Спорим за гей парада, а национална кауза?

Докато обществото гледа назад, държавата не може да тръгне напред
21 юни 2016 15:07,
253
Спорим за гей парада, а национална кауза?
Снимка: Булфото

Докато обществото гледа назад, икономиката и държавата ни не могат да тръгнат напред. 25 години спорим по едни и същи теми, които не могат да доведат до реално отражение в бъдещето ни. Правителствата водят политика на нулева приемственост, а без определяне на национална кауза няма как да продължим развитието си. Усеща се тежка липса на важен дебат, която се замаскира и замества от дребни махленски караници.

Обществото ни през последните години е в постоянни спорове. На моменти те преминават в такава крайност, че се стига до тежко разделение.

Русофили-русофоби вече години наред се сблъскват с позициите си. Хора гръмко обясняват, че трябва да се борим за евроатлантическата си ориентация. От другата страна им отговарят за близките ни исторически връзки с Москва. Сами по себе си и двете твърдения са напълно безспорни.

Евроатлантическата ориентация на България е факт, ние сме членове на Евросъюза и НАТО, отдавна сме направили този исторически избор и той по никакъв начин не е заплашен. Не съм чула някой сериозно да поставя темата за излизането ни от Алианса. Близките ни връзки с Русия също са факт и истеричното говорене как от наша територия ще се поведе война с Москва е меко казано смешна. Справка – скандалът с флотилията в Черно море.

Три седмици нищим гей парада, както се разделяме на евроатлантици и патриоти, а "дългите ръце" на Москва и Вашингтон някак се намесват и тук. В студията и по кръчмите хора тропат по масите и си крещят един на друг "толерасти" и "хомофоби". Грозна гледка.

Ако случайно няма удобна дъвка, то намесваме темата за прочита на комунизма и веднага почваме да истеризираме: Трябва ли да има лустрация? Интересен дебат, ама закъснял с едни има няма 25 години. И пак гледаме в миналото и забравяме бъдещето. А това е страшно.

Ние сме държава, която няма национална цел. Няма идея, която да обединява нацията и да бъде следвана от всички правителства до изпълняването й. Затъваме в дребни политически боричкания, без да осъзнаваме, че без обща цел, за която да се работи години наред, ставаме безперспективни като нация.

Спешно трябва да започне дебат – истински, а не махленска свада, в който да се набележат приоритети пред страната. Общественици, политици и дейци трябва да излязат от дребнавите си заяждания и да коментират национална доктрина. И нямам предвид нещо подобно на "България 2020", защото трябва да решим как ще се развиваме в следващите години.

Какви ще бъдем – дали ще продължим в посока развитие като аутсорсинг дестинация и ако да – какви стъпки ще предприемем, за да разширим позициите си. Туризмът ли ще бъде основният ни отрасъл – ако да – как? Ако не – към реиндустриализация ли ще вървим и най-важното - как? Какво правим с все по-загиващото ни земеделие? Едни от най-бързо развиващите се икономики работят с хоризонти от десетки години.

Преди половин година бях в Китай. Там обмислят как да възстановят Пътя на коприната. Той минава през не една размирна територия. Когато им изтъкнеш това, китайците казват: Нищо, сега ще строим на териториите, на които е възможно, а когато размириците спрат, ще започнем и там. И да – те знаят, че това може да отнеме десетки години. Просто имат формулирана цел и вървят към нея.

Пък ние нека си сипем по една ракия и да се скараме за развитието на художествената гимнастика и психологическия стрес върху момичетата. Много ползотворно. Със сигурност така ще се роди следващата национална кауза...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убеждаваха ни, че "само да въведем капитализъм и за няколко години сме като тях". Е вече 30 години не стана. Сега ни убеждават - ама видите ли, капиталилистите са червени комунисти, затова капиталистическата ракета не може да полети. Трябва да се обединим да изгоним комунистическите капиталисти и да внесем капиталистически капиталисти и за няколко години ставаме като "тях". След още 50 години мизерия ще обясняват - ама управляват ни внуците на червените капиталистим, затова не вървят нешата.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдам , споровете ги подклаждате вие продажни очилати бездарници , със заглавията си , с дезинформацията и нещата , които пишете , направихте един престъпник и убиец на деца най-важния българин през последните седмици , а сериала за живота на поодобни *** "най-успешния български сериал" , като лешояди превърнахте една лична драма в грозен цирк и т.н. и т.н. , ако не вдигахте шум около парада нямаше да има такъв отзвук , никой не се интересува от тях , никой не им обръща внимание , само вие.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Евроатлантическата ориентация на България е факт, ние сме членове на Евросъюза и НАТО", отдавна сме направили този исторически избор и той по никакъв начин не е заплашен."Я кажи *** "моме",като как така "сме" направили този "исторически" избор?!Ми то звучи съвсем по комунистически - и тогава бяхме направили такъв "исторически" избор.Кой го направи този избор *** повлекано?Кога питахте така наречения "народ",какъв избор да направи?!Все от името на стадото наречено "народ" плямпате,предател
16
4
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
Внимавай какво говориш, да не отидеш под чакъл.....
15
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що бе? Нали капитализмът е най-съвършената система, има си пазарни закони - пазара е отворен, в ЕС сме, никой не ни ограничава а бизнеса не тръгва, мизерия, хората били виновни, че не приемали избора ЕС и НАТО! Какво стана с пазарните механизми, пазарната ефективност и свободното предприемачество. Ако живееха добре хората щяха ли да гледат с носталгия назад към соца и напред към Русия?
14
0
 
