Реститути посегнаха на БСП – взеха партера на "Позитано"

В чермената централа чакат съдия-изпълнител в разгара на кампанията
6 окт 2016 07:42,
43
Реститути посегнаха на БСП – взеха партера на "Позитано"
Снимка: "24 часа"

Реститути взимат сърцето на БСП – партерния етаж в централата на столетницата на столичната улица "Позитано" 20.

След близо 20 г. дела Софийският градски съд е уважил претенциите на 12 от 20 реститути към щаб-квартирата на червената партия в София, пише "24 часа".

Още по темата

Окончателното решение, с което БСП губи етажа, е взето през август. Засега социалистите не са освободили реституираните имоти. Според източници от БСП срокът за доброволно изпълнение на акта е изтекъл и спечелилите делото наследници на имотите вече имат право да извадят изпълнителен лист и да изгонят БСП от партерния етаж.

По закон след такова решение инициативата е изцяло в спечелилата страна. Тя може да поиска изпълнение чрез съдия-изпълнител или да потърси за съдействие от държавата.

След това в много кратки срокове частен съдебен изпълнител ще ги въведе във владение. Според социалисти това можело да стане именно в разгара на предизборната кампания за президент.

На партера на "Позитано" 20 са разположени ресторант-градина, магазини и офиси, от които БСП събира наем и покрива част от разходите на партията. Според активисти от БСП се отнемат най-апетитните имоти.

В реституирания етаж попада и кинозалата, която социалистите ползват за партийни събрания.

Ръководството на БСП нарочно не освобождава имотите в срока за доброволно изпълнение, твърдят от вътрешната опозиция. Така, ако изгонят БСП от "Позитано" 20 по време на предизборната кампания, ще извлекат дивиденти чрез скандал. Решението на СГС все още не е публично, но е разпратено до държавата и засегнатите страни.

Делата за партерния етаж на "Позитано" 20 се водят от 2007 г., показва справка в деловодната система на съда.

"БСП не е страна по това дело. То се води от много години и е заведено от хора с реституционни претенции срещу МРРБ, което е собственик на сградата. Ние сме само наематели", бе официалният коментар на БСП.

По ирония на съдбата същата съдба застигна и основният опонент на БСП от началото на прехода СДС. Преди години реститутски претенции оставиха синята партия без партерния етаж в емблематичната сграда на "Раковски 134".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Допълвам 20 преди 7 години
Допълвам "Пишете по-точно!"Реституираната част от партерния етаж на ул. "Раковски" 134 в София, ще бъде сладкарница, чието откриване предстои - така е написано на витрината. Написано е и името на бъдещата сладкарница - "Мусаке", с "е" в края на думата, не знам какво означава.Вратата на тази сладкарница ще е откъм ул."Неофит Рилски".Чудя се, защо никой и не помисли да протестира, когато взеха част от партера на централата на СДС, а заради партера на "Позитано" 20 се вдигна врява?
33
1
 
1
 
! Отговори
но пасаран преди 7 години
До светлото бъдещеПролетариата гол, бос и гладен съществува само за да гласува за таз червената аристокрация с многомилионните сметки. Това е. Къш от Позитано пиявици.
32
1
 
3
 
! Отговори
Dinosaurus преди 7 години
"След близо 20 г дела" БСП пищят сега, когато наближават избори и трябва да се изкарат "многострадални" за хората (интересите) си. Някакъв, ама рейтинг. Щото освен да плюят и се запъват срещу всичко в НС, друго не правят. С "ууу", вотчета на недоверие и налудничави ултиматуми към Премиера електорат не се печели. Когато успяваха да се докопат до власт в последните години все се о***аха и се сриваха от политическата сцена за следващия мандат да си *** раните. Нинова, вече не си в Полицията
31
1
 
2
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 7 години
До но пасарангоркия "пролетариат" - алабала "от зори до здрач" за една коричка "хляб"
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Безмозъчни комунистите се провалиха ?Помисли и ще разбереш че 26 години на провали след провали и .Дългът расдте обаче още дрънкат а дъла на Живков който били уж плащали.Пълни смешници .
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това съдилищата са ясни какво представляват.Буташ рушвети на *** мпираните съдии и са готови да раздадат икаквото им наредиш.Продажните нямат край.
28
0
 
7
 
! Отговори
От 25 преди 7 години
Отговаряйки на коментатор 23, аз написах, че при реституцията бившите собственици би трябвало да получат или имоти, или онези неща, отпечатани на хартия или излети от метал във формата на кръгчета, които носим в портфейлите си и, като влезем в магазин, ги даваме на продавача, за да купим някоя стока. Обаче названието на тези неща, посредством които купуваме, е заменено със звездички!Не знам как човек би могъл да се информира кои думи са забранени за употреба тук?
27
1
 
