Депутатите ще решават: Престъпен ли е комунизмът?

Законът ще задължава премахването на символите на строя
243
Депутатите ще решават: Престъпен ли е комунизмът?
Снимка: Facebook

Всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати. Това е записано в предлаганите промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, внесени от депутати от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ, които изненадващо депутатите решиха, че ще обсъдят през тази седмица.

"Крайно време е артефактите от този режим да отидат в музея, а не разни хора да ходят и да им се кланят", отсече реформаторът Петър Славов.

Според него също толкова важно е в училищата да се учи обективната истина за комунизма, за да знаят младите хора какво е причинил този режим на нацията.

С предлаганите промени в закона задължението за премахване на комунистическите символи се възлага на всички държавни органи, техните филиали в страната, както и на местната власт.

Задължението се вменява и на "публично-правни организации, физически или юридически лица", които по силата на закона, ще трябва да предприемат действия за преодоляване на тежкото наследство от комунистическия режим".

Според новите текстове всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година, могат да бъдат предоставени в Музея на социалистическото изкуство.

Законът забранява също поставянето на публични места на предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи комунистическия период у нас и такива, които възхваляват дейността на БКП. Единственият вариант, при който такива предмети могат да бъдат видени публично, е като задължително бъде посочен престъпният характер на режима чрез информационна табела.

На местата, на които има монументи, чието преместване не може да бъде направено веднага, задължително трябва да бъде поставена указателна табела с текст: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г.-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Друг нов текст в закона задължава образователното министерство, директори на училища, учители и ректори и преподаватели в университетите, както и публични организации да предприемат действия, така че в помагала, учебни планове, учебници и в образователния процес комунистическият режим, както и неговите партийни и държавни ръководители да бъдат точно и обективно отразени.

За нарушение на изискванията физически лица могат да бъдат глобявани с 200 лв., а юридическите лица - с 2000 лв. Санкциите ще се налагат от съответните областни управи.

Ако областните управители не си свършат съвестно работата, премиерът ще може да издава наказателни постановления срещу тях.

Всички отговорни по този закон институции имат възможност в срок от 1 месец от влизането на закона в сила да предприемат всички действия за премахването на символите.

Към мотивите на законопроекта с промени, вносителите са записали, че 16 години след влизането на закона за комунистическия режим в страната все още могат да бъдат видени "безсмислени лозунги, предмети, скулптури и пр., възхваляващи този престъпен режим".

Според вносителите промените ще доведат до завършване на процеса на "декомунизация на страната" и пълното ѝ приобщаване към семейството на демократичните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизъм има в Швеция,това тук е било тоталитаризъм. На господата синовете и дъщерите им не завършват образованието си в Северна Корея нали?
160
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То комунизъм в България никога не е и имало другарю, но КОМУНИСТИ има и още са тук. Те са си същите, те не желаят да се променят а обещават промяна за кой ли път, за кой ли път
159
7
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Пежду фашизма и комунизма няма никаква разлика . И двете идеологии са човеконенавистнически и избиха милиони човека и съсипаха човечеството.Религийте също.
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закачи си и един на ГОШО МАСТИКАТА та като забравиш кой беше готов да подари Пиринска Македония на ТИТОВА да се подсещаш ДРУГАРЮ ИДИОД, сложи си и по един на единичните тризнаци ВОЛЕН, ДОГАН И КАРАКАЧАНОВ
157
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Специално заради смръдливия гербераст методи андреев ще си окача в хола портрет на бай Тошо.
156
0
 
2
 
! Отговори
KURZAVAS преди 7 години
Значи важи и за мнозинството от депутатите,дето сменят партиите както им е удобно
155
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хубав бил живота в КОНЦЛАГЕРА НРБ толковова хубав че на човек му трябваше изхода на виза за да напусне комунистическия ви рай
154
4
 
