Плевнелиев призова за по-добра защита на бежанците

"Днес светът изгуби равновесие", заяви той от трибуната на ООН
23 сеп 2016 12:04,
93
Плевнелиев призова за по-добра защита на бежанците
Снимка: Прессекретариат на Президента

Мирът и свободата днес са подложени на изпитание. Свидетели сме най-влошената среда на сигурност след края на Втората световна война. Националните граници и международните принципи са застрашени. В много региони властват война и терор. Държави и институции се разпадат. Днес светът изгуби равновесие. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на ООН в Ню Йорк, в рамките на Общия дебат на 71-та редовна сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът Росен Плевнелиев се обърна към международната общност с призив за колективни глобални усилия за управление на миграционните и бежанските потоци и за укрепване на международното сътрудничество и координация с цел по-добра защита и подпомагане на бежанците.

"Европа е символ на надеждата за милиони бежанци, бягащи от насилието и войната. Вдъхновени от общите си ценности, сме решени да укрепим още повече усилията си за управление на миграцията в съответствие с международното право в хуманитарната област и правата на човека. Страните, които са по-близо до зоните на конфликт, като България, са изправени пред безпрецедентно предизвикателство", посочи президентът Плевнелиев.

България приветства Декларацията от Ню Йорк, като символ на съвместните усилия за укрепване на международното сътрудничество и за по-добра защита и подпомагане на бежанците. "Миграцията следва да се управлява чрез колективни глобални усилия по отговорен начин. Трябва да обърнем специално внимание на защитата на човешките права на мигрантите и бежанците, особено на най-уязвимите - жените, децата и хората с увреждания. В същото време, всички мигранти са длъжни да спазват законите на страната, в която пребивават. България приветства поставянето на фокуса върху глобалното споделяне на отговорността.

Росен Плевнелиев припомни ангажираността на България с глобалните усилия за предотвратяване и разрешаване на продължителни конфликти.

Българският държавен глава отново подчерта, че не е достатъчно конфликтите да бъдат изброявани, за тяхното разрешаване трябва да се полагат конкретни усилия. "Тероризмът и насилственият екстремизъм са тревожна заплаха за мира и сигурността, правата на човека и устойчивото развитие. Не можем и не трябва да приемаме това за "новото нормално". Превенцията на радикализацията трябва да бъде основен елемент от реакцията. България е приела необходимото вътрешно законодателство и е изградила съответния институционален капацитет. Образованието, опазването на културното наследство и зачитането на правата на човека ще ни помогнат да се справим с причините, принуждаващи отделни хора да се присъединяват към агресивни екстремистки групи. Трябва да се положат всички усилия за изкореняване на тероризма и екстремизма", апелира президентът от световната трибуна.

В речта си пред Общото събрание президентът Росен Плевнелиев постави акценти и върху изпълнението на Целите за устойчиво развитие през следващите петнадесет години, което ще има решаващо значение за гарантиране на напредък и просперитет в целия свят, за укрепване на мира и за превръщане на нашата планета в по-добро място за живеене.

"Като президент на България съм горд, че бях сред първите, които подписаха историческото Споразумение от Париж по климатичните промени по време на церемонията на високо равнище тук, в Ню Йорк. Моята страна подкрепя скорошно влизане в сила на Споразумението от Париж. Българското правителство вече е започнало вътрешната си процедура по ратифицирането му“, обяви президентът Плевнелиев и допълни, че България вече работи по националната си програма за развитие "България 2030". Тя ще постави фокус върху образованието, високите технологии и иновациите за развитието на зелена и енергийно ефективна икономика.

"След осем мъже генерални секретари е дошло времето способна и уважавана дама от Източна Европа да оглави Организацията на обединените нации. България има много силен кандидат, истински лидер, с богат опит в международните отношения и с отлични умения за управление. Кандидат, който заслужава доверие и подкрепа“, обърна се още президентът Росен Плевнелиев към Общото събрание на ООН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
44
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Да идват тези избори,да се маха това мекотело че нито имам нерви да го слушам, нито да го гледам.
40
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя гол ***, когото жена му изрита, з собствените му деца заплюха в лицето, тръгнал да оправя света ...
39
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това нищожество цял мандат не спря да се излага. Айде по бързо да освобождава всички че дотегна на всички с простотиите си и безкрайните си гафове.
38
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предател и родоотстъпник
37
0
 
51
 
! Отговори
тцЪ преди 7 години
Аз пък призовавам за засилена защита от "бежанците" и от брадатите "майки с деца"
36
0
 
50
 
! Отговори
Али Реза преди 7 години
"Днес светът изгуби равновесие", заяви той от трибуната на ООН"И аз изгубих равновесие само като прочетох името Плевнелиев. Ох, лошо ми е, дайте аспирин.
35
37
 
17
 
! Отговори
БгР преди 7 години
Г-н Плевнелиев е най-добрият Президент, който сме имали.Уважението към него от страна на Международната общост е показателен Факт !-----БЛАГОСЛОВЕНА ПОДКРЕПАза- Българския Народ- Българската Армия- Българския Президент- Българското Правителство- Европейския Съюз и НАТОХубав ден, Приятели миряни,ПОЖЕЛАЙТЕ СИ НЕЩО ПРЕКРАСНО !аз съм тук и ви пазя------Goddess Rhea
34
0
 
47
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
Националните предатели винаги са обединявали Българският народ в Омразата си
33
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вън на бежанците от България!
32
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Признайте му едно - няма друг, който по подобен начин да обединява всички българи ...
31
0
 
40
 
! Отговори
много тъжно преди 7 години
Шефът му от Белият Дом не иска да го ПРИЗОВЕ Явно няма нужда от Придворни Шут.ове
30
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късмета огря унгарския народ, Орбан все още гледа народа си.Тука... без коментар
29
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орбан правилно предложи - всички бежанци на един остров, извън ЕС.Добавям, островът трябва да е отдалечен максимално от Европа. Плевнелиев - шеф на острова, без право на отпуски.
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
v saglavieto namesto ot sa napisali na. goliama greshka.
27
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви бежанци,бе Роско?ТИ на коя планета живееш?Няма ли кой да ти каже,че в България в момента има хиляди икономически мигранти от Авганистан и Ирак,които хрантутим,защото искали по-щастлив живот.Знаеш ли Роско колко българи живеят щастливо?Не знаеш и не те интересува.Затова изкарай си мандата с по-0малко приказки,че стана вече за резил и по света и у нас.
26
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки път като изкараш труп от моргата на историята, той смърди. А наш'та мумия се мъчи и да говори.
25
0
 
52
 
! Отговори
ууу преди 7 години
Някой да си мисли, че следващият кандидат на ГЕРБ ще е е по-свестен от този?
24
0
 
57
 
! Отговори
койчо преди 7 години
Росенчо, пак твоите заучени глупости ръсиш мама! Що поне малко не се съобразиш с мнението на народа, на който си нещо като президент?!
23
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоз вече ръси глупости на международно ниво. да си приеме бежанци във вилата в гърция
22
0
 
46
 
! Отговори
Ves преди 7 години
бре Роска като искаш вземи си ги у вас бе - дали ги защитаваш но на бГ натод ми се ....... фамилията а той за бежанците говори