ГЕРБ без алтернатива във властта, ще изкара пълен мандат

БСП печели нови избиратели, ДПС и "Атака" обаче губят
116
ГЕРБ без алтернатива във властта, ще изкара пълен мандат
Снимка: Булфото, архив

61% от българите твърдят, че управлението на ГЕРБ няма алтернатива сред парламентарно представените партии. Така мислят и над 80% от избирателите на ГЕРБ. Това показват данните от проучване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч Груп", проведено в края на  май.

Още по-безалтернативно изглежда управлението на ГЕРБ според отговорите на въпроса: "Има ли алтернатива на управлението на ГЕРБ сред партиите извън парламента?". 86% от българите в края на май 2016 г. отговарят, че подобна алтернатива няма.

Кабинетът ще изкара пълен четиригодишен мандат според 58% от българите. Три пъти по-малък е делът на преценяващите, че са възможни предсрочни парламентарни избори – 20%. Предсрочни избори по-често от останалите очакват избирателите на БСП, на "Атака" и особено тези на ДПС.

92% от избирателите на ПП ГЕРБ са убедени, че тяхното второ правителство ще оцелее до самия край на мандата си.

ГЕРБ е първа политическа сила с електорален дял от 26,5% от пълнолетните българи, а БСП е втора с 15,4%.

Непосредствено след своя конгрес, социалистите се връщат до най-високите си електорални стойности от последните три години, което показва, че при тях протича процес на мобилизация на твърдото ядро.

Предизвикателство пред новото ръководство на социалистическата партия ще бъде спечелване на доверието на вече разочарованите леви избиратели, както и привличане на периферен вот.

РБ се нарежда на трето място с 5,6% от имащите право на глас българи и така запазва без значими промени електоралния си дял от последната година.

Същото важи и за ПФ, за които в момента биха гласували 4,5% от пълнолетните българи. АБВ в края на май има 2,6% електорална тежест и през последната година поддържа стойности в рамките на около 3% от вота на всички българи, което засега им гарантира представителство в следващ парламент (3% е дял от всички имащи право на глас, а не от гласуващите).

Има известно свиване на електората на "Атака" до 1,5-процентов дял от всички избиратели. При подобен резултат партията трудно би се преборила за присъствие в парламента.

След учредяването на ДОСТ регистрираме леко свиване на електората на ДПС. Паралелно с това обаче забелязваме премълчаване на електоралните намерения с аргументите, че избирателите не са се ориентирали коя формация ще подкрепят. Към края на май 2016 г., декларираният вот за ДПС възлиза на 5,4%.

Вторичният прочит на данните показва, че повечето партии са запазили в немалка степен избирателите си от парламентарния вот през 2014 г. Най-много свои бивши избиратели са запазили БСП, ГЕРБ и ДПС – по над 80%.
ПФ, АБВ и РБ са запазили по около две трети от избирателите си.

Политическият календар през месец май беше наситен със събития, сред които конгреса на БСП и националната конференция на АБВ, анализират социолозите.

31% от интервюираните посочват, че са следили работата на 49-ия конгрес на БСП, а 69% не са проявили интерес към работата му. 34% от участвалите в настоящото изследване твърдят, че одобряват избора на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Двойно по-нисък е делът на неодобряващите този избор. 79% от избирателите на БСП одобряват избирането на Нинова за председател на партията. По около една трета от българите очакват избирането на Корнелия Нинова да разшири влиянието на БСП в страната, да направи от БСП силна лява опозиция на управляващите и да благоприятства създаването на широка лява опозиция, която да включва и други леви партии.

Значимо е общественото внимание и по повод на излизането на АБВ в опозиция и напускането на Ивайло Калфин от поста вицепремиер и министър на труда и социалната политика. 54% от българите заявяват, че са проследили с интерес тези събития. Одобрението за излизането на АБВ от управленската конфигурация е по-висок дял от неодобрението (35%:27%). Оттеглянето на АБВ от властта се одобрява от хора на възраст над 59 години, от високообразовани респонденти, от живеещи в големи лишения и бедност, както и от жители на столицата. Видно е, че това решение на АБВ среща подкрепа не само от левите избиратели.

