Плевнелиев – неизбираем за втори мандат

Диалогът между АБВ и БСП за общ кандидат още куцал
49
Плевнелиев – неизбираем за втори мандат
Снимка: БТА, архив

Президентът Росен Плевнелиев беше неизбираем за втори мандат, смята зам.-председателят на АБВ и бивш социален министър Ивайло Калфин.

Още по темата

"Сигурно е положил много старание в петгодишния си мандат, аз се отнасям с уважение към тази институция, но мисля, че на България е необходим различен президент", коментира той пред bTV.

Според него чест прави на Плевнелиев, че се е оттеглил, защото е станал предмет на спекулации, дори комични - да го издигат без да го питат, той след това да отрича с декларации.

Във връзка с обща президентска кандидатура между АБВ и БСП, Калфин отсече, че диалогът между двете партии куца.

"Медийният интерес към издигането на общ кандидат нараства и ние трябва да го оправдаем. Трябва да издигнем кандидата си не в края на август или през юли. Щом го обявим ще може да започнем кампания. Но първо трябва да седнем на масата и да видим дали е възможно", коментира още Калфин.

За новия социален министър Зорница Русинова той каза, че тя има дълъг опит в министерството. "С нея работихме година и половина и мисля, че работихме много добре. Тя има нужда от известно време да огледа приоритетите. Това, което аз очаквам е да продължи голяма част от започнатото, правили сме го в екип. Това е много тежък пост и се отнасям с много уважение към всеки, който се занимава с него. Трябва да седнеш на този стол, за да го разбереш", поясни Калфин.

В коментар на спряната обществена поръчка за луксозни автомобили, Калфин каза, че не е скандално, че е прекратена. Според него това е станало заради интересите на една-две фирми, които не са попаднали в нея.

"При първата поръчка шест марки коли можеха да участват, при втората са над 10. Да се говори за скандална поръчка и за луксозни коли - това не е сериозно просто", отсече бившият социален министър.

Той обясни, че не става въпрос за луксозни автомобили, а за такива които не са градски, с които много се пътува и заместват стари Опел-и, "които са на по 200 000 км., и са непрекъснато в сервизите".

В коментар на това, че сякаш не му се е тръгвало от министерския пост, Калфин обясни: "Не е заради министерското кресло. Бяхме започнали доста неща, които предстоеше през следващите месеци да дадат резултат, това ме правеше и пристрастен към работата ми в Министерството на труда и социалната политика. Резултатите също бяха видими. Аз бях представител в правителството на АБВ, така че се съобразявам изцяло с позицията на партията, моята работа в правителството беше комфортна. Аз имах добър диалог с премиера, с колегите ми, имах свободата да работя по начина, по който разбирам. Аз съм от хората, които обичат да се придържат към някакви правила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та той си беше неизбираем и за първи мандат, но геният цецо прави чудеса.