Президентът Плевнелиев: Успех и на Бокова, и на Георгиева!

Президентът споделя аргументите на кабинета за кандидатурата ни за ООН
Обновена: 28 сеп 2016 13:08 | 28 сеп 2016 13:07, Елка Василева
66
Президентът Плевнелиев: Успех и на Бокова, и на Георгиева!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Компетентността и отговорността да издигне национална кандидатура за ръководител на най-престижната световна организация е на българското правителство. Това се казва в позиция на президента Росен Плевнелиев по повод решението на Министерския съвет да издигне Кристалина Георгиева за кандидат за поста генерален секретар на ООН, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Министерският съвет е направил своя анализ и е преценил шансовете на възможните български кандидатури, с което е запознат и държавният глава. Президентът споделя аргументите на правителството, се посочва в позицията.

След решението на Министерския съвет всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат, смята Плевнелиев.

Още по темата

Огромна е отговорността, когато България има шанс да излъчи следващия генерален секретар на ООН. Това е и отговорност към региона на Централна и Източна Европа, се посочва в позицията на държавния глава.

Президентът призовава всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара.
 
Държавният глава напомня, че крайното решение кой да оглави организацията няма да бъде взето в България, а в рамките на структурите на ООН. По тази причина е много важно да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока, се казва в позицията на държавния глава.
 
Да издигнеш нов кандидат не е непознато в международната практика. Това, което би било лошо и би навредило на страната ни, е, ако покажем невъзможност да се обединим около важните за България и Европа решения, смята Плевнелиев. 
 
Президентът Плевнелиев оценява много високо свършената работа и положените усилия от г-жа Бокова и пожелава успех както на нея, така и на Кристалина Георгиева.
 
Нека в оставащите решителни дни да мобилизираме възможностите на българската държава, за да увеличим шансовете си за успех, се казва в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УЖАС.
33
2
 
18
 
! Отговори
дядо Йоцо не гледа преди 7 години
Божеее, Боже ,....колко мъка се е родила на този свят ?
32
9
 
5
 
! Отговори
вяра преди 7 години
Защо не,след като не е забранено,значи е позволено две кандидатури.Коя страна може да издигне две толкова силни кандидатури на жени,заемащи такива престижни постове в ЕС-Комисар по бюджента на ЕС-Георгиева и два мандата шеф на ЮНЕСКО-Бокова?
31
11
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
Предлагам Моника Станишева за председател на ООН , и Сергей Станишев за заместник. Моника - Председател , защото трябва да бъде жена, Сергей - заместник , зашото някой трябва да оправи държавите в ООН , както той оправи България и си замина по-живо, по-здраво в Брюксел.
30
2
 
16
 
! Отговори
дядо Йоцо гледа преди 7 години
Продадоха и това което не беше продадено.
29
3
 
23
 
! Отговори
баба Ванга преди 7 години
На никой не пожелавам такъв Президент.
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президента може само да си споделя ъза с С А Щ което не политика,а по-р-но!
27
3
 
17
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Фурнаджийска ЛОПАТА ...
26
20
 
3
 
! Отговори
софианец от Раковска преди 7 години
Благодарим Г-н Президент!
25
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ТОЗИ ПРРИМАТ КОЙ МУ Е ИСКАЛ МНЕНИЕТО?НЕ ГО ТРИЙТЕ, ТОВА НЕ Е ОБИДА, ТОВА Е ФАКТ.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ТОЗИ *** КОЙ МУ Е ИСКАЛ МНЕНИЕТО?
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успех на нас, успех на вас и на Сибир и на Кавказ.....
22
5
 
35
 
! Отговори
! преди 7 години
Ти разцепи гласовете, които България може да привлече, на две, пък после казвай "успех". И на президентските избори ли ще излезете с 2-3 официални герберски кандидатури? Хората не са чак толкова прости, ясно им е ,че сте продали поста в полза на чужда държава.
21
2
 
24
 
! Отговори
Шегичка преди 7 години
Плевнелиев : Желая успех на САЩ и Русия в студената война.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно! На изборите за президент вместо всички да се обединяват срещу най силния, те работят за най силния - узурпатора на всички постове в държавата - сигурен знак за тоталитаризъм. Ето, вчера и Орешарски тръгна да дърпа от льотчика. Тоя скубне малко, другия малко и току виж не стигнал балотаж.Или влиза с 3 пъти по нисък резултат от Неизвестния за сега извършител, което го прави достатъчно жалък.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДРУГИТЕ СА ДИПЛОМИРАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ПОМИЯТА
18
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова, не се отказвай!
17
3
 
25
 
! Отговори
jhh преди 7 години
Пълни некадърници. Затъваме в пошлостта и некомпетентността бързо и сигурно.
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да се обединя бе шушлек? С кого? С ветропоказателя ли? Вие всички сте за лудницата!
15
5
 
10
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Изобщо не ни интересува коя ще спечели.Май и двете не стават за там,по-добре не ни занимавайте с тях,когато не са фактор в нашия живот!Пишете повече за Бойко!