Първи тур: 5% делят Цачева и Радев. На балотажа – равни

Според ИМП решаващи ще са гласовете за другите леви кандидати и от ДПС
200
Първи тур: 5% делят Цачева и Радев. На балотажа – равни
Снимка: архив, БулФото

Кандидатите на ГЕРБ за "Дондуков" 2 Цецка Цачева и Пламен Манушев водят с около 5% пред тези на БСП - Румен Радев и Илияна Йотова. Това показва национално представително изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 15-22 октомври сред 997 българи.

Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за Цачева-Манушев сред всички заявили, че имат намерение да гласуват, е 26,6 %. За разлика от предходната президентска кампания през 2011 г. обаче ГЕРБ не съумява да увеличи преднината си, така че да направи разликата трудно преодолима при втори тур, изтъкват от Института.

Радев и Йотова дават най-силна заявка за оспорване на водачеството на ГЕРБ с 21.1% подкрепа. Това се дължи предимно на слабостите и грешките в кампанията на управляващата партия, но не бива да се подценява и обстоятелството, че кандидатите на БСП, особено при втори тур, имат потенциал да привлекат и част от недоволните от управлението извън традиционните гласоподаватели на левицата, коментират анализаторите. 

На балотажа между двете двойки кандидати силите на този етап от кампанията са практически изравнени, смятат социолозите.

Според тях кандидатът на АБВ Ивайло Калфин върви във възходяща посока и към средата на кампанията почти изравнява подкрепата за Красимир Каракачанов от "Обединени патриоти". Предвид по-ниската партийна подкрепа, която стои зад Калфин, би могло да се каже, че неговата кампания има подчертано мажоритарен характер, се посочва в изследването.

В настоящето проучване подкрепа за Калфин заявяват 8,6% от висчки респонденти, които са заявили, че ще гласуват, а Каракачанов-Нотев получават 9,7%.

Според данните на фона на слабата партийна подкрепа, която стои зад тях, добре се представят и кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков (4,9%) и на Д21-НДСВ Татяна Дончева (3,4 %).

Пламен Орешарски регистрира подкрепа от 1,8 %. Проучването обаче е проведено на терен преди официалното обявяване на политическата подкрепа на ДПС за него, в резултат на която се очаква вотът за бившия премиер да се увеличи отчетливо. При силна мобилизация на партията, Орешарски би мотъл да достигне трета или четвърта позиция при първия тур, прогнозират социолозите.

Решаваща роля за изхода от втория тур ще изиграе разпределянето на гласовете за другите леви кандидати и на ДПС. Данните сочат, че в средата на предизборната кампания все по-голяма част от избирателите възприемат регистрираните де юре чрез инициативен комитет Радев и Йотова като "кандидатите на БСП" – 73,7 %, докато като "независими" ги определят едва 4,3 % от респондентите.

Според социолозите един от факторите, които оказват влияние върху по-слабото от очакваното представяне на ГЕРБ в президентската кампания, е силният обществен отзвук от поведението на правителството относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

Повече от половината е делът на респондентите, които оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че за това трябва да се носи политическа отговорност. По-малко от една четвърт от анкетираните не споделят подобно критично мнение, сочат данните от изследването.

Сходни са пропорциите в нагласите и спрямо ролята на самата Кристалина Георгиева – 42,5 % смятат, че тя е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова, докато едва 26,2 % са на противното мнение.

*****************

Националното представително изследване е проведено по метода на полустандартизираното face to face интервю в периода 15-22 октомври 2016 г. Изследването е проведено сред 997 пълнолетни жители в 200 гнезда на територията на страната. Методика на извадката: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Изпълнител е социологически екип "Институт за модерна политика", а възложител – СЕ "ИМП". Изследването е финансирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
15
 
! Отговори
Не на Цацка Цечева ! преди 7 години
Цачка Мамата - Рабфак и ***. За *** не гласуваме.
21
22
 
1
 
! Отговори
ds преди 7 години
Стига с тея руски агенти бре. Как може да гласуваш за редев. При толкова много български кандидати, руския да се класира втори. Ненормалници.
20
1
 
