Плевнелиев за бежанците: Не меч, а отворена врата!

"Няма как Европа да е остров на стабилност в океана на нестабилност"
3 окт 2016 16:52,
314
Плевнелиев за бежанците: Не меч, а отворена врата!
Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев се облегна на философската мисъл от 12 век, за да илюстрира какво трябва да е отношението към бежанците.

В контекста на политиката на кабинета към мигрантите Плевнелиев цитира "може би най-известният философ в Азия, поетът от ХІІ век Низами Ганджави.

"Той учи лидерите от онова време, още тогава казва следното нещо: “Не мечът е вашият инструмент, а отворената врата", каза президентът, цитиран от "Дарик".

Държавният глава участва в инициативата "Граждански Диалог", посветена на бъдещето на Европа. Събитието се провежда в Габрово в сътрудничество с Европейския Комитет на регионите и Представителството на Европейската комисия в България.

Още по темата

"Нито една държава поотделно не може да се справи, не може да бъде изолиран остров. Тръгнат ли народите, е като земетресението - минават през границите. И европейците трябва да си дават сметка за това", каза президентът.

Плевнелиев отправи благодарност към Румяна Бъчварова за предприетите досега действия, свързани с кризата с бежанците.

"България стои много добре, използвам случая да благодаря на вицепремиера. Защото България беше единствената, която спазваше правилата на Шенген, единствената, която спазваше правилата на Дъблин, единствената, която регистрираше всички емигранти", каза още държавният глава.

Плевнелиев допълни, че България е единствената държава, която не е транспортирала бежанци "от една полуотворена до друга полузатворена граница, от една полуотворена до друга полузатворена гара".

Президентът обясни, че България е назначила преводачи, специалисти.

"Модернизира собствените си възможности и инвестира стотици милиони левове. Да, сега ще получим една част от това обратно. Ето ви европейската солидарност. Но кой водеше? България! Кой взе решението да действа отговорно? Българското правителство. Аз наистина им благодаря за това", каза още Плевнелиев.

Той обясни, че когато е трудно и тежко, трябва да се говори.

"Европа няма как да бъде остров на стабилност в световния океан на нестабилност днес. Броят на кризите е рекорден", отчете Плевнелиев.

Държавният глава обясни, че бъдещето на България е в образованието: "То не се решава на бойното поле, а в училищните стаи".

"Днес бъдещето на България не зависи от това кои са нашите опоненти и с кого ще водим хибридни, пропагандни и всякакви други войни. Бъдещето на Европа зависи от това кои сме и какво искаме ние", каза още президентът.

Росен Плевнелиев цитира реч на Барак Обама, с когото се е срещал три пъти в рамките на последните седмици, в която американският президент казва, че се гордее със създадените 15 милиона работни места в САЩ. Голяма част от тях са в индустрии на бъдещето. "Темата за индустриите в бъдещето имат своето място в България", смята Плевнелиев.

"Информационни и комуникационни технологии, производство на храни, всичко свързано с човешкото здраве. Ако искаме индустриите на бъдещето да се случат в България, трябва добро образование. Ако искаме да има инвестиции, трябва адекватно образование. Ако искаме да намалим безработицата, това е свръзано с качеството на човешкия материал", каза още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
15
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
А сега и баба Цецка кат стане Президент ще се чудя как така всички ще я оплюват пък е спечелила надпреварата. България е страна на чудесата. Да си избран пък никой да не те харесва.
45
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отворена врата към спанята ти Росицооо.... грашка на природата
44
1
 
21
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
ЕС ще се сгромоляса! Давам му още петилетка. Живот и здраве 2021 ще ви пиша пак тук какво съм предрекъл. Отделно дотогава ще има и куп други събития. Политически катаклизми със световно значение.
43
0
 
20
 
! Отговори
Геймър преди 7 години
Роската каква магия използва на снимката?
42
1
 
24
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 7 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ , ЯСНО Е ЧЕ СЕ НАТЯГАШ ЗА НЯКОЯ ВИСОКОПЛАТЕНА ДЛЪЖНОСТ Я В ЕС , Я В НАТО И НЕ ТЕ Е ГРИЖА ЗА НИКОГО !ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО МИГРАНТИ И БЕЖАНЦИ-ВЗЕМИ СИ ГИ В ИМЕНИЕТО НА ХАЛКИДИКИ И ГИ ИЗДЪРЖАЙ И ОБГРИЖВАЙ ЛИЧНО!
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя ид...от иска да провали президента на ГЕРБ ,със сигурност ще има отлив на избиратели след подобни глупости
40
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте лъгали бре. Българите не искали араби!!! Българите може и да не искат, но българките умират за тях. Като бях студент всичко що е араб от Сирия, Ирак, Йордания, Йемен дори и палестинци които се правеха на израелци се уреждаха с най- яките мацки.
39
0
 
26
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Все повече завиждам на Япония, Корея, Китай, Виетнам и на страните от Южна Америка. Е верно в Южна Америка имат партизани и наркомафия, но все пак поне нямат нашественици. Само мъже идат. Все едно армия , само дето са без автомати. Ама на по късен етап всичко ще си имат. Гаранция. В Европа имаше Френска революция, Октомврийска и прочее. Само арабска си нямаше, но и това е на път.
38
1
 
18
 
! Отговори
България преди 7 години
Един друг философ пък казва: Политик, който не се вслушва във волята на народа е или ***, или предател!
37
2
 
14
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Бежанците да се прекрусстват с български имена и да им се осигури работа по строителни обекти, църкви, манастири и пр. Ако до една година не говорят български се отказват от българските си имена и си плащат обратно пътя откъдето са дошли.
36
1
 
27
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Като му изтече мандата на тоя ***, трябва да бъде веднага задържан и съден за национално предателство и лобизъм в полза на чужди монополи.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като го гледам тази, почти почвам да харесвам Цецък Цачев
34
1
 
7
 
! Отговори
Балчик преди 7 години
26 процента за ВМР22 за Герби само 17 за БСП.....
33
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберастите не гледат че сме най бедната държава в Европа ,че заплатите са ни африкански -надули се самодоволно като мисири и ще ми дрънкат глупости -отворени врати ,бежанци ,а българите се изселват ,младите и умните бягат в чужбина ....аааааа гиди предатели недни ,един ден ще ви се търси сметка !!!!Те не се виждат ,че хората не искат и на снимка вече да ги гледат , Цецовци ,Цецки ,Бъчваровки ....всичките са за затвора !!!
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
още малко остана, ще изтърпим!
31
0
 
26
 
! Отговори
ДО РОСКО , ТУК ! преди 7 години
До кога ще срамите България , и народа български ?
30
0
 
34
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Арабите като напълнят Европа и това ще е краят. Те не могат да имат нормална държава. Нито са работливи, нито умни. Вадят ножове за дреболии и мушкат. Мразят всичко различно. Някой пита ли се как може да живеем с тях в мир.
29
0
 
27
 
! Отговори
ined преди 7 години
Плевнелиев освен ритник в Г.3. друго не заслужава
28
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типично за човек на сороска хранилка, нали сега след мандата идва осребряването, тук семинарче, там лекцийка и навсякъде хонорари( държавният департамент си има няколко фондации за политици работили през мандата си в полза на САЩ)А иначе и Франция си беше отворила широко вратите за емигранти, за това сега ги пукат, като *** под гумите на камион
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сус ***, Росицо ... Кафа от тебе!