Външната политика - акцент в кампанията за президент

Средата става все по-несигурна, лесно се палят конфликти
26
Външната политика - акцент в кампанията за президент
Снимка: Булфото, архив

На президентските избори тази  есен темата за външната политика ще бъде много по-важна, отколкото преди пет години, смята зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

"Днес светът е съвсем различен. Несигурността и напрежението се увеличават, а механизмите за сътрудничество не успяват да се справят с непрекъснатите нови проблеми“, заяви той, цитиран от пресцентъра на партията.

Според него България се намира в неспокойна външнополитическа среда, в която напреженията в околните региони лесно могат да ескалират в открити конфликти.

"На какво разчита България? На НАТО  и ЕС. Това е нормално, но ние трябва да спрем с безкритичното  отношение към организациите, в които членуваме. Очевидно е, че двете организации имат нужда от оздравяване. Тук не само можем, но трябва  да участваме. Българските политици трябва да спрат да се държат като поканени на лъскав прием, а да приемат своята отговорност за промяна на организациите, в които членуваме, а не за преповтаряне на техните решения. България трябва да има способностите, волята, единството сама да се справя с проблемите си“, призова Калфин.

Според зам.-председателя на АБВ  освен за отстояване на националните интереси, бъдещият президент на България трябва да работи и за  защита на българската култура и идентичност, както и да поддържа активни отношения с  представителите на българската диаспора по света.

Калфин посочи още, че държавният глава трябва да работи и за подобряване на международната среда. Той трябва да има отношение към проблемите на съвременния свят и техните решения.

"На първо място по борбата с тероризма. Това е най-голямата опасност през последните години. Тя предполага не само по-строги мерки за сигурност, но и активни мерки за ликвидиране на икономическата база и политическата среда, които произвеждат  терористи. Тук съюзници са всички. На второ място трябва да се справим с кризата с бежанците. Въпреки намалелите темпове, тази опасност продължава да е реална“, коментира още той.

Според него България трябва активно да работи за намаляване на конфронтацията между НАТО  и Русия.

"Русия не е заплаха за страните от НАТО  и ескалирането  на напрежението е неприемлива игра с огъня. Струпването на нови натовски  сили на източния  фланг няма да намали, а ще увеличи напрежението. Защо България участва в това с министри и държавния си глава, е въпрос на който трябва да искаме отговор“, настоя Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
МНОГО ЯСНО ,БЕ...... преди 7 години
ТОЧНО ТОВА Е --ОСНОВНАТА ИНТРИГА В ИЗБИРАНЕТО НА....."НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ"!!!!!ДА Е ПЪЛЕН "РУСКИ ИБРИК"------КАТО...... "ГОЦЕ-ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ"-------КОЙТО НАТРУПА СЪСТОЯНИЕ ОТ ПОМИЛВАНЕ НА ЗАТВОРНИЦИ , ПРЕСТЪПНИЦИ И ....".ЗАДУНАЙСКИ"- РУСКИ-БЪЛГАРИ!!!ТОВА Е ОСНОВНАТА ЦЕЛ........ДРУГОТО СА , .."АЛАБАЛИЗМИ" ЗА ...ЧЕРВЕНИ СЕЛЯНЧЕТА!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отличен кандидат, много добре дудне.
11
7
 
2
 
! Отговори
х преди 7 години
калфин е силно ерудирана личност, политик, с голям опит във външната политика, с държавническо мислене... Отлично си пасва за позицията държавен глава. точно такива личности би т/о да се избират за президенти, а не случайни хора, к. нямат опит и се държат неадекватно.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Одисей е ***.
9
1
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
ХххххххИ как ще стане тая работа би ли ми ОбяснилВоенно положение ли ще ОбявитеЩо ли??? Танковете ли ще Изкарате хахааааа ***
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая работа не може да продължава повече така. Препозициониране на България не може и няма да има. Накрая ще въведем,, Украинският модел,,всекидневни арести ,затвор и конфискуване на цялото имущество .Които не е съгласен да си го пребират във кремъл ТУК СМЕ БЪЛГАРИЯ .И ТЪРПЕНИЕТО ВЗЕ ДА НИ СЕ ИЗЧЕРПВА.
7
2
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Мръсен, гаден отвратителен *** - слуга на всеки, който му подаде кокал, но с месо
6
1
 
2
 
! Отговори
345 преди 7 години
ОТГОВОРА НЕ ГО ЛИ ЗНАЕШ БЕ..КАКТО ВСИЧКИ ОТ ПРЕДИ НАБУТАТ СТРАНАТА ВЪВ ВОЙНА И БЯГАТ ЗАД ГРАНИЦА..
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Калфин е много подходящ за президент.Е родирана личност но пронатовците и европейските чиновници ще бръкнат в човалите с печелившите бюлетини и ще поставят техен послушник....Не съм АБВ-ист но ако го предложат със сигурност ще бъде на балотажа най малко...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз да не се готви да ни бъде президент. Видохме го и като външен и като социален.
3
6
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
трябва ни поне нормален президент ,за разлика от пастирката ,а ако е патриот а не натовец още по-добре!Волен Сидеров трябва да ни стане президент и нещата ще си дойдат на мястото!
2
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този няма шанс за президент. Хората ги е страх от Русия и ще си изберат по-категорично про-натовски настроен кандидат.
1
2
 
10
 
! Отговори
Кушнер преди 7 години
Американската олигархия разиграва спектакъл с "борбата" за избори,за да тушира клокочеството недоволство.И тримата кандидати са представители на израелското лоби в сащ. Клинтън ще спечели,а борецът за правдини Тръмп ще загуби с малко.