Скромен протест пред парламента за СЕТА

Това е нов икономически Ньойски договор, смятат протестиращите
Обновена: 18 окт 2016 14:23 | 18 окт 2016 13:52, Камелия Цветанова
22

Снимка: Dnes.bg

Макар и рехав, НПО-та организираха пореден протест срещу подписването на договаряно седем години споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада  (СЕТА).

Едва около 15 души се събраха пред парламента, за да покажат недоволството си. Причината са това скромно присъствие обаче се дължи само на факта, че българите нямат информация по темата за разлика от останалите страни в ЕС, в част от които по улиците излязоха хиляди, за да се противопоставят на подписването на транатлантическото споразумение.

А днес министрите на търговията на държавите от ЕС обсъждат в Люксембург тълкувателна декларация към СЕТА, която е правно обвързваща и трябва да отговори на безпокойствата на няколко държави-членки, включително България.

След седмица е насрочено официалното подписване на споразумението, което сваля 98 на сто от митата от първия ден на влизането си в сила. Това трябва да стане на среща на върха ЕС-Канада, за която канадският премиер Джъстин Трюдо се очаква да пристигне в Брюксел.

"Дори този предварителен подпис, ако бъде сложен днес, обвързва страната ни, която може да бъде съдена след това в корпоративни арбитражни съдилища", предупреди Мариана Христова от гражданска организация пред Dnes.bg. Според нея у нас няма направен анализ какви ще са последствията от споразумението за икономиката ни, за околната среда, за здравето на хората.

"При това положение защо властите са съгласни да го подпишем? Това е толкова важно, че е съизмеримо с договора ни за членство в ЕС", риторично попита тя.

Според протестиращите СЕТА е нов икономически Ньойски договор, с който реално всяка година ще се повтаря ситуацията с АЕЦ „Белене“ и американските тецове, защото България ще бъде съдена в арбитражни съдилища и ще плаща милиони.

Вредите от споразумението ще са огромни, категорични са те.

Недоволните обвиниха партиите в парламента, че предават българския бизнес, 90% от който е малък и среден, а след споразумението ще бъде погълнат от чужди едри корпорации.

"Смятам, че при нас информацията е недостатъчна и поради това хората не знаят за това споразумение и няма токова активна съпротива, каквато се вижда в други страни от ЕС, но в момента, в който българите се запознаят със съдържанието му, ще имат силно негативна позиция", убедена е Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: протестНССЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
нищо не искам от сащ и канада достатьчно ни морят бьлг производители идоктори храна вьздух вода
19
1
 
0
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
до 17то щото сега изобщо няма гмо и ти въобще нехапваш такова. просто ще ти го натрапват по-явно от досега.до18Всеки е такъв какъвто се чуства. Бягат само страхливците.
18
0
 
1
 
! Отговори
алуминий преди 7 години
Антирекламата също е реклама.
17
0
 
3
 
! Отговори
Конспиратор преди 7 години
От робство в робство...това е съдбата човешка. мигранти, ислямисти, демонократи, комунисти, атлантици, европейци, китайци...все едни и същи са тези, които дърпат конците. А обикновенният човек от робство бяга и в робство влита бягайки. От протести полза имат само ...същите, срещу които си мислите, че протестирате.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега протестират малко хора, но като дойдат ГМО храните и започнат да се раждат деца с две глави, тогава ще писнете ама ще е късно.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че в България как е? Кръгът Капитал (Прокопиев) срещу квадрата Пеевски.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЪЩОТО Е И В САЩ. ЗАД ХИЛАРИ СТОЯТ ГОЛРЕМИТЕ ЕУВРЕЙСКИ ФИНАНСОВИ КОРПОРАЦИИ, ЗАД ТРЪМП - ЕДРИЯТ ИНДУСТРИАЛЕН КАПИТАЛ (пак евр. разбира се.)ВСЪЩНОСТ ТЕ УПРАВЛЯВАТ, ПРЕЗИДЕНТЪТ, МЪЖ ИЛИ ЖЕНА, БЯЛ ИЛИ ЧЕРЕН, Е САМО ЕДНА ФАСАДА.
13
1
 
