Плевнелиев иска глобална отговорност за спирането на бежанските потоци

Според президента ефективният контрол на границите е от първостепенно значение
19 сеп 2016 19:05, Красимир Ангелов
48
Плевнелиев иска глобална отговорност за спирането на бежанските потоци
Снимка: Президентство

Отговорността за овладяването на мигрантските и бежанските потоци е глобална, обяви държавният глава Росен Плевнелиев в изказване на пленарното заседание на срещата на високо равнище по широкомащабните мигрантски и бежански потоци в централата на ООН в Ню Йорк.

По думите на президента България се присъединява към призива на ООН за цялостно прилагане на действащите споразумения за реадмисия.
 
Споделянето на отговорността на глобално ниво за овладяването на мигрантските и бежанските потоци е от жизненоважно значение. Необходимо е държавите на произход, транзит и дестинация да предприемат съвместни действия в дух на взаимна подкрепа и солидарност,   Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на Президентството.

Българският президент определи безпрецедентната глобална среща като възможност да бъде договорен глобален подход към управлението на мигрантските и бежанските потоци.
 
"Трябва да насочим вниманието си към първопричините за миграцията. Необходимо е да намерим трайно решение на конфликтите и да се борим с нарушаването на правата на човека, социално-икономическите трудности и липсата на добро управление в страните на произход", призова президентът от трибуната на ООН.
 
Според държавния глава, спазването на международното право в областта на хуманитарните въпроси и правата на човека, ефективният контрол на границите и реадмисията са ключови елементи в управлението на миграцията. България приветства текста в приетата Декларация от Ню Йорк, който апелира за цялостно прилагане на действащите споразумения за реадмисия.
 
"Ефективният контрол на границите е от първостепенно значение. Това включва пълното зачитане на човешките права на лицата, имащи право на закрила, предотвратяването и борбата с незаконната миграция и каналджийството и премахване на трафика на хора. Изключително важно е да се направи ясно разграничаване между бежанците и икономическите мигранти, които не отговарят на условията за получаване на статут на бежанец. Много незаконни мигранти стават жертва на престъпни мрежи и трафик на хора, когато се опитват да преминават границите нелегално", посочи още българският президент в изказването си.
 
Той подчерта още, че България стриктно спазва международното право в областта на хуманитарната дейност и правата на човека. „Обръщаме специално внимание на защитата на най-уязвимите – на жените, децата, особено непридружаваните деца, и на хората с увреждания. България също така предоставя хуманитарна помощ и помощ за развитие на страните на произход и транзит“, припомни Росен Плевнелиев.
 
България вече прие първата си Национална програма за презаселване и се присъединява към призива към държавите, които все още не са приели такива програми, да го направят възможно най-скоро.
 
"С приемането на Всеобхватната рамка за отговор на бежанската криза ще можем по-добре да защитаваме и помагаме на бежанците и да подкрепяме приемащите страни, като същевременно приемаме мерки, отчитащи тяхната легитимна загриженост по отношение на  сигурността. Предстоящата работа за приемане на Глобален пакт по бежанците през 2018 г. предоставя добра възможност за интегриране във Всеобхватната рамка на превенцията и преодоляването на първопричините", каза още държавният глава.
 
България ще участва в предстоящия преговорен процес за приемане на Глобален пакт за сигурна, редовна и законна миграция, който ще набележи набор от принципи, ангажименти и общи разбирания между държавите членки на ООН по въпроса за международната миграция във всичките й аспекти – хуманитарна област, развитие, сигурност и права на човека, стана ясно още от изказването на българския държавен глава пред ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад е този, който започна война срещу собствения си народ и интимния му приятел владимирчо го подкрепя
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рос.ка, а млъкни за малко. Видяха те, че си предан, ще си получиш поста, за който риеш.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да се обърне към приятелите си зад океана и за им потърси отговорност. Те разпалиха войните в арабския свят и предизвикаха вълните от мигранти.
18
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Росен направи грешка да се опитва да умие лицето на българина. По хубаво да си развива собствения бизнес, защото да служиш на *** е неблагодарна работа.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само човек , който не е добре психологически може да възхвалява тази марионетка.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога няма да има глобална отговорност и усилия.Най-много няколко съседни държави да обединят сходни действия и интереси.На тоя свят винаги ще има бежанци.Дали наистина са някакви жертви (между другото на светът продължават да умират адски много хора от ПТП самолетни катастрофи и битови престъпления ама нямат статут на бежанци).Просто тоя човекопоток напира за ЕС щото знаят че има много сиренце за без пари.Що не ходят в Китай или Монголия?Защо няма референдуми за евро гражданите?Искам не искам?
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-слабият президент ,който съм виждал. Нямам търпение да му свърши мандата и да потъне в забрава
14
13
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
Помисли малко, ако не беше Русия, Америка отдавна да беше смазала диктатура на Асад, вместо това сега трябва да води преговори за правото на опозицията да съществува.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паляка каква работа има там?
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предпочитам дори Митьо Пищова за президент пред Росица Слугинята.
11
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев знае къде да бие, неслучайно има авторитет в Европа.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на мен от всичкото плямпане на Прецедента ми привлече вниманието само, че сме приели Национална програма за презаселване. Уж следя новините, ама за първи път чувам за такова нещо. И хич не ми харесва.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалък *** и марионетка.
8
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад е диктатор, който не допуска опозиция, и Путин се учи от него. Тези две приятелчета попиляха Сирия, а Европа опира пешкира.
7
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре се е справил Плевенлиев. Колкото може толкова. Не може да очаквате от него да реши световни проблеми. Казал е това което е добре за нашата родина. И наистина в световен мащаб трябва да има някаква организация да контролира мигрантството. Сега плюете, а после питате "Какво ще се направи против мигрантите?". Ами прави са там. И Плевенлиев като президент е съпричастен към това. И трябва да се прави в световен мащаб. После ако не стане ще плюете "Защо има мигранти?"
6
0
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Е па първопричината за сума ти проблеми се нарича ФАЩ и доколкото разбирам плевела е там та да се изтърчи при Обонго и да му размаха пръстче.
5
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първопричината е Асад, разбира се и руските му приятелчета. Плевнелиев знае много добре какво говори! Браво, господин президент!
4
1
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Аз пък искам този човек да изчезне.
3
0
 
19
 
! Отговори
до маке преди 7 години
Означава, че националните предатели начело с Тиквата и Роската ще заселват за постоянно афро-арабите в България.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Трябва да насочим вниманието си към първопричините за миграцията."Роска, ти в момента си на посещение при "първопричината".