Президентът издаде указ за референдума на Слави

Допитването ще е на 6 ноември заедно с изборите за държавен глава
Обновена: 16 авг 2016 12:47 | 16 авг 2016 12:47, Веселина Йорданова
37
Президентът издаде указ за референдума на Слави
Снимка: БТА, архив

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за провеждане на национален референдум, съобщиха от прессекретариата му.

Още по темата

Държавният глава определи допитването да се проведе на 6 ноември 2016 г. заедно с президентските избори.

Въпросите за референдума са: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

Съгласно чл. 98, т. 1 от Конституцията президентът определя дата за произвеждане на национален референдум.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предвижда, че при произвеждането на редовни избори и взето решение от Народното събрание за национален референдум, те се провеждат на една и съща дата.

Президентът Плевнелиев е убеден, че ранното определяне на датата за националния референдум ще даде възможност на държавните органи и политическите партии да участват в подготовката и организацията на националния референдум, а гражданите – да направят информиран избор.

Референдумът беше иницииран от Слави Трифонов с 6 въпроса. Със свое решение Конституционният съд оряза половината въпроси, след като бе сезиран от президента Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
zlatena преди 7 години
Роско Плювналиев ще се запомни като най некадърния президент в историята на България.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
П..Л..УЖ....Е....К!!!!!..........ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ГЕРП
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***!!!!!!......ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ГЕРП.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туй момче окончателно се включи в програмата "КУКУ"!И дори не се досеща,че се гаврят не само с него -като личност,а и с институцията,и с държавата!Наистина:"Няма такава държава"!Народът няма работа и пари да нахрани децата си,останахме под 5 млн , има толкова проблеми за решаване, а няма кой да организира решаването им- и вот проблем над проблемите- ще правим вотове до дупка! Да!За Белене има вече много кадри,може да започне строителството на АЕЦ-а-както обещаха Цецка и Тик-вата през 2009г!
16
3
 
11
 
! Отговори
сбогом преди 7 години
Роско ти се появи!!!Кажи сега нещо умно или си върви
15
3
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
ПРАВ СИ за заплатите и пенсиите На Амуджите дават много повече без да работят
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Западната демокрация умря в Австрийските пощи, справка защо се отмениха президентските избори в Австрия.Тук има още таласъми, дето вярват в дистанционното гласуване, било по интернет, било по пощата или пък с гълъби. Цялото мероприятие на тоя гологлавия е да отвлече вниманието от най -главното, пенсии и заплати са МИЗЕРНИ и никой от поставените въпроси не го решава.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз категорично вече не учасвам нито в референдума нито в избори
12
1
 
17
 
! Отговори
пешо преди 7 години
мажоритарното гласуване означава герб, бсп и дпс да си управляват доживот. категорично не, поне докато не се разясни каква точно система се има предвид. задължително гласуване - нека се пробва, не се знае какво ще стане, може пък и да помогне. намаляване на субсидиите до 1 лв на глас вместо 11 - категорично да.
11
2
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Че то останаха ли въпроси или на бял лист ще отговаряме?
10
6
 
28
 
! Отговори
D'gheto преди 7 години
Първият транссексуален президент!За съжаление нашият!Не позволявайте повече да ни слагат такъв срам хора!Или да е истински мъж или жена като жена! Не някакви объркани хора,от които ги е срам дори и техните приближени!
9
5
 
28
 
! Отговори
У преди 7 години
И аз не мисля, че задължителното гласуване е удачно и би имало полза от него . А иначе левче на глас е добре, при сегашните 11 ще е доста голямо облекчение.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кво като е задължително гласуването?Само ще броите повече недействителни бюлетини. А левче за действителен глас - ха ха - ще ви се. Значи оня ми ти от Хиподил се явява на изборите, активира 50 хиляди човека и после си живее от субсидиите. Ми че то цар Киро със сичкото чаавета милионер ша стане.
7
5
 
39
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 7 години
От месец е изчезнал "нашия " президент и толкова спокойно се развива медийното пространство и държавата, че по-добре да си живеем без президент , ако ще си избираме пак клоун ексурзиант няма смисъл от харченето на пари.Може ли някой журналист да направи статистика за 5 години колко пъти на наша сметка се е разходил като турист. Обама и Путин взети заедно не са пътували колкото него по света.Нашия сигурно си има брошурка да посети 100 държави за един мандат ида влезе в Гинес
6
2
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
На тоя май Борисов предизборно му затвори устата.Скоро не сме обявавали война на Русия и Путин.Сега е време да се четкаме на руснаците ,че избори идват.Не че те ще ни повярват,ама народеца български може и да се хване,каква любов тресе Борисов към Русия.
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не бива ,пак грешка ,безмислено усилие..никои не го е еня ,спасяването е поеденично...а шоумена май просто си търси нова работа......
4
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славчо с тази гола глава не е за президент. Да си пусне малко коса, пък другото ще решат хората. Поне активност ще създаде чрез концерта си. Това все пак е нещо.
3
6
 
12
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
Тре пъти "да".
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и само три върпоса са добро начало...
1
4
 
71
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
Бройката на депутатите няма да намалее ,защото Бьлгария е богата страна с висок жизнен стандарт.