Пушим контрабанда, но я борим, обеща Борисов

Премиерът: Ясно е кои шефове в полицията можем да сменим!
3 юни 2016 15:22,
19
Пушим контрабанда, но я борим, обеща Борисов
Снимка: БТА

Ще положим максимални усилия да продължим в същия дух борбата с незаконната търговия с цигари. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на работна среща между тютюневите компании и органите на реда, ангажирани с борбата с незаконната търговия.

Компаниите представиха резултатите от проучване, направено през последното тримесечие на миналата година, според което са постигнати най-ниските равнища на потребление на незаконни цигари у нас за последните 9 години.

Проучването се прави от 2007 година в 14 от най-големите градове в страната, в които живее близо 50% от населението на България. То се осъществява, като се събират празни опаковки цигари от улиците, но без да обхващат селските райони, домовете на хората и останалите частни пространства. Това е практика и във всички останали страни от ЕС, предаде "Фокус".

Според Алина Викован, главен мениджър на "Филип Морис България", постигнатите ниски равнища на употребата на незаконни цигари свидетелства за ангажимента на българските власти към борбата с незаконната търговия на тютюневи изделия. Тя уточни, че нивото на потребление на незаконни цигари през последното тримесечие на 2015 година на база на резултатите от проучването е 8,3% средно за страната, което е рекордно постижение.

"Обръщам такова внимание на това събитие, защото тази статистика е възможно най-реална от всички. Другите по един или друг начин могат да бъдат манипулирани и със закръглени данни. Докато тук - отиват, обръщат кофата за боклук и от 100 опаковки само 8 са фалшиви.Тук заинтересованите компании безпощадно казват колко и как", коментира премиерът.

По думите му страната ни работи прекрасно и с Европол. "Съумяваме да влезем във връзка с всички колеги и не само за цигарите, а алкохола, наркотиците, фалшиви евро и фалшиви кредитни карти. Ще положим максимални усилия да продължим в същия дух борбата с незаконната търговия с цигари", увери Борисов. "Доволен съм, но резултатите показват какво още имаме да прави", каза още той.

Според финансовият министър Владислав Горанов данните от проучването показват, че действията на правителството за противодействие на незаконната търговия с цигари не са само "политически лозунги", а дават реални резултати.

Директорите на областните и регионалните полицейски управления с високо потребление на незаконни цигари имат 1 месец, за да подобрят работата си, каза Борисов.

"От графиката аз виждам кои директори можеш да смениш", обърна се премиерът към главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция" след представянето на проучването.

"И виждам точно тези дирекции, за които съм ти направил забележка, тук са с червено на моето листче. А още повече им казах, че ще ги сменим. Като погледнеш, ето ги тези директори са готови", заяви Борисов.

По думите му това означава, че те нямат присъствие на пазара или недостатъчно. "Дай им един месец срок да видиш как ще се справят, защото това означава там повече и фалшив алкохол, и захарни изделия, и меса – фалшиви или контрабандно внесени", допълни той.

От проучването стана ясно, че в областите Хасково, Пазарджик, Сливен, Пловдив, както и в някои региони като Свиленград например нивата на потребление на незаконни цигари са значително по-големи от тези в останалите и средните за страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Гербераст преди 8 години
Бойко, ти си велик ! Ти си всемогъщ ! Ти даже можеш да летиш !Не си се сетил още ! Покажи как можеш да летиш, о царю на висините ! Поне от мост на Витиня покажи! Крайно време е ! Докато има на кого да показваш ......
10
1
 
0
 
! Отговори
за пушенето преди 8 години
Тютюнът е единственият продукт, разрешен за консумация, който води до смъртен изход, когато се използва по предназначение. При него няма безопасно минимално ниво на приемане. Съдържащият се в тютюна никотин предизвиква висока степен на психическа и физическа зависимост която е толкова силна, колкото тази, причинена от хероина. Това превръща тютюна в найй-често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик. В този случей, дали пушенето е "вреден навик", както се пише?
9
0
 
1
 
! Отговори
Мисли преди 8 години
Замислих се за следното. Пушенето е зависимост както при хероина. Да видим ако един пушач прибира социални помощи от 200 лева и след това ги изпушва, какво прави той всъщност? Прави въртележка. Получава пари от държавата,80% от тях отиват обратно в държавата като ддс и акциз, останалата част като печалба на тютюнева компания и в последствие се разболява. Но най-вече е зависим и чака с нетърпение помоща от Бащицата за да си набави дрогичката. Такива хора лесно манипулируеми ли са? Те са наркомани
8
1
 
8
 
! Отговори
МиГ-25 преди 8 години
Вече е ясно кой премиер ще сменим .
7
2
 
7
 
! Отговори
Ивайло преди 8 години
Боко мина от виагрички-миагрички на твърди наркотици... ***... анфетки....коката и херингата за нищо ги няма вече... Боко ти луд ли си бе ?!
6
1
 
8
 
! Отговори
Учен преди 8 години
Ама вие още ли не разбирате, че Бойко нарича "контрабанда" всички сбора на всички официални мита и такси в бюджета- затова те така съвпадат във възторжените му рапорти до ЕК.Ами сикаджийкси мислене, какво да го правиш- за него всичко,що минава границата е "контрабанда".Именн затова при Влади Горанов пари по перо "контабанда"-няма; затова се теглят заемите...
5
1
 
12
 
! Отговори
контрабасист преди 8 години
"Да изпушим контрабандата"Подхода е наистина новаторски
4
1
 
16
 
! Отговори
На мачле преди 8 години
Губя се в празнотата на този поглед! :)
3
1
 
14
 
! Отговори
Мици пици преди 8 години
Овци овци, явно ще трябва да го докараме до просешка тояга за да разберете,че мутро-пожарникаря ви говори само али бали.Господи утърви България от тази напаст!
2
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е най добрия държавник в най новата ни история. Просто работи в полза и за народа . Досега никой не може на малкия пръст да му стъпи .
1
1
 
21
 
! Отговори
До Борисов преди 8 години
Абе хора , спрете да се друсате !!!!!