Напускането на Ивайло Калфин от постовете му не поражда еднозначни оценки. На три приблизително равни дяла се разделят хората, които одобряват и неодобравят напускането му или не могат да преценят.

Георги Първанов е фигурата с най-голям обединителен потенциал вляво, следван от Корнелия Нинова. 15% от българите гледат на Първанов като на обединяваща левицата фигура, а 10% мислят същото за Корнелия Нинова. Имената на Първанов и Нинова се посочват най-често от хора на възраст над 50 години, от жители на градовете-областни центрове и селата, от избиратели на БСП и на АБВ. Макар и с по-скромни дялове от по около 4-5%, като обединители на лявото са посочени още Стефан Данаилов, Ивайло Калфин и Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Едиз преди 7 години
Свърши (Д)йеПйе(С)ето, 500 лева да ми предложат пак няма да гласувам след предателството!!!
60
0
 
3
 
! Отговори
Оффф преди 7 години
Омръзна ми от нагласени цифри от разни социологически агенции. Явно е много доходоносно в тиквената ера да си такава агенция - казват ти какво да публикуваш и ти превеждат хубава сума. Много гнусно е....
59
12
 
3
 
! Отговори
БОКО Е ВЕЛИК! преди 7 години
НАПРАВО СМАЧКА , ЦЕЛАТА РУСКО-КОМУНИСТИЧЕСКА ПАСМИНА ОТ ***...ХА,ХА,АХААААА...ГОЛЕМ ВАЛЯК, ПАК ИМ ГОТВИ НА ИЗБОРИТЕ!ШЕ ПАДНЕ СЕИР , ЕЙ........!*** са в паника....сбъркаха се горките...жегаааааааааааа
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поругаване на Българската история със ,, турско присъствие и владичество,,осакатяване на творчеството на Пайсии,Чинтулов,Ботев,Вазов,корупция,безсилие,демагогия,популизъм безработица,демографска криза,геноцид над българският етнос ,фалшиви ваксини ,лъжи денонощно ,всекидневно насилие и грабежи ,разбити домове ,насилени старци ,провалени и спрени проекти на Струма ,Хемус,магистрали като юфка,заеми за 25 милиарда потънали някъде -гарантирано от Герб .....и нямали алтернатива .Лъжат естествно!!!
57
5
 
10
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 7 години
Да живее Цветан Цветанов - Апартаментчика !
56
4
 
3
 
! Отговори
Цвъ Цвъ преди 7 години
Да живее Бойко Борисов !
55
0
 
13
 
! Отговори
боц преди 7 години
Vanko, Vankoooo 84, аз не познавам умен, разсъдлив и политически неангажиран човек, който да е за ГЕРБ.Въпроса не е в копейките или центовете!Въпроса е за БЪЛГАРИЯ!90 % от умните и можещи млади хора завършващи висше образувание искат да се махнат от Бойковата диктатура.Изчезват!За мое най-голямо съжаление и моите деца са в това число, защото един преподавател в софийския университет не може да съществува нормално с 700 лв. заплата, а навън получава няколко хиляди евро и работи по специалността с
54
0
 
3
 
! Отговори
До 72 преди 7 години
Като пораснеш пиши да си поговорим :)Какро казах не съм за никоя партия.
53
5
 
2
 
! Отговори
за 78... преди 7 години
Що ,бе .....те КОМУНИСТИ И НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИТЕ СЕ ОБИЧАТ ,БЕ......ХА,ХА,ХААААААААААПРЕДИ ВСВ---БЕХА ДУ..*** И ГА..ЩИ........АМА , ПОСЛЕ СЕ СРИТАХА ОТ АЛЧНОСТ И ЖЕЛАНИЕ ----КОЙ ДА ВЛАДЕЕ СВЕТА!!!ТЕ ---И СЕГА СА СИ ДРУЖКИ......ДАЖЕ ПУТИН ИМ ПОДРАЖАВА , във всичко.....!!!
52
10
 
