Захариева обеща бърз и качествен съдебен процес

Депутатите разписаха реформата и в закона за Темида
12
Захариева обеща бърз и качествен съдебен процес
Снимка: Булфото, архив

Промените Закона за съдебната власт, изготвени от екипа на ресорния министър Екатерина Захариева, минаха на първо четете в парламента.

С текстовете се разписват детайли за оценката и кариерното израстване на съдиите и прокурорите, както и промени в управлението на съда и прокуратурата.

Промените са свързани и с приемането на измененията в Конституцията от края на миналата година, с които
Висшият съдебен съвет беше разделен на две колегии.

Според Екатерина Захариева поправките в закона са най-мащабната реформа за последните 25 години в основния закон за съдебната власт.

По думите й промените са пряко свързани с бързината и качеството на съдебния процес.

Освен реформата в съда и прокуратурата, основна част на промените са и кариерното развитие, оценката на магистратите и тяхната отговорност, каза тя.

Дават се допълнителни гаранции за независимост на съдиите, прокурорите и следователите, отбеляза министърът.

Опозицията се противопостави на приемането на измененията в закона.

Според депутати от БСП промените няма да решат проблемите на системата, а ще ги задълбочат. За жалост и съдебната реформа е като другите ви реформи - неясна, безцелна, с неясен ефект, каза Чавдар Георгиев.

От ДПС изразиха несъгласие с въвеждането на съдийско самоуправление.

Според Четин Казак така административните ръководители ще бъдат обезличени и ще станат зависими от тези, които ръководят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сградната инсталация е в съда от месеци. Нещо да каже? Евродирективата е публикувана в държавен вестник преди години, но не се прилага. Нещо да каже?! Или само дрън дрън. Съдят невинни хора. Нещо да каже?!
10
0
 
0
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Госпожо Захариева, този беше добър. И ... само с шест думи. Развеселете ни сега с още някой виц. Апропо, препоръчвам Ви препоръчам едно прекрасно филмче от 1985 - "Бразилия". И ако трябва да префразирам великия му режисьор - Тери Гилиъм, Вашите вицове, разнообразяват сивото ни всекидневие....
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ще каже Захариева по въпроса - Фарма-компании са платили 21 милиона лева за лекари придружаващи политическите ни пара.зити ходещи по конгреси и служебни разходки. Давяте ли си сметка за какво става въпрос ? Кога най сетне ще видим осъден политик ?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обеща защото е доказано че от обещание глава не боли. Крайна дата и санкции има ли за неизпълнена работа...? Марещки правилно каза- да ги съдим за неизпълнение на обещания. Ние работим за техните заплати.
7
0
 
5
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Шопът гледал зебрата у Зоологическата градина цял час!! Не успял човека да разбере - бяла на черни ивици ли е, или черна на бели! Накрая завъртял глава и рекъл: " НИ МОЙ ДА БЪДЕ !"
6
0
 
2
 
! Отговори
baihui преди 7 години
braz i ka4estven protsess - naistina li !?koga shte vidim toia (tezi) koito hvarliha gimnasti4kata ot balkona na baba i v zatvora ?neka da poznaia - nikoga dokato pojarnikaria i pro-amerikanskata mu hunta e na vlast
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това обещаване като на шветска сватба ли е или и нещо ще се свършва?
4
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 7 години
ВКС не трябва ли да е длъжен да си познава собствената практика, вместо страните да бъдат задължавани по ГПК да я издирват и да обясняват колко ще е полезно за правото ако дадена противоречива съдебна практика бъде преодоляна? Това не се ли подразбира? Защо да е толкова трудно страните да стигнат до касация?
3
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 години
Оправете си гражданския процес - тези преклузии /срокове, след които не се допускат доказателства/ не са в интерес на страните, само облекчават съда - да гледа пасивно как се стига до резултат, който няма общо с обективната истина. От друга страна са безкрайните граждански дела, водени с десетки години, докато съдебни състави си правят отводи защото не им се занимава с такава досада или защото съдията се обижда на някоя от страните и после не може да е "безпристрастен". Кой има полза от това?
2
2
 
7
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
Г--ЖО ЗАХАРИЕВА АКО ВКАРАТЕ ПО НАЙ--БЬРЗИЯ НА4ИН ВИНОВНИЦИТЕ ЗА КАТАСТРОФАТА НА БЬЛГАРИЯ 1989 ДОСЕГА А ТЕ СА ИЗВЕСТНИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВАС ЗА ПРЕМИЕР ВИЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ НАРОДА ЩА ВИ ПОДКРЕПИ ИМЕНА ЛИ---КОСТОВ Ф. ДИМИТРОВ САККОБУРГОТСКИ ПЛЕВНЕВЛИЕВ БОРИСОВ ПЬРВАНОВ ИДР.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дано!Не разбирам от материята, но по принцип, щом от БСП и от ДПС са против, значи се предлага нещо хубаво!