Борисов твърд, не иска Европа, която да е "разграден двор"

Премиерът увери, че новата евроагенция за охрана не е срещу Турция
98
Борисов твърд, не иска Европа, която да е "разграден двор"
Снимка: Правителствена пресслужба

"В последните две години Европа беше превърната в разграден двор. За български гражданин беше проблем да влезе в Шенген, а мигрантите минаваха спокойно навсякъде. Искаме да превърнем Европа не в крепост, а в добре регулирана система. Има контролно-пропускателни пунктове – когато знаем кой с каква цел е влязъл, хуманна и солидарна Европа ще направи необходимото, за да го защити. Искаме да въведем този ред".

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира решението за създаване на европейска агенция за гранична и брегова охрана, чийто старт беше даден днес на ГКПП – Капитан Андреево.

На церемонията присъстваха комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, директорът на "Фронтекс" Фабрис Леджери, членове на българското правителство и министри на вътрешните работи на държави-членки, представители на Европейския парламент и на Народното събрание, официални лица от Турция, съобщиха от правителствената пресслужба.

Преди година и половина-две идеята за затваряне на външните граници на ЕС се приемаше като ерес, припомни Борисов. Той определи като ключово заседанието на Европейския съвет в Братислава, завършило със заключението, че без много бързи и ефикасни мерки проблемът ще се разраства.

"Няма по-хубаво място за живот и по-успешен модел на управление от ЕС, затова всички потоци на мигрантите са към Европа. Няколко години България се бори сама, изпълнявайки стриктно задълженията си към ЕС… След Братислава Съюзът вече не е същият. Той показа, че може да бъде бърз, ефективен, да проявява необходимата солидарност и най-вече – да прилага мерки на терен", посочи министър-председателят.

Той подчерта, че не бива да се приема, че стартирането на новата европейска агенция е насочено срещу Турция.

"Напротив, това трябва да е знак към всички в Европа за значението на споразумението с Турция. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти. Турция трябва да остане наш стратегически партньор", заяви българският премиер. Той заяви, че спирането на войната в Сирия зависи основно от САЩ и Русия и затова всички заедно трябва да настояват Вашингтон и Москва да постигнат разбирателство.

"Ако на югоизток няма мир, каквито и средства да отделим, каквито и сили да разположим, нямаме шанс да се защитим", категоричен беше Борисов.

Премиерът благодари на българските евродепутати за работата им в ЕП и с институциите, за да може да се случи общата европейска гранична охрана. Резултатността от солидарните действия в ЕС той подчерта и с подписаното споразумение за реадмисия с Афганистан.

"Много е важно това споразумение да проработи, защото то ще даде възможност за сключването и на други – и Италия, и Гърция са потърпевши от мигрантския натиск. За нас не е важно само ние да се спасим, а да е добре на всички в Европа, като продължаваме да проявяваме хуманността си", каза Бойко Борисов и подчерта, че европейските граждани искат Съюзът да е по-солидарен, по-гъвкав, бърз и решителен в действията си.

Еврокомисар Димитрис Аврамопулос изрази благодарността си към премиера Бойко Борисов, българското правителство и служби, както и към "Фронтекс" за отличната работа и сътрудничество.

Той подчерта, че министър-председателят на България е сред основните вносители и застъпници за създаването на Агенцията за европейска гранична и брегова охрана.

"Бих искал да похваля премиера Борисов за неговите проевропейски думи. Много се уповавам на неговото надеждно водачество в тази част на Европа. Има голям принос към обсъжданията в Съвета, той беше един от най-големите застъпници за тази агенция", посочи Аврамопулос. Комисарят определи създаването на агенцията като "безпрецедентно постижение на европейската воля и единство, символ за Европейския съюз, показващ, че можем да действаме съвместно, че Европа е ефективна в справянето в предизвикателствата със сигурността. Външната граница на една държава-членка е външна граница на всички държави-членки", заяви Димитрис Аврамопулос.

Той посочи, че сътрудничеството със съседите от региона е от съществено значение в този процес. "Новата агенция има по-широки правомощия да си сътрудничи и подкрепя съседните страни. Тя не съществува независимо от държавите, а съществува чрез тях, затова всички трябва да се опитаме работата да бъде ускорена. Доказвали сме какво можем да постигнем когато ЕС действа обединен", каза еврокомисарят.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи стартирането на Агенцията като началото на още по-ефективно, по-солидарно и по-партньорско сътрудничество за охраната на европейските граници в името на сигурността на всички европейски граждани. По думите й, фактът, че Агенцията стартира работа именно в България, е израз на признание за ангажираността и проявената отговорност на българската държава за опазване на външните граници на ЕС.

"Ще продължим да го правим и занапред, в сътрудничество с нашите съседи и партньори, защото надеждните и сигурни външни граници са първостепенна отговорност на всички нас при безпрецедентния бежански натиск и е необходимо да има споделена отговорност", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: Бойко БорисовТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Виното е Истината преди 7 години
Дивана ще освежи света с нов прочит на миналото защото е ясно, че повече така не може да продължава. Всички бежанци са на мнение, че има бежански проблем, който трябва да бъде решен и селата в България трябвало да се напълнят отново с софриянци, а не да пустеят без маймуни!
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОА ТАРИКАТ СА ША СЕ ПОКРИЕ ЗА СЕДМИЦА ДВЕ ДОКАТО НАРОДО ЗАБРАВИ ЗА ИЗДЪНКАТА ПОСЛЕ ША СЕ ЯВИ С НОВА ДОЗА УМНОТИИ, ГОЛЕМ СРАМ, УНИКАЛЕН, СУПЕР ИНТЕЛИГЕНТЕН ПИЧ, ТВА НЕ БЕХА ПАРЖОЛКИ, ФИЛИИ С МАС, ТОЙ ДАЛ, ТОЙ ПОСТРОИЛ, ША ГО ЧАКАТЕ ЛИ ОЩЕ ДВЕ ГОДИНИ ИЛИ ОЩЕ СЕГА ОСТАВКА
66
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Вижте карикатурата на Комарнитски във вестник Сега.Уникална е!
65
1
 