23
 
! Отговори
Стига платени реклам преди 7 години
Аз ли нещо недовиждам, но къде е Марешки?!Тези от кумова срама трябваше да му сложат поне 5-6%!Марешки има всички шансове да е в челната тройка, а лично аз не бих се изненадал ако го видим на балотажа!То бива платени "проучвания" ама тези се оляха!
19
2
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Да си социолог на днешно време ставаш милионер за един месец и всичко е под масата.Взел си паричките, сложили са ти въженцето на гръкляна и ти щеш не щеш ще пееш това за което са ти платили. Проблемът е че хората отдавна не вярват на социолозите и слушат сърцето си , а то казва едно единствено нещо. Не гласувай за хората влюбени в НАТО и ЕС! Има хора мислещи за това България да изгони всички концесионери печелещи милиарди от нас. Гласуване единствено за ПАТРИОТИТЕ КАРАКАЧАНОВ-НОТЕВ И ВСИЧКО Е ОК
18
42
 
2
 
! Отговори
Да на Цецка Цачева ! преди 7 години
Да подкрепим нашите кандидати, г-жа Цецка Цачева и г-н Пламен Манушев. Те са нашите представители, те могат най-добре да ни ръководят и управляват, да ни представят подобаващо пред света. Това е правилния избор, нека масово да ги подкрепим и да спечелим още на първи тур. Успех.
17
1
 
25
 
! Отговори
Край преди 7 години
Готов съм да хвана бас със всеки социолог, политолог, социопат и пр. който твърди, че леля Цеца ще победи на първи тур. Залагам 5хил. лева че това няма да стане. Който смята че ще стане пък да заложи хиляда лева или просто да обещае че ще си изяде социоложката диплома публично до фонтана пред президентството.
16
33
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не познавам и един бесепар, който да гласува за Радев, абсолютна манипулация са процентите, които му дават.
15
2
 
35
 
! Отговори
РИБИТЕ НЕ КЪЛВАТ преди 7 години
Аз искам да попитам, господата социолози и анализатори, кой точно ще гласува са Цецка? Аз познавам гербаджии, който ще дадат жълт картон на патрона си, с негласуване или с гласуване за патриотична формация! От останалите граждани, кой са феновете на Цецка, точно? Тези, който се гордеят със случая ООН? Тези, който обичат мигрантите, с които ГЕРБ ни пълни или тези, които смятат, че Цецка е афторитетна и компетентна фигура! Хората нямат пари и не вярват на платените медии за срязани лентички!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТемидаКакъв хейт бе, та ти сам бълваш хейт и се самозаливаш!
13
1
 
35
 
! Отговори
Да бе.., преди 7 години
Това е поредната долна гербаджийска предизборна манипулация.Стръф за балъци.Дотук бяхте.Не вървите.
12
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев въобще не стои на дневен ред. Народът е големият победител в изборите
11
37
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв Радев , бе?! Ако няма фалшификации, Радев трябва да е трети, след Цачева и Каракачанов
10
1
 
33
 
! Отговори
Социолог преди 7 години
Цачева въобще не стои на дневен ред. Народът е големият победител в изборите.
9
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проучването сигурно е правено по телефона, а номерата са любезно предоставени от БСП. Аз лично не познавам човек, който ще гласува за шапкаря Радев :)
8
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цачева първа???!!! Това в кой офис го правихте??
7
14
 
4
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Това същите социолози които казаха, че на парламентарните изботи ГЕРБ и БСП ще са с разлика 2-3% а после БСП бяха около 15-20% назад ли са. Чакам платените БСП *** на червения сайт да ме залеят с хейт :) BTW - Се ми е тая и за герб и за бсп. Цялата политическа каста е изхабена покварена без стойност морал и доверие. Нуждаем се от народ който да се опълчи да щурмува парламента и мирно ДА ИЗБИЕ 240 човека (ако са хора де)
6
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква Цачева, бе?! Ако няма фалшификации, Цачева трябва да е трета, след Радев и Каракачанов!
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манипулация! Оня ден Тиквата каза, че всеки сондаж се плаща яко!
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпната правителствена организация в лицето на ГЕРБ и придворните и партийки се канят от 2017г да започнат масов рекет и запор на банкови сметки на българите зад граница.Не отдавна Историкът на ГЕРБ и ДС Божидар Димитров обсипа със заплахи инакомислещите ,че скоро време ще бъдат преследвани по примера на Турция като гюленисти.
3
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"института за модерна политика" ха - хасеверозападналите крайни обръчи на бсп.