Плевнелиев за бежанците: Не меч, а отворена врата!

"Няма как Европа да е остров на стабилност в океана на нестабилност"
3 окт 2016 16:52,
314
Плевнелиев за бежанците: Не меч, а отворена врата!
Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев се облегна на философската мисъл от 12 век, за да илюстрира какво трябва да е отношението към бежанците.

В контекста на политиката на кабинета към мигрантите Плевнелиев цитира "може би най-известният философ в Азия, поетът от ХІІ век Низами Ганджави.

"Той учи лидерите от онова време, още тогава казва следното нещо: “Не мечът е вашият инструмент, а отворената врата", каза президентът, цитиран от "Дарик".

Държавният глава участва в инициативата "Граждански Диалог", посветена на бъдещето на Европа. Събитието се провежда в Габрово в сътрудничество с Европейския Комитет на регионите и Представителството на Европейската комисия в България.

Още по темата

"Нито една държава поотделно не може да се справи, не може да бъде изолиран остров. Тръгнат ли народите, е като земетресението - минават през границите. И европейците трябва да си дават сметка за това", каза президентът.

Плевнелиев отправи благодарност към Румяна Бъчварова за предприетите досега действия, свързани с кризата с бежанците.

"България стои много добре, използвам случая да благодаря на вицепремиера. Защото България беше единствената, която спазваше правилата на Шенген, единствената, която спазваше правилата на Дъблин, единствената, която регистрираше всички емигранти", каза още държавният глава.

Плевнелиев допълни, че България е единствената държава, която не е транспортирала бежанци "от една полуотворена до друга полузатворена граница, от една полуотворена до друга полузатворена гара".

Президентът обясни, че България е назначила преводачи, специалисти.

"Модернизира собствените си възможности и инвестира стотици милиони левове. Да, сега ще получим една част от това обратно. Ето ви европейската солидарност. Но кой водеше? България! Кой взе решението да действа отговорно? Българското правителство. Аз наистина им благодаря за това", каза още Плевнелиев.

Той обясни, че когато е трудно и тежко, трябва да се говори.

"Европа няма как да бъде остров на стабилност в световния океан на нестабилност днес. Броят на кризите е рекорден", отчете Плевнелиев.

Държавният глава обясни, че бъдещето на България е в образованието: "То не се решава на бойното поле, а в училищните стаи".

"Днес бъдещето на България не зависи от това кои са нашите опоненти и с кого ще водим хибридни, пропагандни и всякакви други войни. Бъдещето на Европа зависи от това кои сме и какво искаме ние", каза още президентът.

Росен Плевнелиев цитира реч на Барак Обама, с когото се е срещал три пъти в рамките на последните седмици, в която американският президент казва, че се гордее със създадените 15 милиона работни места в САЩ. Голяма част от тях са в индустрии на бъдещето. "Темата за индустриите в бъдещето имат своето място в България", смята Плевнелиев.

"Информационни и комуникационни технологии, производство на храни, всичко свързано с човешкото здраве. Ако искаме индустриите на бъдещето да се случат в България, трябва добро образование. Ако искаме да има инвестиции, трябва адекватно образование. Ако искаме да намалим безработицата, това е свръзано с качеството на човешкия материал", каза още държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
27
 
! Отговори
как вървят? преди 7 години
Роска, спри с лафовете за мечовете и вратите ами кажи, как вървят офшорките в Кипър?
105
0
 
19
 
! Отговори
Роската Плевнелиев преди 7 години
Не мозъкът ми е инструмента, а отворената пещера между ушите ми!
104
29
 
3
 
! Отговори
Пустиняк преди 7 години
Човек сред озверяло стадо от човекомразци. Хора, които ненавиждат жалкото си съществуване, могат само да търсят други с още по тежка съдба, за да мразят. Браво на президента. Но като цяло съдбата на това население, което все се мисли за онеправдано, злобее по хора, чийто градове биват изтривани от лицето на земята, няма как да бъде друга освен тежка и мизерна. Затова и си заслужава следващата президентка, която изцяло да покаже пред света лика на съвременния бездушен, злобен и мн *** ганьовец
103
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно и ние ще ставаме като Русия - https: // rg.ru /2015/09/24/ bairam-anons. html
102
7
 
3
 
! Отговори
ДО 129 преди 7 години
Приятелю ,Бъди смирен .Колкото и да си гневен НИКОГА не споменавай името БОГ .Той си има други планове за теб .Това което си написал е Грозно и Нечовешко , ти не си човек .
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цачева ще е още по-зле и от тоя клоун.
100
0
 
11
 
! Отговори
Безпартиен преди 7 години
Мисълта по скоро е от 14-и век :).... Ама тогава толерантните като ги пуснахме.... до 20-ти век не можем да ги изгони :)... ама тя историята се повтаря постоянно.
99
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя *** и БОГ го наказа/взе му сина ,да почива в мир/ и пак продължава с предателската си толерастка политика?!!!! ***, всички клетви на българският народ към това ***, дано се сбъднат! Вън арабопитеците от България, както и техните помагачи от НПО-тата!
98
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РОСКА, НА *** ЗАЩО СА И ОБРАЛИ АПАРТАМЕНТА? ЗАЩОТО Е ОТВОРИЛА ВРАТА СИ ЗА НЕПОЗНАТИ!
97
3
 
6
 
! Отговори
121 преди 7 години
Майк Тайсън днес дойде в България,отиди да го посрещнеш със меч и свинско,нали си революционер
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този какъв беше.има парцел на луната да прибира емигрантите там
95
0
 
6
 
! Отговори
Диди преди 7 години
Жена.
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега идват избори. Нека някой предложи законопроект, помощите за бежанци да не могат да надхвърлят 70% от минималната пенсия в страната и аз съм съгласен не да отваряме вратите, ами направо да ги махнем.
93
1
 
22
 
! Отговори
_Революционер_ преди 7 години
Бежанците да се посрещат със меч, кръст и библия! Сутрин, обед и вечер сви,нско.
92
0
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Думи,думи и само думи.Трябва туй,трябва онуй.Високопарни думи ,без покритие,като надут балон.Обама може да е създал 15 милиона раб. места,а ти какво създаде за 4 год.?Трябва индустрия,трябва образование,добър жизнен стандарт.Но трябват и дела,не само думи.Дано новият президент направи нещо за България и народа.
91
0
 
17
 
! Отговори
Опалянката преди 7 години
Хапчета си е забравил Руско Чехлев ! Кмета на Симитли да го успокои
90
0
 
13
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Когато се направи закон, който да забранява каквато и да е дейност или говорене против държавата и народа, при които си. Т.е. като дойдат тука да се съобразяват и ако не им харесва да си ходят, а не да искат още и още или да си налагат тяхното, тогава врата ще е отворена. За хора, които са признателни и благодарни вратата е отворена, за другите НЕ ТРЯБВА ДА Е ТАКА.
89
0
 
19
 
! Отговори
Един преди 7 години
"Няма как Европа да е остров на стабилност в океана на нестабилност" - и дай затова да потопим острова, така ли? Ето с този начин на мислене Плевнелиев стана от човекът с най-висок рейтинг в България в това, което е в момента. Няма да уточнявам какво точно, за да не ме цензорират, вие сами ще се сетите. И те така...
88
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе този е откачил тотално. не вижда ли какво става?
87
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майката на Плевнелиев му послушала съвета за отворената врата, поканила непознат човек, който уж имал добри намерения, а той й обрал апартамента хахахахахха