Край на бурките в България – лицето на показ!

НС гласува закона на първо четене
Обновена: 15 юни 2016 15:37 | 15 юни 2016 15:32, Камелия Цветанова
85
Край на бурките в България – лицето на показ!
Снимка: Reuters, архив

Законопроектът за забрана за облекло, покриващо лицето, станал известен като закона срещу бурките, мина на първо четете в парламента.

Зад него застанаха единодушно депутатите от ГЕРБ, АБВ, ПФ, АБВ, РБ, БСП и „Атака“. Против гласуваха единствено от ДПС и независимите, които се отцепиха от движението заедно с бившия лидер Лютви Местан.

Според Тунджер Кърджалиев от ДПС забраната за носене на бурки е "израз на брутално посегателство, ограничаващо жената като човешко същество“.

Според него законът не решава нито един съществен, смислен проблем на обществото, а текстовете в него са противоконституционни.

"Това е провокация към ортодоксалния ислям“, предупреди депутатът от ДПС.

Той смята, че нищо не налага България да е една от малкото страни в Европа, която приема такъв закон, защото по този начин влизаме в полезрението на "нездрави религиозни общности“.

"Историята изобилства от примери, доказващи, че насилието ражда насилие“, коментира Кърджалиев.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отсече, че приемането на този закон е цената, която уж системните партии като ГЕРБ и РБ, плащат на ПФ за подкрепата за властта си.

Според него е видно, че става дума за политическа сделка за сметка на ценности.

"Не е вярно, че законът засяга 30 – 40 жени от Пазарджик, засяга стотици хиляди жени и традиции на мюсюлманите и на християните, които носят забрадка“, отсече Местан.

Той предложи да има законов текст, който да регламентира, че на никое религиозно основание, който и да е няма право да откаже да покаже лицето си при нужда.

От БСП защитиха закона на ПФ.

Според Таско Ерменков той ще засегне не само бурките, но и футболните хулигани, които също слагат маски.

Цялото название на закона е за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

Според текстовете му за напълно скрито лице се считат случаите на използване на покривало или дрехи за цялостно покриване на главата и лицето, включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха и покривало. Частично скрито лице е, когато се виждат само очите.

Закриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви.

Законът е мотивиран от ПФ с текста на Конституцията, забраняващ използването на религиозни институции и верски убеждения за политически цели. Дава се пример и с Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, където носенето на бурки също е забранено.

Като основна причина обаче се посочва невъзможността да се идентифицира лицето, което създава пробив в сигурността при опасността от терористичен акт.

Законът предвижда и глоби за нарушаване на забраната.  За първо нарушение глобата е в размер на 200 лв. За всяко следващо нарушение глобата е в размер на 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по закона се осъществява от МВР и от кметовете.

Със закона се правят промени и в Наказателния кодекс. Според тях всеки, който принуждава някого да носи подобно облекло, се наказва с лишаване на свобода до три години и глоба до 5 хил. лв. Ако обект на принудата е дете, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 хил. лв.

Инициативи за забрана на бурките има и в общинските съвети в страната. Те вече бяха забранени в Пазарджик, Стара Загора и Бургас. В Пловдив обаче забраната бе отхвърлена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
13
 
8
 
! Отговори
Орхан преди 7 години
Аз имам секс - кукла но я забулвам дали е законно сега или не е моля пояснете.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв край е сложен? Приели са го на първо четене. Егати и заглавието. Нали трябва да мине на второ четене, а до тогава може да се измени или да не се приеме. Лютвото да не зее. Само не разбрах коя християнка си покрива цялото лице, само очите да се виждат, като тия на снимката? Ако говори за монахините, само дето при тях лицето е открито. Поне да беше дал пример, че не се разбира какво иска да каже. За мюсюлманите в България изцяло покриване на лицето е нетипично, непознато и не разпространено
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парадокс и подигравка е тия последователи на СА да говорят за ограничаване правата на жената. Какви права има жената в Близкият изток и какви у нас?!
16
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 7 години
"По здравословни причини" включва носенето на каски от мотористите и на шалове през зимата, така че законът е добре направен.
15
0
 
18
 
! Отговори
me преди 7 години
"Според Тунджер Кърджалиев от ДПС забраната за носене на бурки е "израз на брутално посегателство, ограничаващо жената като човешко същество." А?! Това само ДПС могат да го измислят. Сега разбрах,че бурките са израз на свободата на жената като човешко същество, да ходи като сянка.И другото за стотиците хиляди мюсюлманки също е много добро. Да не си помислите случайно че само тия на помощи от СА са с бурки.
14
0
 
12
 
! Отговори
Ха така преди 7 години
Този път добре !
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до не ми докай ако ислямиста се преобече като рокер все тая дали е с бурка или е със шал за през зимата 60 000 ченегели и 37 000 армия и къде го има туй за какво са ни тия ушеви хората и без маски се избиха у слънчака.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атака не е с ДПС?!!?!?!?Бря!?!?
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лошо в закона, но подозирам, че ще се намери начин за заобикаляне. От друга страна ще е забавно да ги гледаме с моторни каски или противогази... :)
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМи освен да се пише след прочитането САМО на заглавието е добре да се погледне и статията."Закриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви."
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Ние не установяваме свои собствени правила в арабските страни.
8
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а ако са с каска кво праим
7
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако видя хирург с маска директно го отстрелвам тоз незаконник и ислямист. Преди да ми е прерязал гърлото със скалпела при законна самотбрана.
6
1
 
44
 
! Отговори
Кс преди 7 години
Правилно в внесен и приет закона. С бурките в Афганистан!
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разголвайте се още бре кво сте се забулили с тез чаршафи и *** ви да е навънка.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Компромиси тук не е подходящо, правилата си инсталирайте в Саудитска Арабия.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зоро беше премахнат от учебниците
2
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички мотористи да свалят каските, лицето трябва да е открито.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е светска държава!