50 млн. лв. за канавки... Шефът на пътищата - на прокурор!

Социалистите поискаха оставката на Лазар Лазаров
9 юни 2016 12:43,
20
50 млн. лв. за канавки... Шефът на пътищата - на прокурор!
Снимка: архив, Булфото

БСП сезира главния прокурор за начина, по който Агенция "Пътна инфраструктура" е харчила средства за пътни ремонти. Социалистите поискаха и оставката на шефа й Лазар Лазаров.  

Червените изнесоха данни, според които една фирма - "Агромах", печели ударно обществени поръчки за ремонти по републиканската пътна мрежа. Агенцията пък е дала 50 млн. лв. за укрепване на почви и канавки край магистрала "Марица".  

"ГЕРБ обещаха, че ще демонтират модела "КОЙ", но не само не го демонтираха, а го надградиха. Щяха да разградят обръчите от фирми, но изградиха свои", каза соцдепутатът Жельо Бойчев. Той даде за пример пловдивската фирма "Агромах".  

За по-малко от две години тя печели ударно обществени поръчки за 293,8 млн. лв. Техен поръчител е регионалното министерство и в частност АПИ, обясни Бойчев, цитирайки отговор на парламентарно питане от регионалния министър Лиляна Павлова.  

Към тази сума не били прибавени средствата за довършване на автомагистрала "Марица", "Струма" и парите, отпуснати без обществена поръчка за рехабилитация на магистралите "Хемус" и "Тракия".  

"Така равносметката стана няколкостотин милиона", каза Бойчев. Той попита и дали Лазар Лазаров е присъствал на работни срещи при строежа на "Марица" във времето, когато не е бил директор на АПИ.  

Кирил Добрев обясни, че стигнали до стряскащите данни след арестите в ДАИ през март. Тогава те попитали Лиляна Павлова, а тя прехвърлила въпроса към Лазаров, ще бъдат ли довършени проектите на кабинета. Шефът на АПИ върнал отговор, пълен с линкове и указания.  

"За десетгодишната си практика като депутат по-нагъл отговор не бях виждал. Той ми отговори с линкове, с които аз да си събирам и умножавам колко пари е дала Агенцията за пътища", каза Добрев.  

Той обясни, че заедно с Бойчев са отделили три месеца, за да направят изчисленията. Така стигнали до това, че само от бюджета на АПИ  "Агромах" е взела 300 милиона лева, от подизпълнители чрез заобикаляне на поръчки -200 милиона. "Няма да коментирам общините, защото това е цяла бездна", каза Добрев.

Тази фирма има уникална успеваемост с обществените поръчки - около 87%, стана ясно още от проверката на социалистите. "Толкова й е натоварена програмата, че за изминалите две години всяка седмица е печелила по една обществена поръчка, а в напрегнатите седмици по две", каза Добрев.  

Той разясни, че АПИ е дала 50 млн. лв. към търга за "Марица", който е за 150 млн. лв. за укрепване на почви и канавки. Сумата за канавките трябвало да бъде усвоена за 30 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: БСПАПИЛазар Лазаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Да де ама.. преди 8 години
Лазаров е приятел на Лиляна,която е любимка на Бойко.
18
3
 
1
 
! Отговори
Гешев преди 8 години
Бокича полага старание, но каквото и да прави, няма да може да бие по-кражби столетницата. БеСеПе ще си останат топ крадците в дръжавата завинаги. И колкото и минуси да ми слагат фенчетата им ,това няма да промени този факт.
17
0
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 8 години
Видими резултати.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, стига сте го ядосвали бе ! Баце няма нищо общо с тия работи !!! Нито знае коя е тая Лиляна Павлова, нито пък този - Лазров !
15
4
 
1
 
! Отговори
Балтона преди 8 години
Биесипе сън не ги лови - тези пари можеха да влезнат в тяхната касичка, както навремето, но сега друг прибира парсото.
14
0
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ В ДЕЙСТВИЕ преди 8 години
Горанов тегли нови 1,2 млрд, че старите 20 млрд вече ги изпапкаха. По дребните лапат само по 50 млн
13
0
 
11
 
! Отговори
Яко се краде преди 8 години
Уау, уау, уау! Доста здраво май се краде, а?А ако свършат парите, няма страшно. Ще изтеглим нов заем и ще си продължим да крадем.
12
0
 
22
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 8 години
Държавата е във фарс! Масово се крадат държавни пари чрез обществени поръчки. Обръчите от фирми лобират политическата класа. Така наречените 'еврофондове', са всъщност пак държавни пари,защото за да сме членки на евросъюза ние си плащаме за това!Милата ни Република България стана Бананова Република България. Гадно племе сме, свикнали сме богатите да имат колкото се може повече, за сметка на бедните. Хубаво е да се върнат законите на хан Крум.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе те хората дето могат да смятат го написаха ония ден.Първо място по-усвоени европроекти.Усвоихте ги ,хем не така.
10
0
 
16
 
! Отговори
аре бе преди 8 години
вие за 50 млн. ли сте? Вижте у софията 100-ци милиони потъват без резултат и отчетност
9
0
 
27
 
! Отговори
Хммм преди 8 години
Тия канавки с италианска теракота ли са облепени?
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце, провокация е това ! Провокация ! Искат да ти вдигнат кръвното ! Мани ги тия бе ! Нема да се ядосваш ! Ако нещо .... знаеш ! Хвърли им там малко от тоя новия заем от 1,2 млрд. и да траят !
7
1
 
22
 
! Отговори
Пипи преди 8 години
Добри последователи на "батко" и "братко".
6
1
 
24
 
! Отговори
сдасдасдас преди 8 години
Ааааа не така, баце Тиквата лично си е прибрал голяма част от тези парички.Така че всичко е наред и да мълчите, че тиквата може ненадейно да вдигне кръвно пак.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На какъв прокурор бе ? Ще го пращате на Баце при човека ли бе ? Аре бегай бе .....
4
0
 
12
 
! Отговори
българина преди 8 години
Башибозука ще става президент за да отърве кожата но не мисля че ще успее нито в едното нито в другото
3
0
 
22
 
! Отговори
911 преди 8 години
На кого беше тази ф-***,на Доган ли?
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжат баце ! Лъжат !!! Гадовете им с гадове .....
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце , а ? Тия какво говорят бе ?