крумовци ,Дуло .Тия не са ни царе .
16
4
 
3
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ajde........ be dosta plukate po Carot ...kradel pa kradel golema rabota ako kradel a i sto ima vo Bugarija pa da ukrade. Namesto toa da recite: Da zivee CAROT oti so nego dojde i demokratijata...
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както го нямаше години наред по медиите, дойдоха избори и изведнъж "царят" взе да се появява всеки ден в статии. Направо ми се гaди от журналистите.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е човека ,ние не сме центъра на света,но не използват максимума от този човек няма истински въпроси ,питат го ала бала глупости ,сеедно лексикон попълва.Трябваше да го питат за новия световен ред,за Европа,за България,за Симеон Хасан ,за ислямизацияа защото този човек има знанията той е висш масон във вените му тече благородна вавилонска кръв а те го питат за глупости,слаби журналисти ,страхливи да не изгубят петте лев
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според него българите, когато говорим помежду си, винаги се изкарваме най-нещастните и най-жалките, но пък "пази Боже чужденец да ни критикува - тогава сме най-великите"."Симеончо, това е като да се самобичуваш и да дойде някой чужденец да ти удари и той няколко камшика. Достатъчно е, че сами се критикуваме, много ясно, че ще се изнервим ако някакъв непознат започне да ни приглася.
12
1
 
18
 
! Отговори
царедворец преди 7 години
Не бе , "цар" му е името , дадено от маса *** и келепирджии , някои от които доста намазаха покрай "царуването" ( разбирай - краденето) му !Пък и колко ли надежди се хранят още ...
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото всеки ден живеем в тази държава и това, което виждаш около себе си е светът. Абсолютно излишно е да си натоварвам мислите с това какво става по всички държави на планетата.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краде, краде и сина му си отиде. Плевнелиев и той краде краде и неговия син още дете си отиде. Всичко се връща. Сега и на тиквата внучето ще си иде. Още няколко годинки. Язък им за откраднатите милиарди. Тоя пак иска да краде. Не му дойде акъла от първия път. Съдбата няма да го пропусне и тоя път. Ако не съдбата - друг ще помогне. Кражбите са до време.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царят пита: Защо си мислим, че ние сме центъра на света? А ние пък го питаме - А ТЕБЕ КОЙ ТЕ ИЗЛЪГА ЧЕ СИ ЦАР ?
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Симеончо, пръдльото ми, отговор на тъ.пия си въпрос ще получиш като ти изгинат и останалите синове в автомобилни катастрофи. Тогава ще ти бъде спуснато прозрението свише.
7
2
 
22
 
! Отговори
ф преди 7 години
Българомразеца Симеон втори ,какво повече искате.
6
1
 
5
 
! Отговори
Kiffla преди 7 години
Аз пак не разбрах. По негово време имало ли е автомобили?
5
5
 
9
 
! Отговори
Цеко преди 7 години
и е много прав
4
1
 
11
 
! Отговори
маке преди 7 години
казал комарджията
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-черния ден за България е деня в които дойдоха Кобургите.Защо не дойде Владемар Датски.Колко национални катастрофи предизвикахте ?Тиквата пак го докара ти.10.01.2007г ако беше излизал от коалицията докато биеха народа пред парламента никога нямаше да има герб.
2
2
 
21
 
! Отговори
Шеф на монарси преди 7 години
Ние сме, ти не си, "ваше височество". Прави като вятъра.
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля не наричайте цар мадридския мупеник! Все пак България е република.