ОмбудсМая иска отделен район "Чужбина"

Предлага още да се открива секция при 40 заявления
22
ОмбудсМая иска отделен район "Чужбина"
Снимка: Булфото, архив

Създаване на избирателен район "Чужбина", даване на възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от 100 избиратели, създаване на секции с 40 заявления извън посолствата, дипломатическите и консулските представителства, активно участие на българските общности в процеса на създаване на секции. Това са част от предложените от омбудсмана Мая Манолова промени в Изборния кодекс, които тя вече е пратила на председателя на парламента Цецка Цачева.

Още по темата

Поправките, които националният защитник, е изпратила, бяха поискани от представители на българи в чужбина,  като целта е да се възстановят отменените облекчени условия за участието им във вота, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Манолова иска депутатите да върнат отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, действали през 2014 г. и 2015 г.

"Тези правила сработиха и не предизвикаха проблеми при два избора – избори за Европейски парламент май 2014 г., избори за Народно събрание, октомври 2014 г., и на националния референдум – октомври 2015 г.", мотивира се тя.

"Като национален омбудсман, чието конституционно задължение е да се застъпва за правата и свободите на българските граждани, прецених, че е необходимо да предприема действия за сближаване на позициите на гражданите и парламентарно представените партии", пише в писмото до председателя на Народното събрание Мая Манолова.

В мотивите си омбудсманът посочва още, че предложените промени гарантират, че всички български граждани извън страната, ако желаят, ще могат да упражнят правото си на глас. 

"Считам, че конституционните права на българските граждани трябва да бъдат гарантирани, където и да се намират, както постановява и разпоредбата на чл. 26, ал. 1 от Конституцията", е позицията на омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бего Аз предлагам да я изписват Омбудсмагистралка, или Омбудсгалева. Самото избиране на това нещо за омбудсман е най-голямата обида за институцията. И не забравяйте-избраха я депутатите на Тиквун. Да оставим, че е абсолютно бездарна, като юрист, но е пълен парадокс толкова силно политически заслепена личност да бъде "национален защитник"! Държава на абсурдите!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7 Вместо да пишеш и-диотщини от рода, че "работила" напиши какво е свършила??? Иначе е абсолютно плямпало!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Падението на една държава наречено Омбудсмая!
8
1
 
1
 
! Отговори
ПЕНЧО преди 7 години
До Пламен: АБЕ,*** , ДА НЕ ИСКАШ ДА ТРЪГНЕ С ТЪКАНА ПОЛА ,*** И ПЛЕТЕНА КАПЕЛА НА ГЛАВАТА. ИЗПЕРКВАТЕ ОТ УЖАС ,КОГАТО НЯКОЙ ОТ БСП ОТИДЕ НА ОТГОВОРЕН ПОСТ И СИ ВЪРШИ ОТЛИЧНО РАБОТАТА.АМА , МАЯ МАЙ ХИЧ НЕ ВИ СЛАГА НА ОНАЯ СИ РАБОТА,ЗАЩОТО ВИ ЗНАЕ КОЛКО СТРУВАТ СИНИТЕ ВИ СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКИ МОЗЪЦИ.
7
2
 
3
 
! Отговори
Винету преди 7 години
А бе, на тази кой й обръща внимание? По-скоро прилича на секс кукла.
6
0
 
1
 
! Отговори
Dumturum преди 7 години
E-referendum, e-izbori v rbg...sexiiite u tiah si v selo kustendil...:-):-):-):-):-)Djale, djale...:-)
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че с каквото и да се захване ще заработи.БСП много се прецакаха, че не си я избраха за лидер.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добрият бг политик!Браво Мая.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БегоSunglasna sum s teb, sramota e ...jurnalisti ili podigravachi...smeshni i jalki, kakl vzeha obrazovanieto si?Ama pishete vuv Facebook, tam pone tezi ot tozi site niamat vlast da triat komentarite ni
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
40 заявления- секция 15 партии - член на комисия застъпник и наблюдател Те май станаха 45
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има хубаво дуппе!