7
 
! Отговори
концерни и картели преди 7 години
Знаете ли какво е ERT и какво е AMUE? Това са инициаторите за създаването на ЕС и тези, които изработват европейските закони за т.н. "Европейска комисия". ERT са 50-те най-големи европейски концерни и картели. Те се грижат за "свободното" придвижване на капиталите, на продуктите, на работната ръка и за общия пазар. Господата от AMUE са, както вече се сещате, лобиистите на големите европейски банки. Те направиха еврото и се "грижат" за него. И двете организации са много потайни и едва ли ще откриете информация за тях.
12
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно ако питат тея десетина човека за какво протестират и те няма да знаят...
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов го прилъгаха с падането на визите за Канада. Сега ще подкрепи споразумението срещу обещания, които слушаме вече четвърт век и отново няма да бъдат изпълнени. Ако беше политик на място, Бойко щеше да каже "ще подкрепим СЕТА едва след падането на визите за Щатите и Канада", дотогава - вето.
10
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простират 9 човека и 8 жени. Голям протест няма що.
9
3
 
17
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Двете споразумения водят след себе си много завоалирани заплахи .Неслучайно Всички преговори са на "затворени врати" ! Най-общо - всичко в името на трансконцерните...големия капитал...В УЩЪРБ НА ПРОСТОСМЪРТНИЯ ЕВРОПЕЕЦ! Генноманипулираните посеви...меса и т.н. са само "допълнителна екстра" Именити аналитици смятат, че всъщност става въпрос за отмяна на огромна част от социалните придобивки на европееца...майчинство ..отпуски...заплати ..профсъюзи...всичко е застрашено...Иде реч за тотален дикта
8
7
 
26
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Тези дето пак дуднат и бълнуват нещо за русофили и Путин наясно ли са въобще какво е CETA и какво е TTIP...? Какъв Путин и какви 5 лв. когато цяла Европа се постила като килимче на САЩ и Канада? Пийте си хапчетата по-редовно. Тези 15 са от неспящите, а протестърите всъщност си почиват, защото в момента България е в правилно oдyпената поза.
7
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес е вторник всички бьлгари са на работа до 5 часа, турците са по селата, ромите по кофите! А тия 15 човека са излезли да протестират е тьй колко да подишат вьздух! Значи са платени оборотни протестори!
6
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Коментарът ти показа, че си схванал най-важното Даскале! Браво. Точката достатъчно закръглена ли е?
5
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
15 русофилчета са излезли на протест! И тия 15 душички са уния тролчета коити по цял ден висят по сайтовете за да благославят колко е велик лили путий!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белгия и Румъния засега се опъвали, имали въпроси, което си е нормално."Нормална" е и позицията на нашите YES-овци. Ние нямаме въпроси, то и няма как да питаш за нещо, което не разбираш. Ще го подпишем като едното нищо и за НИЩО!*** и предатели, това са политиците ни!
3
3
 
26
 
! Отговори
КРАСИМИР ИВАНЧЕВ преди 7 години
Е ЗА ТОВА ЩЕ НИ НАТРИСАТ И МИГРАНТИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ.ЕТО НАГЛЕДНО КАК ИЗРАЗЯВАМЕ МНЕНИЕ.15 ЧОВЕКА. В ПОЛША ИЗЛЯЗОХА ХИЛЯДИ.НА МАСА СМЕ ГОЛЯМА РАБОТА .
2
2
 
18
 
! Отговори
Венета преди 7 години
Не е вярно - информация има, но ние свикнахме да си мърморим в къщи или по заведенията. Сякаш всички сме засегнати от синдрома "от мен нищо не зависи"... И може би не е лъжа...
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нойски или Ньойски.....