Западният печат за България: Шамар за Запада, победа на Кремъл!

"Балканско земетресение в равновесието между Запада и Русия"
14 ное 2016 20:00, Елка Василева
223
Западният печат за България: Шамар за Запада, победа на Кремъл!
Снимка: архив, Reuters

България и Молдова удариха шамар на Запада - там вчера спечелиха президентските избори кандидат-президенти русофили, пише италианският в. "Република".

Авторът на статията Андреа Таркуини говори дори за балканско земетресение в равновесието между Запада и Русия.

Вестникът описва Румен Радев като динамичен кандидат на опозицията в България, а Игор Додон като представител на руското малцинство в Молдова. И в двата случая умората на народа от опустошителните последици от корупцията и повсеместната мизерия помогна за победата на двама лидери, които са открити русофили.

Това е и победа на Кремъл срещу Запада. Това е тежък трус за ЕС, за НАТО и за целия Запад, отбелязва още изданието. За първи път от разпадането на съветската империя свободният свят, който сега има за бъдещ лидер пораждащия съмнения Доналд Тръмп, ще трябва да се изправи и пред победата на русофилски лидери в редиците си, коментира италианският вестник.

За френския в. "Фигаро" Румен Радев, който някои наричаха в България с прякора "червения генерал", се възползва от недоволството на народа от правителството, чиито усилия в борбата с корупцията и в реформата на държавния сектор бяха смятани за прекалено бавни. Подобен извод прави и френският в. "Лез еко". И двете издания припомнят, че новият президент говори свободно английски, немски и руски и обещава, че страната му ще остане член и на ЕС, и на НАТО.

Френският в. "Тан" е озаглавил статията си за победата на Радев на президентските избори: "В България Борисов се изправи пред народното недоверие". Загубата на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева е определена в публикацията като болезнено поражение, като брутален и бърз крах. Изданието припомня, че критици на Борисов са го упреквали за неговите прекалено големи его и увереност и дори в тази насока са говорели за арогантност. Освен това грешката на Борисов беше да издигне един ефикасен кадър на ГЕРБ за президент, но на когото му липсва харизма. В статията се отбелязва и че е Борисов е допуснал грешката, като е превърнал президентските избори във вот на доверие за правителството си и така е заложил на карта политическото си оцеляване.

В статията се отбелязва и че като един страничен ефект на доминото победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ е дала криле на кандидата на социалистите, известен с добрите си връзки с Москва. Радев се отличи по време на кампанията си, като призова за вдигане на санкциите срещу Русия и като подчерта, че трябва да се приема реалността, че Крим окончателно е преминал в лоното на Кремъл, което му спечели откри критики от проевропейския лагер. Днес неговите привърженици припомнят, че неговият прочит на украинската криза съвпада отлично с този на новия американски президент.

За Радев сега задачата няма да е лесна, с правителство в оставка, с предсрочни избори в перспектива. На Радев се пада сега мисията да изиграе ролята на гарант на демократическата легитимност, допълва "Тан".

Канадското издание "Глоуб енд мейл" коментира избора на Радев за президент на България и на Игор Додон за президент на Молдова като поредните знаци за бунт в Европа и за разпокъсване на Запада.

За Владимир Путин победите не секват, допълва авторът на статията Марк Маккинън. Резултатите от изборите и в България, и Молдова са лоша новина пък за Украйна. Неспособен да предизвика във военен план Русия, Киев се надяваше, че западните санкции в крайна сметка ще принудят Москва да спре да се меси в нейните дела и да върне Крим. Но това сега изглежда по-трудно постижимо, отколкото беше преди седмица. България избра президент, който вярва, че ЕС трябва да отмени санкциите срещу Русия, а Молдова избра президент, който води кампания за прекратяване на дългата война срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната и призовава за членство на Кишинев в оглавявания от Москва търговски блок, пише канадското издание.

След Brexit и след победата на Тръмп в Европа се появи чувството, че се очертават още смутни времена. Крайнодесни кандидати и партии се очаква да се представят добре на изборите в Австрия, Холандия и Франция. Резултатите от изборите в България и Молдова пък само подхраниха чувството за едно статукво, което започва бързо да се разпада, отбелязва в. "Глоуб енд мейл".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
19
 
! Отговори
Национал-комунизъм преди 7 години
Значи искам след парламентарните избори!1. Да бъдат спрени новините на турски език, и турските сериали по националните телевизии, и въобще да не бъдат излъчвани по българските телевизии.2. Циг.нската битова престъпност да бъде потушавана с особена жестокост.3. Въобще да не си помислят имигрантите да припарват до България4. Които коментират по форумите в който коментари се съдържа вулгарности спрямо България да им бъде проследявано IP-то и да бъдат съдени и вкарвани в затвора.
121
12
 
11
 
! Отговори
Тома преди 7 години
Казано е! Москва е Трети Рим и четвърти няма да има!Веднъж Москва да падне и ще се възцари рай на земята.
120
5
 