13
 
! Отговори
СС преди 7 години
Естествено, че е престъпен, всички го знаем! Какво има да решават 240 тикви, почти всички бивши и не толкова бивши комунисти?!
153
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историята затова е история за да се изучава и никога да не се забравя, иначе се повтаря. Например как ще обяснят нашите другари факта че те единствени в цяла истина Европа не се извини ха публично за злините причинени през комунистическото им управление. Нима тези ГДР, ЧЕХОСЛОВАКИЯ, ПОЛША да са били по лоши от нашите червени ***, едва ли
152
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като са тръгнали да творят никому ненужни закони, вместо да се занимават с важните неща, викам да намалим гравитацията, да отместим Слънцето малко в ляво и да увеличим солеността на Черно море. За това ще си ходите. Историята се е история. Със забрани нищо не става.
151
5
 
6
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Да,петолъчковците което пледират е вярно,относно космоса,болниците,числеността на населението и т.н.Пропускат да отразят хилядите избити българи ,несъгласни калпазаните да им вземат имуществото.Пропукат и това,че СССР фалира,защото искаше да наложи диктат и в Латинска Америка и наливаше средства за оръжие и политики.Така,че соца бе неуспешен експеримент,който и върлите комунисти го осъзнаха и станаха капиталисти с общодържавно и народни средства и имущество.Време разделно.Пълна ревизия .
150
1
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Пак кьорфишеци предизборно. Методи Андреев от години получава пари като председател на комисия по досиетата, а и тази работа не е свършил. Да му възложат сега лично да обиколи България за да премахне всички надписи, табели, и т.н. останали от бай Тощово време.
149
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самият закон е от 2000г. и оттогава комунистическия режим е обявен за престъпен, а отговорност за това се вменява не на редовите членове, а на ръководствата и ръководните дейци на БКП.
148
2
 
3
 
! Отговори
Към Енгелс преди 7 години
Бог да пази България!Методи Андреев да дойде в Кърджали.
147
1
 
5
 
! Отговори
Енгелс преди 7 години
Комунизмът в действие в град Кърджали.За директор на училището в Стремци е назначен Юксел Юсеин-бивш секретар на БКП в Черноочене,бивш агент на ДС-псевдоним Болбин,бивш или небивш активист на ДПС,сега скъп кадър на ГЕРБ.Това е истинската носталгия по комунизма показвана от Цвета Караянчева и Гроздан Колев-шеф на РУО-Кърджали.Държавен служител с оценка5.Това е истината.
146
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другаря ТОЛОСТОЙ заяви че са купили половин България, обаче нашите ПУТИНОФИЛ И пак сънуват как други заграбват родината ни
145
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво по интересно, може би пак мавзолей. А и оня алкохолик ГОШО мистиката е позор за България
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със същото мислене бе разрушен и мавзолеят. Разбирам да бяха сложили нещо по-интересно на негово място, но не - празно, за да стане на паркингче, за да прибират таксички.Абе ей, а руснаците махнаха ли мавзолея на Ленин? Не, нали? Че и още пазят тялото му, че на туристическа атракция го направиха. Извиват се дълги линии да го видят, че на хората им е интересно.Най-интересният обект в БГ от 20-ти век знаете ли кой е? Руината на Бузлуджа... :)))))))
143
4
 
10
 
! Отговори
Ядосан преди 7 години
Народ, който отрича и заличава миналото си, е обречен да го повтори. Господата в РБ искат да убедят живелите в онези времена, колко ужасно е било - нищо, че самите те или са твърде млади, за да помнят, или са били номенклатура. Писна ми от тези обвинения в празното пространство, да си поемат отговорност за настоящите действия по разграбване на държавата и загубата на национален суверенитет - всички управляващи вкупом.
142
2
 
7
 
! Отговори
до 203 преди 7 години
ти нямаш държава бе безродник!! Земята ти я изкупуват еврейски и туски фондове, а ти ядеш и пиеш в някакво наркотично опиянение!! такива плазмодии ги опираха на стената и после ги изпращаха по живо, по здраво в отвъдното, като национални предатели, само заради мисълта, че родината е за продан.. ***