АБВ и БСП си стиснаха ръцете: Румен Радев ще е!

Остава въпросът кой ще е вицето. Вероятно генералът ще каже
10 авг 2016 13:32,
271
АБВ и БСП си стиснаха ръцете: Румен Радев ще е!
Снимка: БТА

АБВ и БСП се разбраха за обща кандидатура за президент – тази на командира на ВВС в оставка ген. Румен Радев. Това стана ясно след втория кръг преговори за единна лява кандидатура между двете партии.

"Доближаваме се до обща кандидатура в лицето на ген. Румен Радев", обяви соцлидерът Корнелия Нинова след срещата на БСП с АБВ.  Тя обаче обясни, че предстои и Националният съвет на партията да вземе окончателното решение, пише "24 часа".

Още по темата

Съгласието между БСП и АБВ за името на общия кандидат идва преди червената партия да е излъчила своята кандидатура. Социалистите имаха шест номинации, от които трябваше да изберат една в събота. Заседанието обаче бе отложено, защото двама от кандидати не отговаряха на изискванията – самият Радев, защото все още не е освободен от президента като шеф на ВВС. Другата – на Мая Манолова, която не може да се кандидатира за държавен глава, ако е на поста национален защитник.

Нова дата за пленума на БСП все още не е насрочена.

АБВ пък имаше свои кандидати - на лидера си Първанов и заместника му Калфин, но се отказа от тях в името на Радев.

"Подхождаме с респект към всички номинации на партньорите и не вземаме страна. Кандидатурата на ген. Радев е не просто равноотдалечена, но и е изключително силна и убедителна", коментира и лидерът на АБВ Георги Първанов и поздрави Нинова и соцръковадството за избора на генерала.

Първанов обясни и че заради кандидатурата на Радев АБВ изтеглили от масата на преговорите негова номинация и тази на Ивайло Калфин. Двамата бяха издигнати от АБВ преди няколко седмици.

"Ген. Радев може да бъде по-добрия президент", категоричен бе Първанов. "Няма да му стана съветник и няма да го задушаваме в партийна прегръдка, като стане президент", допълни той.

Според бившия държавен глава ген. Радев би могъл да възстанови авторитета на държавността.

БСП и АБВ са се разбрали и за формулата за участие в изборите и тя ще е коалиции от партии.

"Готови сме на коалиция с БСП, но се очертава широка мрежа от коалиционни споразумение и с други партии", каза още Първанов.

Нинова пък призна, че като спорен въпрос остава фигурата на вицепрезидента.

"Въпреки че по пътя на логиката ни се пада, ние няма да предложим вице, ще предложим това да свърши кандидатът за президент", каза лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
4
 
5
 
! Отговори
кирил преди 7 години
ще се скрият зад ***
130
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не искаме гергербски президент пак ще изкарат някой по зле даже от Плевлио Не на Герб никога Герб вече
129
1
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 7 години
ДО 186 НЕ НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ. ПРАВИМ ГО ЗА ДА МОЖЕТЕ ДА ГО ЗАБЕЛЕЖИТЕ И ДА СИ ВПРЕГНЕТЕ МОЗЪЧЕТАТА ДА ПОМИСЛЯТ ВЪРХУ НАПИСАНОТО.
128
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "ЛОЗУНГ" и "БЪЛГАРКАТА": Забравили сте да изключите Caps Lock на компютъра си (предполагам, че работите на един и същ).
127
4
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 7 години
НА БЪЛГАРИНА НИКОГА НЕ МОЖЕШ ДА МУ УГОДИШ. ЯВНО МНОГО ГОДИНИ ЩЕ МУ ТРЯБВАТ ДОКАТО ЗАХАПЕ. Е ПАК ЩЕ СИ ИЗБЕРЕТ ЕДНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ КАТО СЕГАШНОТО. ЯВНО ОТ ГЕРБАДЖИЙСКИ ЛИЧНОСТИ ПО КАДЪРНИ НЯМА. НЕ СТАВАЙТЕ ГЛУПАВИ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПАРТИЯ А ЗА ЛИЧНОСТ. НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ВАНГА И ДА ОПРЕДЕЛЯТА КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ, КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ. МОЖЕ И ПЪК ДА НАПРАВИ И ДА БЪДЕТЕ ИЗНЕНАДАНИ.
126
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До Shopp: Не знаех, че имаш самолети. Сугурно има доста пенсионирани пилоти, ще намериш кой да ти ги кара.
125
3
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Е, имаме за премиер генерал с пожарникарско образование, избягал от полицията. Нищо ново.
124
10
 
9
 
! Отговори
смешко преди 7 години
генерал дезертьор избягал от армията да става кандидат за президент
123
2
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До Shopp - Чета ти коментарите - веднъж имаме нужда от самолети, втори път - защо ген. Радев е недоволен че нямаме. Като че ли общото е, че искаш да нпишеш нещо против него.
122
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много фътмаци станаха,маринци миховци колевци. *** марин го запомнихме с амнистираните 600 престъпници и двете му нови луксозни вили,една за него и една за любовницата
121
7
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Усещам вятъра ,този ще стане президент , веднага ще поиска да му купим аероплан и няма да се спре на едно място.
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 171Хитлер беше ефрейтор. По-добре ли звучеше?
119
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генералска Република БългарияДобре звучи.
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppПо скоро американците имат нужда да си подменим самолетите, за да на пробутат бракуваните си ***. За целта правят пропагандата си с продажници като теб или действат с подставени лица като настоящите президент и военен министър. Ако не се получи държат в готовност НПО, които да организират подходящите протести.
117
0
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Генерали във ведомостите за заплати с лопата да ги ринеш,то това им и замисъла иначе армията и тя горката само по документи съществува като всичко българско и родно
116
1
 
12
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Гоце се жертвал и се отказал да се кандидатира за президент в името на съгласието. Велика жертва на велик мерзавец!
115
6
 
9
 
! Отговори
Пян Гъ преди 7 години
Нали Свинаря беше подал оставка, защо пак крачи опиянен около шефовете на червената шайка? На са му я приели, защото е много "ценен". А тоя генерал Радев няма никакъв шанс - никой не го познава и няма кога да го опознае. БСП + или са луди, или знаят, че няма да спечелят и просто отиграват ситуацията. И в двата случая с тях е свършено.
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 161Няма такова животно "представителен главнокомандващ". Главнокомандващия българската армия си е точно такъв, каквато е титлата му. Още повече, че той назначава началника на ГЩ и произвежда генералите със свой указ.
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министър-Председателя е Генерал.Президента и той ще е Генерал.А ни казват че сме нямали Армия.
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppТ. е. тези, които са против унищожаването на българската армия и заместването й с чужди войски са антибългари? Странна теза.