Енергийната либерализация остава приоритет за България

Еврокомисар ни даде рамо за газовия хъб
17
Енергийната либерализация остава приоритет за България
Снимка: БТА, архив

Енергийната либерализация и диверсифицирането на доставчиците на природен газ са приоритет за България, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на "Дондуков“ 2 с европейския комисар по конкурентоспособност Маргрете Вестагер, цитиран от прессекретариата си.

Държавният глава посочи, че страната ни работи активно за постигането на по-добра енергийна свързаност в Югоизточна Европа и е признателна за подкрепата на Европейската комисия.
 
"Изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция е от стратегическо значение не само за България, но и за региона“, подчерта президентът и призова всички подобни проекти да бъдат изграждани така, че да предоставят възможност за пренос на природен газ и в двете посоки. Комисар Вестагер изрази подкрепата си за изграждането на газов хъб в страната ни, който в перспектива да бъде част от бъдещия интегриран енергиен пазар на Европейския съюз.
 
Обща беше оценката, че либерализирането на енергийния сектор и създаването на регионални борси за търговия с електроенергия и природен газ ще намалят цените за крайните потребители и ще доведат до по-голяма прозрачност в процеса на ценообразуване.
 
"България е решена да завърши реформата в енергийния сектор и за нас Европейската комисия е доверен партньор в този процес“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава беше категоричен, че страната ни е постигнала много за наличието на повече прозрачност в работата на енергийните дружества и сега се стреми да насърчи въвеждането на добри управленски практики и политики. В страната ни започва работа и енергийна борса, която  ще даде възможност за избор на доставчици на електроенергия от българските компании и домакинствата, отбеляза още президентът. Комисар Вестагер подчерта, че е налице ефективен диалог и партньорство с българските институции и Европейската комисия ще продължи да подкрепя започнатия процес на реформи.
 
"Вече са налице конкретни резултати в областта на енергийната ефективност и 250 000 българи спечелиха от европейската солидарност в тази сфера“, посочи още президентът по време на срещата и благодари за отпуснатите на страната ни средства в размер на 1 млрд. евро за саниране на домовете на българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 7 години
Не знаех че гърците добиват газ???!!!%%%&&&
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето имаше един лаф, че в Москва като пръ.... ние се .... Сега в ЕС каквото и да стане вече имаме кой да се осе'ре публично. Утре ЕС като кажат, че не им трябва газов хъб, какво ще го затваряме като реакторите ли? Или е важно някой да се показва някой на комисионна, за да подържа шоуто по медиите.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анти преди 7 години
На този малко му остава
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям артист!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прилича на онези китайски играчки, дето като ги стиснеш почват да пеят и говорят, и нямат спиране докато не им свърши програмата. По 5 пъти на ден гледа да влиза в новините, започва вече да ми лази по нервите.
6
0
 
13
 
! Отговори
rusnak преди 7 години
Напънът му е като на догаряща клечка. Накрая гори най-силно. Все пак трябва да изработи платеното му отвън и да подготви почвата за новото му лакомо местенце при благодетелите.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя са му навили пружината като детска играчка и са го пуснали по цял ден да обикаля медиите.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде обирай си крушите и изчезвай вече бе! По цял ден обикаляш новините, досаден си като конска муха! Пфууу...
3
0
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
На тоя трябва да му се забрани да се изказва до края на скапания му мандат. Това не е уста, ами клоака!
2
0
 
17
 
! Отговори
Кольо преди 7 години
Даже вече не ми е смешен...
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължава! Тц, тц, няма отърване от тоя. Явно е с пружина.