Юнкер на Борисов пишеше: Променяме живота на 3 млн. бежанци

ЕС осъществява един от ключовите елементи в Споразумението между ЕС и Турция
15 окт 2016 13:23, Красимир Ангелов
127
Юнкер на Борисов пишеше: Променяме живота на 3 млн. бежанци
Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов е получил вчера писмо от председателя на Европейската комисия, с което Жан-Клод Юнкер го информира за резултатите от работата на Комисията за осигуряване на препитанието и за създаване на нормални условия за живот на бежанците в Турция, съобщава пресслужбата на Министерския съвет.

Тези дейности се финансират по Инструмента за бежанците в Турция, създаден с 2 млрд. евро от бюджетите на държавите-членки и 1 млрд. евро от бюджета на ЕС.

"Дейностите по Инструмента бързо достигнаха "крейсерска скорост" и в последните седмици доведоха до няколко значителни пробива в неговото изпълнение. Сумата на средствата, отпуснати по Инструмента понастоящем е над 2,2 млрд. евро, като 1,2 млрд. евро вече са предоставени посредством конкретни договори. От предоставената сума 467 млн. евро са преведени на партньорите-изпълнители. Остатъкът ще се изплаща постепенно в хода на изпълнението на проектите”, отчита Юнкер.

“От решаващо значение е това, че финансовите средства от Инструмента (включително и средствата от вашия бюджет) променят реално и осезаемо живота на над три милиона бежанци, приети от Турция", посочва в писмото си Юнкер.

Той отбелязва, че в допълнение към предоставените от Комисията през пролетта 150 млн. евро по договори по линия на Инструмента за проекти в непосредствена подкрепа на здравеопазването, образованието, изхранването и защитата на бежанците, през лятото по договори за защита, здравеопазване и подготовка за по-студените месеци на годината са отпуснати още 74 млн. Евро.

В края на септември е въведена Мрежата за социална закрила при извънредни обстоятелства, по която си партнират Комисията, Турският Червен полумесец и турското правителство. По думите на Юнкер това не е само най-голямата програма за хуманитарна помощ на ЕС в цялото му съществуване, а е една от най-новаторските програми от този вид.

Чрез нея и с 348 млн. евро от Инструмента, един милион от най-уязвимите бежанци в Турция ще получат дебитна карта, по която ще получават ежемесечен паричен превод. Средствата ще им помогнат да покрият основни нужди като храна или квартира както и да изпратят децата си на училище.

"При създаването на Мрежата за социална закрила основните грижи на Еврокомисията бяха нейната ефективност и рентабилност. Най-малко 85 на сто от средствата за тази схема ще бъдат приведени директно на самите бежанци, а останалата част ще послужи за изграждането на системата, за регулиране на подбора на отговарящи на условията за такова подпомагане и за осигуряване на мониторинг на процеса. Много от бежанците в Турция са уязвими и живеят в условия на крайна бедност, така че аз нямам съмнение, че Мрежата за социална закрила ще промени значително техния живот", отбелязва Юнкер в своето писмо.

Председателят на ЕК информира българския премиер, че на 27 септември с турското правителство са подписани два договора в областта на образованието и здравеопазването. С осигуреното чрез тях безвъзмездно финансиране на обща стойност 600 млн. евро се създава възможност половин милион сирийски деца да ходят редовно на училище, на около 2 млн. души се осигурява достъп до първично здравеопазване чрез създаването на над 500 здравни пункта, а над 1 млн. бежанци ще могат да посещават кабинети психично здраве и рехабилитация.

Ще бъдат предоставени и медицински услуги, свързани със семейното планиране и профилактиката на заразни болести. Ще се подпомогне наемането и обучението на здравни работници.

"Еврокомисията ще продължи да разгръща по-нататъшни проекти по линия на Инструмента през идващите месеци. Към настоящия момент може обективно да се каже, че Инструментът е напълно в действие и помага на бежанците. Така Евросъюзът осъществява един от ключовите елементи в Споразумението между ЕС и Турция от март 2016 г.", посочва в писмото си до министър-председателя Бойко Борисов председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
авторе мурзилски преди 7 години
Крейсерска скорост е на руски .На български е крайцерска.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Юнкер лъже не го е исрам
88
0
 
6
 
! Отговори
dj преди 7 години
Направо да им се наду пим на бежанците и да ни начука.т а пък после Еврогейския съюз ще им плати за услугата. Ония празен дядка шункер да ми яде инструмента
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОКО кога ще си ходиш или инти като твоя учител БАЙ ТОШО до последно ще седиш .
86
0
 