6
 
! Отговори
не се връзвам преди 7 години
Статията приема желаното за дейстително. Възможно е да не е платена, въпроса е коя статия ще ни изберат за превод.От това нещата в Русия няма да се оправят, тъй като там грешката е системна.
119
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българин 143Абе ти не разбра ли че с Русия не може напред. С тях само назад.
118
0
 
11
 
! Отговори
ууу преди 7 години
До майорскикак точно си срещу русия? имаш ли идея какъв търговски баланс имаме с тях? колко пъти си бил в русия? имаш ли сапоги, можеш ли да свириш на балалайка и да играеш казачок? блини кога си правил за последно? лукойл колко данъци плаща в България? как разбиха руснаците натресения от тя самите соц? кой ти плаща да пишеш простотии? осънаваш ли, че си много просто животно?
117
8
 
7
 
! Отговори
майорски преди 7 години
А дано а дано нашите да разбрат че с Европа сме добре ...ама против Русия е по зле !!!!българия и русия имат интерес.....проевропейски ...ама нека сме глсът на русия в Европа !!!!Така и Европейци и Руснаци ще ни ценят !!!!
116
1
 
0
 
! Отговори
bluesky2 преди 7 години
До bluesky1Единственото компетентно изказване!!!
115
6
 
6
 
! Отговори
Другаре преди 7 години
Куция Кузя загуби 10% от самолетите си още в първите дни след пристигането си. Миговете падат сами като гнили круши. Нищо не казвате бе другаре, само минуси цъкате.
114
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕВРАЗИЯИ какви ще ги дялаш ти в този съюз? Ще откриеш български магазин в китай и ще продаваш български стоки тип всичко по един йоан?
113
12
 
20
 
! Отговори
ЕВРАЗИЯ преди 7 години
Скоро ще дойде времето когато ще влезем в Евразийския съюз. САЩ ще се разпадне. ЕС също.
112
9
 
13
 
! Отговори
маиор томчев преди 7 години
От ЕС да си гледат работата.Сега България ще даде пак няколко милиарда на изгладнелите руснаци,а българина ще заживее още по бедно.Но за нас парите не са важни,братушките ни трябва да се подкрепят.После те ще дойдат на море и ще им мием тоалетните до като те си пият водката.Необятната е руската душа и мистериозна българската.На запад може би ще ни помислят за ***,но ние всъщност сме умници.Така е било и така ще бъде.Да живее и милионера Слави,а нашти баби да се оправят.Слава на Русия.
111
2
 
4
 
! Отговори
до еусср преди 7 години
Е той затова и тръмп ще назначи гей в кабинета си защото гей гей избива, мухахаха.
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До bluesky1Точно Путин те накара да гласуваш за Радев, защото ако не гласуваш за него още няколко милиарда евро длъжник и после глад за десет години.
109
8
 
24
 
! Отговори
EUSSR преди 7 години
Най обичам когато толерасти ,герберасти и цялата извратене евро.гейска сволочяде шамарите на дядя Вова и ортака му другаря Тръмпов.
108
2
 
7
 
! Отговори
Вова преди 7 години
Още един джет краш и бракувам куция Кузя
107
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манталитета е нещото което трябва да промените... Начина на мисленеее(ако въобще го имате).. Вижте се само - топите се като майски сняг, а се джавкате като махленски к....Какво не можете да поделите... Трябва да излезете и да поостанете в Европа за да разберете за какво иде реч, но лошото е че когато го проумеете не се връщате в БГ... Там за жалост картинката е плачевна.... :(((
106
6
 
30
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
И освен това тези наши западни приятели защо не си зададат елементарният въпрос, аджеба защо ген.Радев спечели и защо хората в България гласуваха така.! Много елементарно е да се говори, че това е победа на Путин.... мен Путин не ме е карал да гласувам за ген Радев, нито пък близките ми ги е карал...значи причината ще да е някъде другаде и е по-скоро в некадърното управление на ББ, което е безцелно и напълно лишено от смисъл....
105
3
 
26
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
За Запада не епроблем, че мин. председателя Б.Борисов е бивш бодигард на Тато, член на БКП и Известна мутра; не е проблем, че президента Плевнелиев е комсомолски секретар на БКП, кандидатът на ГЕРБ за президент г-жа Цецка и тя член на БКП, Цв.Цветанов и той член на БКП и с потекло на ДС...и т.н. Т.е Западът го боли чорапа дали ни управляват бивши комунисти, демократи или марсианци - важно е да управляват тези, които са им пудели и чинно слушкат, тогава могат и да си крадат..това е положението!
104
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
You win again, Вова. Браво, честито
103
4
 
18
 
! Отговори
Ханибал преди 7 години
До Анонимната тиква 140 Разкарай се ти тиквок,Хелоуин отдавна мина. И между другото не съм от БСП,просто избирам човек който може да направи добро за България. Ние трябва да сме националисти и да гледаме първо за собствената си страна,без значение дали това се харесва на Запада или Америка или Русия. Изобщо не ме интересуват всичките,аз искам моята държава да е добре и уважавана от всички!! А великият ви вожд се чудеше на кого първо да угоди и да му целуне задните части!!!