4
 
! Отговори
Безмозъчни комунисти преди 7 години
Обществото трябва да разбере, че успелите хора в повечето случаи не са успели случайно а защото имат КАЧЕСТВА! Т.е. ако на нормални хора без опит и качества се дадат правомощия за управление на държавата те в 99% от случаите се провалят. 100% от спечелилите от лотария големи суми ги прахосват! Комунистите избиха кадърните хора и съвсем закономерно се провалиха!
26
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Комунистите нацвръкаха във всяка градче от 5-6 хил. по един огромен партиен дом , които в повечето случаи стоят празни или недовършени. Представете си ако бившите собственици на земята под тъх предевят претенции да вземат и сградите.Леле мале , ама още не са се осетили.
25
3
 
1
 
! Отговори
пореден скандал преди 7 години
мафията ограбва държавата
24
1
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
Дори и гол парцел да им върнат, реституираните собственици пак ще спечелят много, защото сега това място е златно и струва луди пари.Само че то не е било празно, когато им е било отнето. Там, освен магазинчета и работилници, е имало и адвокатски кантори. Например, ако гледаш филма "Инспекторът и нощта", който е сниман в началото на 60-те години, ще видиш, че точно там е кантората, в която се разиграва част от действието. В началото на 60-те г. все още не е била построена тази огромна сграда.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безобразията, извършени след 09.09.1944 г., са доставили голям кеф на лу.мп.ен-пролетариата, а неинициативната и неука част от обществото пък е повярвала, че някой въздава справедливост.А за какво е имал право да претендира онзи,който, оставен сам на себе си, не е бил в състояние да си осигури дори хляб? Някой е трябвало да създаде заводи, или да организира селско стопанство, или да изгради болница, училище, търговска мрежа, та некадърният и неукият да има къде да работи, да копае или да чисти.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като сградата са я строили *** да върнат имота в намереното му състояние - бутат сградата, празнества по улиците, и връщат празния имот на законните собственици.
21
1
 
7
 
! Отговори
Собствениците на преди 7 години
дюкянчетата и работилничките, които са се намирали на това място, са РАБОТИЛИ там, за да изкарат прехраната на семействата си и да платят данъци, та да може да съществува нашата държава, армия, просвета и т. н. Това са били хора, разчитащи единствено на трудолюбието си. За да имат те магазинчета и работилници, поне няколко поколения преди тях са късали от залъка си, за да спестят и построят.Имали сме нищожен на брой пролетариат - неуки и неинициативни хора, чакащи някой да ги наеме на работа.
20
2
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Да си чувал понятието "пропуснати ползи"?Ако реституцията у нас беше справедлива, тогава всички, които са били лишени от възможност да ползват имотите си в продължение на десетилетия, трябваше да получат не само амортизираните си имоти или бонове-хартийки, но и *** или имущество, което да се равнява на сумата, която биха натрупали, ако през всичките тези десетилетия бяха пестили изцяло доходите от отнетите им имоти. При това, да ги получат заедно със справедлива лихва!Няма справедлив грабеж!
19
4
 
2
 
! Отговори
но пасаран преди 7 години
Това е класова борба между буржуазията и представителя на пролетарията. Последния е окупирал частна собственоср в знак на протест срещу тегобите по света, а реститутите отвръщат на удара с малко закъснение като изпращат съдия изпълнител в сърцето на врага. Но пасаран. Отбранявайте тактическата си позиция си със зъби и нокти.
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какви са тия реститути бе , как ще вземеш тая сграда , да не са я строили те , ето за това държавата ни е на това дереже
17
1
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Като нямат кино зала,да взимат по едно бяло чаршавче и полека,лека към Орландовци.Там ги чакат симпатизантите им.Като комунистическа партия,трябва да бъдат по-близко до електората си.п.п.за провинциалните *** уточнявам че Орландовци са централните гробища.
16
6
 
14
 
! Отговори
Не е ли смешно? преди 7 години
"Борците за справедливост", които са против частната собственост, са окупирали чужд парцел и печелят от отдаването под наем на ресторант-градина, магазини и офиси, а законните собственици години наред водят дела и гледат отстрани как друг се облажва от имота им!
15
3
 
11
 
! Отговори
Пишете по-точно! преди 7 години
"Сърцето на БСП"?! Ами че то е на Бузлуджа бе, авторке! Онази "летяща чиния там стои празна! Да си настанят централата там.Относно "емблематичната сграда" на синята партия - не е отнет партерният етаж, а отстъпена квадратура колкото за един не голям магазин, в североизточния ъгъл на сградата. И реститутите са го оформили точно така - като магазин с отделен вход. Това е справедливо, не е скандално.Същото важи и за "Позитано" 20. На комуниста му дай да папа облаги от чужд имот!