5
 
! Отговори
луцифер преди 7 години
кое е по близо слънцето или град бургас
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалката Меркел попари надеждите на българите за по- добър живот
84
6
 
4
 
! Отговори
до 81 преди 7 години
А защо не казваш п.роста.ко, че един трудоден в ТКЗС- то беше 35 стотинки(0,35 лв.)?Един бял хляб беше 0,32 лв( 32 стотинки). Хляб Добруджа 26 стотинки. Типовия -15 ст.С надницата за един ден селския стопанин можеше да си купи един хляб или 250 грама сирене.Защо не казваш, че номенклатерата пазаруваше в евтин магазин, а бидниат народ плащаше солени цени, които се повишаваха с Постановления.СТИГА ЛИЦИМЕРИЕ, г-да другари
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И нито дума за мизерните заплати в БългарияВреме е за национална стачка
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още едно официално доказателство,че операция "Бежанци" е замислена от ЕС с цел"усвояване" на едни пари:Раздават се на "афганистанците" милиарди на кредит,бежанците тръгват към Европа,"наши правилни частни трафиканти" им вземат парите,настъпва "хуманитарна" паника, ЕС одобрява официални и правилни милиарди за помощ на "бежанците" за живот по лагерите и тяхното завръщане,т.е. кредита се връща от обществото...За каквото и да ви приказват,става дума "за едни пари,които трябва да се усвоят"
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер на Търчи -Лъжи писмо пишеше.
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен101 Тогава средната покупателна стойност беше 5-6 пъти по-висока от сега . А и средната заплата беше минимум 2, пъти по голяма от твоята ,лъжливата .Яно не си живял тогава или си се изпускал в гащичките . А може би в пеленките .
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен101 Защо лъжеш че заплатите са били 180 лева бе ке-леш, тогава не си бил роден .В Сливен средната заплата беше с 50 лева по-голяма от София .Над 550 лв.
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Garibaldi (81)А защо не казваш, п-ко, че заплатите бяха 180 лева средно, а сега 5 пъти повече?
77
1
 
7
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Демек цялата работа е да се предоставят 3 билярда евро за "усвояване", разбира се предимно от фирми на наши европейски "другари". В името на демокрацията, "нашите европейски ценности" и хуманността, естествено..
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ODESSAЧовече, ти не си за форума! Дарбата ти е изключителна. Толкова хумор в три-четири изречения. Такъв искрен смях не ме е гонил отдавна. Благодаря. Оправи ми настроението за година напред.
75
0
 
30
 
! Отговори
БАБА ПЕНА преди 7 години
ЗНАЧИ ТОВА Е МНОГО ТЪНЪК НАМЕК ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОЩЕ БЕЖАНЦИ.ДУМАМ ТИ ЩЕРКО,СЕТИ СЕ СНАХО.ЩЕ ЗАТЪНЕ ОЩЕ ПО-ВЕЧЕ И БЕЗ ТОВА ПРОПАДНАЛАТА НИ ДЪРЖАВА.И ЗА ТЯХ ПО 1100 ЛЕВА ,А НАШИТЕ МЛАДИ СЕМЕЙСТВА ЕДВА СЕ ИЗДЪРЖАТ С ПО 400 ЛЕВА ЗАПЛАТА.СРАМ И ПОЗОР АКО ТОВА ПРОДЪЛЖИ.
74
0
 
18
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
Ха познайте коя е единствената страна,където Слънцето изгрява не от ИЗТОК,а от Запад(Банкя)!?
73
0
 
11
 
! Отговори
ДУМ, ДУМ преди 7 години
2 МУТРИ, 2 ЦЕЛИ
72
1
 
18
 
! Отговори
ПАЯК преди 7 години
АЗ ЛИ СЪМ ГЛУПАВ ИЛИ ТОЯ НЕГОДНИК ЮНКЕР ПРАВИ ЦЯЛА ЕВРОПА НА ***.ТОЯ ИНСТРУМЕНТ ЗАЕДНО С МОЯ ИСКАМ ДА ГО ПОСТАВЯ НА ЩНКЕР В УСТАТА И ОДЗАД.ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ ОДГЛЕЖДА ТИЯ ЖИВОТНИ ПОНЕЖЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ Е.К. ТАКА ИМ Е НАРЕДЕНО?
71
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези пишман политици не знаят с кого си имат работа . Не могат да променят живота на два милиона Българи , а ще променят на три милиона натрапници . Дрън - дрън , че ЕС .