Пилотно: Три общини ще интегрират бежанци у нас

Властите не казват кои са, за да няма напрежение
Обновена: 20 сеп 2016 07:12 | 20 сеп 2016 07:09, Анисия Иванова
197
Пилотно: Три общини ще интегрират бежанци у нас
Снимка: Булфото, архив

Две-три общини пилотно ще се опитат да интегрират бежанци, като сключат договори за издръжка с тях и получат финансиране за целта, съобщи изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Тя не пожела да уточни кои са тези населени места. От агенцията за бежанците също заявиха, че не знаят кои са. Чавдарова обаче предупреди да се внимава в пограничните райони, за да се избегне ксенофобия от страна на населението.

Правителството ще парира евентуално недоволство срещу построяването на нови бежански центрове с решението те да бъдат извън населените места. Става въпроc за построяване на затворени лагери за провинили се кандидат-бежанци или такива, които чакат експулсиране.

"Кризисните центрове ще са временни и ще се постараем да са извън населени места, от затворен тип", съобщи вчера зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на кръгла маса за бежанците.

В петък Патриотичният фронт организира митинг в столичния кв. "Овча купел" с настояване кандидатите за бежански статут да бъдат изведени извън градовете и настанени в затворени центрове.

Сега има само един център от затворен тип, който беше пуснат миналата седмица в Бусманци. Там вече са настанени 7 души, които участваха в сбиване в Харманли. Предвижда се част от бежанския център в Харманли също да стане от затворен тип. Със сигурност при сегашния брой на нелегалните мигранти МВР ще трябва да построи цял нов закрит център. Той обаче няма да реши въпроса с пренаселеността, пише "Сега".

Социалният министър Зорница Русинова призна, че липсва адекватна социална услуга за децата, като отчете, че през юли е работено по 144 случая с деца от чужд произход. Председателят на синдиката на учителите към КНСБ Янка Такева заяви, че образователната система не е готова да работи с децата мигранти.

"Това, което създава проблеми на местно ниво, е профилът на мигрантите. Те вече не са семейства, а над 70% са млади мъже, предимно от Афганистан", обясни Филип Гунев. Те са настанени в общежитието във "Военна рампа" и вероятно няма да получат бежански статут.

София обаче не знае какво да прави с увеличаващия се брой афганистанци, тъй като не могат да бъдат върнати в Афганистан. За целта е нужно споразумение реадмисия с Кабул. До този момент такъв проблем нямаше, тъй като повечето афганистанци напускаха страната нелегално.

Същия проблем има и западната ни съседка.

"Сърбия няма да се превръща в паркинг за бежанци", каза премиерът й Александър Вучич в интервю за сръбската държавна телевизия РТС. Той съобщи, че в страната се намират 6500 мигранти, от които 81% са от Афганистан. "Тези младежи са много агресивни, създават проблеми, по-специално в Белград. Имаме регистрирани кражби и това става все по-често", каза Вучич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оттук нататък всеки мой ден ще бъде посветенна свалянето на това престъпно правителствои съд за ГЕРБ
73
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всеки гербер трябва да знае, че ще бъде заплют от мен
72
0
 
10
 
! Отговори
МАД преди 7 години
Здравейте! Чудя се тези коментари освен нас възмотените от случващото се в България някой друг дали ги чете т.е.Дали тези коментари стигат до знанието на Борисов и кабинета му. Защото само се плюнчим, ядосва ме се, а резултати никакви Пишете ако знаете нещо
71
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ е ***, който трябва да бъде извхвърлен, барабар с неграмотния глуп.ак, който му е начело.
70
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
меркелица си отиде заради бежанците, май и някой от бг ше е така
69
0
 
10
 
! Отговори
Бог да я прости BG преди 7 години
Амин
68
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Долу ГЕРБ!Съд за Борисов!Не искаме скакалци и нашествени орди от талибани
67
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
майка ви продажна
66
1
 
29
 
! Отговори
БауБау преди 7 години
Толкова години на власт - едно споразумение за реадмисия с Кабул не са сключили. Нямало е кой да се сети и задвижи. Елитът ни е измислен, некадърен, пошъл, вреден. Той предпочита да обслужва чужди интереси - руски, турски, американски и с цялото си поведение загробва страната. Достатъчно е да се видят мераклиите за президенти - хвани единия и удари другия. Накрая овцете ще изберат онзи, който им спуснат отгоре.
65
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тикво, ти и цялата ти шайка атлантически *** сте национални предатели!
64
1
 
32
 
! Отговори
milo преди 7 години
Ей, писна ми на...... Стига с тези бежанци, не се научихте значи. МИГРАНТИ, това са мигранти!!!
63
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не ми харесват тези групи тъмни мъже с вид на терористи и избягали затворници.Дъртите политици в Брюксел може да ди правят сметка да ги ползват за секс играчки затова си ги поканиха пък сега се срамуват да им се отдадат.Ще гласувам за някой политик който не се вълнува и трогва от сълзливи истории за избягали арабски затворници и талибани.И без тва в Бг почти няма нормални жени и момичета.Не говоря кифшите във фейса.Тия ще докарат още мъжки маiмуняци.Ще почнат да правят хайки за жени :/
62
1
 
29
 
! Отговори
4ефо преди 7 години
Според мен вече не е достатъчно просто да си ходи, а трябва да лежи в затвора доживот с цялата си шайка!
61
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата загроби държавата с 20 милиарда заеми, ще я направи резерват и ще си бие камшика. Струва ми се, че се готви да загуби изборите и насади на пачи яйца следващите.
60
31
 
2
 
! Отговори
бг преди 7 години
борисов е велик и умен лидер той си знае работата колкото и да го клеветите умните граждани го подкрепят
59
1
 
35
 
! Отговори
Tonygl преди 7 години
Не казват кои са общините, не казват кой е кандифат президента... Някой май ше си ходи завинаги...
58
0
 
26
 
! Отговори
жмичка преди 7 години
Премиера говори едни приказки умни,благи,правилни , че и забавни,а на практика прави точно обратното. Тайна е кой ще бъде кандидат президент,тайна сега кои общини ще интегрират бежанци- все едно сме в детска игра .
57
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Среден пръст за ГЕРБ и за олиго.френа Боко!
56
15
 
7
 
! Отговори
гф преди 7 години
добре дошли са пак ще има някой да им върши мръсната работа на българите да им работят нивите и др.че ромите и турците вече и те си отвориха очите че старите шалвари ги няма вече
55
2
 
39
 
! Отговори
Svetlo преди 7 години
Бойко погубва България бойко борисов - *** Внася геноцид и унищожава Християнството в България https://youtu.be/hUFVXpj-R3UГЛЕДАЙТЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕ КАВО ЦЕЛИ *** бойко