След лъжата: "България е рай" – мигранти обявиха гладна стачка

В Гърция им казали, че у нас дават по 500 евро на месец
10 окт 2016 10:14,
143
След лъжата: "България е рай" – мигранти обявиха гладна стачка
Снимка: Булфото, архив

Мигрантите от Сирия, настанени в бежанския център във "Враждебна" по програмата за релокация на мигранти в ЕС, обявиха, че започват гладна стачка от днес.

Те настояват да бъдат върнати обратно в Гърция, след като там били излъгани, че в България ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.

Още по темата

Групата от мигранти твърди, че все още няма никакъв отговор на техните искания от българските власти.

"Още когато поставиха въпроса, техните искания бяха преведени, а още на следващия ден обясних, че започва бърза процедура за получаване на статут. България има закон, който регламентира времето, в което се изпълнява тази процедура. Още във вторник разпределихме хората на две групи, проведе се първото интервю, с което се стартира процедурата за закрила", обясни пред bTV директорът на центъра във "Враждебна" Иван Пенков. 

"В четвъртък разговаряхме с тях по отношение на излизане от центъра и прибиране", допълни той.

Пенков посочи още, че е проведена и среща с представители на международна организация за миграция, Върховния комисариат за бежанците, на които е дадено обяснение на мигрантите какво се прави към момента и какво предстои да се направи.

Мигрантите изтъкват, че българската страна не е виновна за случилото се, но искат тяхната малка група да получи статут.

"Искаме българската държава да ни помогне тази лъжа да се оправи. В края на краищата ние сме хора", заяви един от мигрантите.

Те настояват да бъдат върнати в Гърция, където да потърсят правата си. Там искат да се срещнат с ръководството на Агенцията по бежанците, както и да разкажат за проблема си пред международни медии. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да мpaт, кой ги е канил.\o
29
0
 
28
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Те студендските общежития са в по-лошо състояние в София, после върви кажи да учиш или пък да работиш за 400 леа в БГ. Никога ратай под 1000 леа в българия и държавата и бизнеса да го знае.
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръгвам на солариум и пескам брада.....е това е живот!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Урааа! Дано видят колко е зле и решат да се махнат. Все ми е едно къде. Ако щат в Гърция, ако щат в Германия, ако щат и да се връщат в родните си кочини. Важното е да не са тук!
26
1
 
25
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Благодарете на герб и сорос. Днес хванаха вагон с нехора, утре композиция. Защо ги хващаме. Оставяте ги да преминават. Направо безплатна линия Бургас Берлин - ББ
25
0
 
33
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
До МунчоТе и византийците подписаха , че ще ги регистрират, но не ги нали?! Марш обратно при лъжливите гърлежи без регистрация. Никакъв статут - само бой за тия войници на саудитите!!!
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно ми е колко държат на глад че 500 евро май няма да видят
23
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да съм бежанец. Искам къща и 500 евро на глава от семейството. Искам социални помощи и държавата да ми плаща осигуровките. Да живее толерастията.
22
0
 
16
 
! Отговори
ISTINATA преди 7 години
TAKA KATO GLEDAM MAI NIE SME NAI-GOLEMITE BUDALI IZ CQLA EVROPA! NABUTVAT NI GO POSTOQNNO, A TIKVUNQ PRIPKA LI PRIPKA PRI CHORBADJILARITE SI TU V BRUIKSEL TU V BQLATA KYSHTURKA! IMA EDNO IZKAZVANE NA WINSTON CHURCHILL PRED BRITANSKIQ PARLAMENT PO VREME NA VTORATA SVETOVNA VOINA I TO GLASI: "BULGARIA SE UPRAVLQVA OT PRESTYPNO PRAVITELSTVO I PRODAJNA KORUMPIRANA INTELIGENCIA". IZVODITE SI PRAVETE SAMI.
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купете си билет и чао, що ние да ги връщаме, е... наглостта. Ходят с последните модели телефони и тука някой им е длъжен, аре чао.
20
0
 
34
 
! Отговори
звучи нелепо преди 7 години
Това някакъв понеделнишки виц ли е?
19
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей това е държава! Гласът на българите никой за нищо не го има, а и ние сме се научили да мълчим като овце, а тази *** идва и има претенции! Че чак и не искат да са тук! Гнусни създания, върнете ги в морето направо
18
0
 
30
 
! Отговори
смях преди 7 години
България е рай наистина. Но не са ви казали, че не за всеки !
17
0
 
32
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Защо трябва да им слушаме обясненията? Идват избори. Само патриотизмът ще ни спаси. Предателите нацдръвника. Герб тихо малком ги заселват тук. От юни месец общините са длъжни да плащат здравните им осигуровки. Разбирайте ще им даваме гряжданство
16
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една гора бой и обратно през Кулата!
15
0
 
55
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
500 евра на месец,на човек?? И самостоятелна къща??Баси,ми да се пиша и аз бежанец бе,а дано да ме огрее!
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами връщайте се бе, какво значи чака ги къща и ние искаме къщи ама няма
13
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама защо гладна стачка?? Направо да се самозапалват ?!За всеки решил да се самозапали - дарявам по една туба бензин А98 !!Дерзайте !!
12
1
 
52
 
! Отговори
Вън! преди 7 години
"Групата от мигранти твърди, че все още няма никакъв отговор на техните искания от българските власти."Искания?? Искания??!! Какви са тия, че да имат каквито и да било искания?
11
41
 
1
 
! Отговори
Да на Цецка Цачева ! преди 7 години
Прави са хората да искат хуманно отношение. Нека да не забравяме, че те по принцип са свикнали с различен и по-добър живот преди да стане войната която Русия разпали. Нека да покажем нужното уважение и да не се отнасяме пренебрежително към мигрантите, те не са дошли тук от добро, а заради нападението на Русия. Така че нека да им се осигурят жилища и нормална издръжка, поне 500евро на месец, за да може да живеят нормално докато свърши войната.