НС реши: Вече ще има и "лице без гражданство"

Целта е да се се затегне режимът за дългосрочни визи
14
НС реши: Вече ще има и "лице без гражданство"
Снимка: Булфото

Вече ще има и статут "лице без гражданство", решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за чужденците в България. Целта е да се се затегне режимът за дългосрочни визи.

С поправките се уреждат снемането на биометрични данни и издаването на карти, които удостоверяват привилегиите, имунитетите и разрешенията за пребиваване на лица - членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство, или на представителство на международна организация в България. Това касае и членовете на техните семейства.

Промените възстановяват нормативната уредба преди изменението на Закона за чужденците през 2013 г., с което от кръга на правоимащите погрешно са били изключени съпругите и съпрузите на акредитираните служители, пише в мотивите си правителството.

В проекта се предвижда създаването на електронен регистър в МВнР на издадените карти на членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство, на представителство на международна организация в България, както и на членовете на техните семейства. За регистрацията ще бъдат уведомявани МВР, Министерството на финансите - с оглед освобождаването от данъчни задължения, и ДАНС.

Обжалването на отказите за издаване на визи вече ще става по реда на Административно-процесуалния кодекс пред съд относно тяхната законосъобразност.

Така ще се създаде яснота по отношение пределите на компетентност на съдилищата, в случаите, в които е налице обжалване на откази за издаване на визи. Тази промяна се очаква да подобри дейността по предотвратяване използването на България като транзитен пункт за преминаване на лица, които имат намерение да участват или вече са участвали в терористични действия или групи.

Спрямо лицата, които кандидатстват за визи за дългосрочно пребиваване заради бизнесдейност в страната, се въвежда изискване разкритите 10 работни места да са на пълно работно време. Това изискване следва да бъде налице за всеки съдружник поотделно.

С изменението в закона инвестицията на чужденец, който иска разрешително за дългосрочно пребиваване вече няма да е 600 000 лева, а 100 000 лева.

От БСП заподозряха лобизъм в този текст, но заместник-вътрешният министър Красимир Ципов обясни, че той е съгласуван с представителите на службите, а срокът на разрешителното е една година.  Освен това за три години само двама чужденци са подали искане за разрешително при сумата от 600 000 лева.

Депутатите одобриха и промени в закона, внесени от Румен Йончев от БДЦ – НС. С тях се премахват визите за чуждите граждани от български произход, които идват у нас поради хуманитарни или извънредни причини.

Така мигрантите от български произход, желаещи да живеят и работят постоянно в България, ще могат да кандидатстват за разрешение без задължението да имат предварително издадена виза за дългосрочно пребиваване у нас.

Мотивът на Йончев за предложението е засиленият поток на мигранти към нашата територия идващи от размирни области като Украйна, където издаването на необходимата документация сега е сериозно предизвикателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: НСлице без гражданство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
фалафел преди 7 години
Проблем по скоро са "задницитe" с гражданство,в изобилие са и предимно на власт
8
0
 
3
 
! Отговори
Ели преди 7 години
С тази поредна продажна простотия от страна на ГЕРБ всички т.нар. "Бежанци" с мюсюлмански произход ще се окажат лица без гражданство. Хич да не ни кръщават защо е направена всъщност промяната!Добрата новина е, че ГЕРБ се прекараха като свалиха сумата на 100 000 и така руснаците, притежаващи имоти в България ще бъдат доста улеснени.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иде немеца със немскато си гражданство и си плаща 100 000 за да му отнемат гражданството ? Каква привилегия само, а ? Oстана и извънземни да докарат даже могат и да ги регистират, дава му се на чужденеца едно листче слагат един Х и всичко е готово.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ромите и турците само с визи и ако крадат, убиват пенсионери или взривяват, ще бъдат гонени от страната.
5
0
 
2
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Можеха да приемат Гражданство и Поданство , без да влизат в *** формулировки .
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука коренното население имащо всички привелигии избяга като от чума или сирийска война. Те чужденци ще привличат като дойдат молдовците да се тътрят по асвалта на готово.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На чужденеца облекчения от 600 000 на 100 000 лв. а на българина билетче 1.60.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отлична идея, всичката *** на света дето ходи да се крие във Френския легион вече може да се изсипва тука чеченци албанци, урааааа. Да живее мултикултаризмa.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да има и лице политик без мозък съкратено гербаджия.