12
 
! Отговори
бута дето не бута преди 7 години
Не се разсейвайте ,че изпускате важното ,а то е че години наред едни и същи екземпляри с партийна история и криминално минало смучат без да спират Дали са спестявания в банки или европейски фондове ,не пробират,Пускат ви по някой филм от време на време с Очите или някой друг герой да не забравяте къде сте.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре, некой да пише "***" на стената и да си бегаме!И без това е ясно, че само с омраза, завист и непрестанно мрънкане, не става.
12
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 години
Е да, но хората имат планиране за години напред - капиталисти, китайци и всеки умен човек и народ, а ние с "избухването" на демокрацията отрекохме планирането като комунистическо и сега работим "на парче", където е най-зле там хвърляме бригадирски ентусиазъм и се бием в гърдите колко сме добри и как бързо работим и строим, ама го ползваме до първия дефект и после търсим виновните за лошото изпълнение! Още 2010 европейците планираха 2020, а ние хабер си нямахме и още си нямаме, а тя *** на врата
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С други думи да се обединим, да се примирим и да продължаваме да тънем в евроатлантическата мизерия за да може паcмината еврочиновници в Брюксел да си развяват байрака, да служат на Вашингтон и да взимат по 20 хил евро заплати.
10
5
 
3
 
! Отговори
Проповедника преди 7 години
Споровете и разделението на обществото са важна стратегия на финансовите социопати и техните сугестици! Колко до гейовете те живеят в грях... тези които казват на злото добро и на доброто- зло ще познаят мъките на ада и наказанието на Бога ще ги сполети много скоро...
9
7
 
15
 
! Отговори
rusnak преди 7 години
С Русия ви е спасението. Жалко че сте толкова убити, че може и да го разберете, когато последният от вас дръпне шалтера.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бъдем геьове е добра национална кауза за бг. Повече от това не може да се иска от матриала.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как да стане. Каква да е тая национална кауза, която ще обедини ровещите по кофите клошари и тлъстите т.нар. български бизнесмени, или бабите по селата и техните насилници - ромите, или имамите от Пазарджик и палещите свещички в черкви българи??? При такова разнородно и разпокъсано общество няма как да стане.
6
4
 
4
 
! Отговори
маке преди 7 години
предлагам да анексираме беломорието
5
6
 
12
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До ТурчинаНяма как да не ви мразим след 500 години робство. Не може просто да ни кажеш: "Не ни мразете невинни сме. Така тъпчете на едно място" Нали се сещаш, че ние помним за какво са умирали предците ни?
4
1
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Ти чете ли статията? В нея само в едно изречение се говори за гей-парада. Просто такова е заглвието. Статията призовава българите да се обединят. Не се говори специално за гей-парада. Говори се, че българите се делим на разни групи. Като за пример русофили-русофоби.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До автора:Марксизмът бързо напредва.Факт.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Националната кауза може да е само една ОБРАЗОВАНИЕ. Но не провеждана от тесногръди счетоводители и демагози. Това е спасението. Само душевните слепци не го разбират.
1
0
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
България много отдавна няма цел -- Единствената цел е да унищожат населението с икономически глад - липса на здравеопазване - образование - Целта е тук да живеят други хора-- Хора правещи войни и съсипващи икономически цели държави ! Политиците стават богати и си заминават от БГ - защото за тях Бг е отписана кауза- говорят за родолюбие - тяхните деца са родени в чужбина и ги чака бляскаво бъдеще в чужбина - благодарение на милионите откраднати от бг народът- Това е грозната истина !