2
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Защо няма материал за кандидат-"Майката на нацията"?Или колкото по-малко я показват- по-добре?
64
1
 
6
 
! Отговори
КРАЙ преди 7 години
Винаги съм гласувал за ГЕРБ. Но след провала на Борисов с номинациите на Бокова, Георгиева и Цачева- прогледнах! Никога повече ГЕРБ!
63
0
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
А ,някои пита ли го като какво иска тои?!?! В качеството си на какъв говори от името на цяла Европа ?!?!
62
0
 
11
 
! Отговори
една българка преди 7 години
Ами като не иска разграден двор, да спре трафика на нелегални престъпници по нашата граница. Корумпираните български граничари ги пускат тези навлеци, прибират комисионни от трафикантите, а прокуратурата и министърката стоят със широко затворени очи. Само знаят да плещят глупости. Ние да не сме слепи - нали виждаме как ни превземат,че и ги охраняват. От кой ги пазят? Полицаите получават заплати от нас, трябва нас да пазят от нашествениците...Това е геноцид срещу собствения народ, с Меркел начело
61
2
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Борисов като най-верното куче на САЩ и Брюксел трябва да носи съдебна отговорност за непостроената от него по молба на Сидеров от три години ограда по границата и влезлите в страната ислямисти. Идват избори и наказанието за родоотстъпниците е ПОДКРЕПА ЗА КАРАКАЧАНОВ И НОТЕВ С 19 НА ИЗБОРИТЕ!Време е ислямистите да бъдат изгонени от страната и това могат да направят ПАТРИОТИТЕ И НИКОЙ ДРУГ. ВСИЧКИ ДРУГИ СА ЕВРОГЕЙАТЛАНТИЦИ НА ЕС И НАТО. НИЕ НАТО НЕ ЖЕЛАЕМ И ЕС. И ТЪРГОВИЯ С КИТАЙ,РУСИЯ,ИНДИЯ
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
банкянската марионетка- най-обикновен гербав г.нусар който си е натраво за дранголни.ка- нищо добро не ни очаква с алчните гербави прода.жници в управлениетоВИКТОР ОРБАН- евросъюзът неможе да налага волята си на унгария- това е политика не нашите полит дето се чекнат в министерски съвет и президентствотос мечтата като се нагушат да изчезнат от българия - със 16 милиарда дето ще си ги гушнат- и да плащат внуците на ***.унгерите дето ги избират - а лошото е че не само те
59
2
 
19
 
! Отговори
eN-Vy преди 7 години
Бокич,Бокич от толкова навеждане и въртене как все още ти е цял и здрав панталона?....но нищо не се притеснявай от високо се пада много болезнено,но на теб да не ти пука ще те вземат за консул я в Америка я в Германия така,че продължавай да се навеждаш и въртиш пък нас Българите не ни мисли доказали сме,че срещу каквито и злини да сме изправени успяваме да станем отново на крака и да се съвземем
58
4
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Борисов твърд? Това е оксиморон някакъв...
57
1
 
20
 
! Отговори
НА СНИМКАТА преди 7 години
ТРИМАТА ТЕНОРИ..И ДВЕ ФЛЕЙТИСТКИ!
56
4
 
19
 
! Отговори
край преди 7 години
Борисов не може да е твърд към Меркел. Ние го избираме защото вкара в страната евраци за магистрали, метро, зали, трибуни и пр. а Меркел му ги дава за да я слуша не щото е много чаровен и некорумпиран. Това е сделка - ние също участваме.
55
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Борисов твърд" , боже, боже! Борисов е глупав, а неговата външна и вътрешна политика е да изпълнява всичко, което му наредят "началниците", независимо колко е вредно това за страната. Докога?
54
3
 
29
 
! Отговори
като рохко яйце преди 7 години
Другарят Борисов твърд. Като рохко яйце!
53
3
 
32
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Видяхме го Рапона какъв е геополитик след фиаското с Кристалина. Ще ми оправя и Европа джоукърът смешен.
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
т.е. Орешарски е лобирал и за Бокова и за Кристалина като премиер, с цел увеличаването на шансовете й за еврокомисар, а сега Бойко като премиер действа СРЕЩУ Бокова.
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
разговор с Орешарски - каза, че тя е имала минимални шансове да бъде избрана за еврокимисар и той е ходил при Юнкер да лобира за нея, ВЪПРЕКИ ЧЕ НЕ МУ Е БИЛО ЗАДЪЛЖЕНИЕ, но това е щяло да увеличи шансовете му и да увеличи престижа на страната му. Обратното на това което прави Бойко.
50
3
 
24
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Кой те пита тебе какво искаш бе ОВЧАР такъв. Европа те смята за деветата дупка на кавала а ти се ежиш.
49
2
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Това, което чух от изказването на Боко е, че Турция трябва да остане партньор на Европа.Кое му е твърдото тогава ? Твърд е Орбан, който казва, че бежанците нямат място в Европа и иска да им построи буферна зона в Африка.Не бъркайте твърдостта с това да говориш популистки. Точно това прави Боко. Говори това, което очакват българите да чуят от него.Какво прави обаче е друг въпрос.Едно говори - друго върши. Факт !