4
 
! Отговори
българче... преди 7 години
САМО В АМЕРИКАНОТО Е ИСТИНАТА!!!!ТАМО СА ПАРИТЕ!!!Който не верва --да ходи да плюска руски борш у Сибир и да кърка руска водка от нефтопродукти!ТОВА---- ЩЕ ЗАДОВОЛИ , РУСКИТЕ ИБРИЧЕТА!
51
9
 
3
 
! Отговори
до гл. прокурат... преди 7 години
Защо Корнелия Нинова още не е арестувана и обвинена за пропагандиране на човеконенавистна идеология , което е законово положение у нас ?! Значи ли това , че утре мога да положа цветя на бул. Адолф Хитлер ( сега Евл.Георгиев ) ?!
50
5
 
15
 
! Отговори
до 75 преди 7 години
Най-важното е американския диктат да спре, да си обират крушите и военните бази и дим да ги няма.
49
13
 
4
 
! Отговори
ГлупостиХА,ХА,ХААА преди 7 години
.....КОЙ ПА ОБИЧА ОНИЯ ОТ ***-20........??!!!ТАМ СА ОСТАНАЛА САМО ....ДЪРТИТЕ ЧЕРВЕНИ БАНДЮГИ , НА ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ!!КОЙТО И ДА ИЗБИРАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ...ПЪРВО, ТРЕБВА ДА МУ ОСИГУРЯТ ПАРЦЕЛ В ОРЛАНДОВЦИ!!!!/...за всеки случай.../
48
13
 
3
 
! Отговори
Дякона преди 7 години
Важното е руския диктат във вътрешните работи на България да се пресече, един път и завинаги ! Всичките злини за България са продукт на Москва !
47
8
 
5
 
! Отговори
vanko84 преди 7 години
До боцБравоооооооооооо!!"Хубав " пост. Изкара 10 копейки.
46
2
 
21
 
! Отговори
боц преди 7 години
НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА Гьобелсова ПРОПАГАНДА!!!Аз не съм чул и видял нормален човек, който да не псува и ненавижда ГЕРБАВИТЕ грабители на България!!!По нищо не се отличават от всички предишни - идват на власт, ииии започва голямата чистка!Няма значение, дали човека е професионалист, дали е кадърен!ВАЖНОТО ДА Е ГЕРБАВ И ДА СЕ ПРЕКЛАНЯ ПРЕД ЦАРЯ БОРИСОВ И НЕГОВИТЕ МЕКЕРЕТА!!!
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До независимами нормално. в Ленинградска област няма гербаджии.........
44
2
 
14
 
! Отговори
независим преди 7 години
Стига с тези платени статии .аз доста пътувам из страната .Не съм видял някой да е за ГЕРБ, а те печелят.Доста странно .АЗ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ ПОЛИТИКА ПРОСТО МИ Е ЛЮБОПИТНО И ДОКАЗВАМ МОЯ ТЕОРИЯ ЗА ИДТИНАТА В БГ
43
7
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
КОФТИ СТАТИЯ-----*** , ПАК НЕМА ДА СПЯТ ТАЯ НОЩ.....ХА,ХА,ХАААААААА.....ЗАРЕДЕТЕ АПТЕКИТЕ С ВАЛИДОЛ И ВАЛЕРИАН....!!!!!!!!!!!БОКО ХАРАМията -----ПАК Е НА ВЪРХА НА ПИРАМИДАТА ...СЪС 61%!НА ***-20.......САМО СМРАД И ПЕРУШ ....и 10%-----"ЗА У ПОКОИ."...!!!!!!!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 100 слепци и един с 1/2 око е нещо.