МВР брани турската бразда със 75 млн. от 2014 г. насам

Разходите за охрана обаче намаляват значително през годините
Обновена: 28 ное 2016 16:57 | 28 ное 2016 16:52,
26
МВР брани турската бразда със 75 млн. от 2014 г. насам
снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 Общо 75,3 млн. лева са разходите за охрана на българо-турската граница от началото на 2014 година до края на септември 2016 година. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова до депутата от БДЦ – НС Чавдар Пейчев.

От разчетите е видно, че през 2014 година от бюджета на вътрешното министерство са осигурени 45,5 млн. лева за охрана на границата, а през следващата година разходите рязко падат – до 20,8 млн. лева. За първите девет месеца на 2016 година пък разходите са едва 8,9 млн. лева.

Капиталовите разходи са в размер на 170 хил. лева и са направени единствено през 2014 година. Разходите за персонал през трите години надхвърлят 15,5 млн. лева. Те също намаляват през годините – 8,3 млн. лева през 2014 година, 5,5 млн. лева година по-късно и 1,62 млн. лева за деветте месеца на 2016 година.

За издръжка и текущи разходи, свързани с охраната на границата, през 2014 година от бюджета на МВР са отделени 35,5 млн. лева. През 2015 година средствата намаляват почти наполовина – до 15,2 млн. лева, а за деветмесечието на тази година са 7,29 млн. лева.

Охраната на границата с Турция, която е външна за ЕС, през последните години е основен приоритет в работата на МВР, уточнява още Румяна Бъчварова в своя писмен отговор. Основната причина е засиленият миграционен натиск. 

В края на септември министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи по време на парламентарния контрол, че разходите за охрана на границите на България ще костват около 7 млн. лева от бюджета на Министерството на отбраната. Тези средства се отделят за издръжката на военните и техниката.

За охраната на южната и морската ни граница, които са външни за ЕС, общността отпусна 160 млн. евро плез 2016 година.  

Още по темата - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
4
 
! Отговори
НАЛИ ЗНАЕТЕ..??! преди 7 години
ПРАЗНА РАНИЦА---НЕ ПАЗИ ГРАНИЦА!!!В АФГАНИСТАН ---ДАВАТ ПО 50-$/дневно ....!!А , ВИЕ ----ПО ЕДИН ВЕСТНИК "Атака"....за задни цели и завивка ...!БЛАГОДАРСКО , БЕ...!
17
3
 
5
 
! Отговори
АБЕ , ЕЙ СМЕШНИЦИ.. преди 7 години
Като как си мислите , ....че бедния, гол и гладен българин----ШЕ ВИ ПАЗИ ДЕБЕЛИТЕ И ОХРАНЕНИ ЧЕРВЕНИ ***??! ЗАБРАВЕТЕ ---ПЪРВО ЩЕ ГЛЕДАМ , КАКВО ДА ПАЛАНДЖОСАМ, АКО ИМА НЕЩО ....ПА ,.... ПОСЛЕ ГРАНИЦАТА!АКО --АЗ НЕ МИСЛЯ ЗА СЕБЕ СИ И СЕМЕЙСТВОТО СИ ...ДА НЕ БИ, ОХРАНЕНИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА МИСЛЯТ ЗА НЕГО...??!ЗАБРАВЕТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16
2
 
3
 
! Отговори
до Анонимен преди 7 години
Съгласен съм с теб 15 и 16 че границата няма да я бранят МВР и БА след като премиера в оставса наскоро в Харманли на все слушане пред събрало се гражданство на протест срещу настанените мигранти заяви Час по скоро кадровиците да оформят документи и назначават пенсионери.К ак ви се струва тези млади граничари не са в състояние да създадат надеждна охрана на границата а камо ли пенсионери по на 50-60 год.Щ е превърнат ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ В клуб трета въздраст.
15
4
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хааа ДОБРЕ ,БЕ преди 7 години
СЕГА , ОТ УТРЕ ВЕЧЕ ШЕ ГЛЕДАМЕ --- КАК ТИЯ СЛЕД ГЕРБ ЩЕ ПАЗЯТ ГРАНИЦАТА....!!!Ако ви замирише на ус.ра.ни *** ----да знаете че са ..... ЧЕРВЕНИ ПАТРИОТАРСКИ ПРАШКИ!ТЕ --винаги така миришат ....
14
1
 
5
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
По немската телевизия представиха филм за Мосул и за километрични тунели, изкопани от ИДИЛ (ИСИС). Та някой помислил ли е, че под тази наша ограда може да се изкопаят тунели с дължина 100-200 метра, излизащи в гората.
13
2
 
7
 
! Отговори
Съгласен с 15 преди 7 години
Да се обединим, а не да се делим и ненавиждаме. Заплахата за всички нас е много по-голяма, отколкото дребните караници и изкуствени деления. Да мислим за нашите деца и внуци !
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой ще брани Българската бразда? Явно това няма да е МВР. Няма и да е армията, защото такава няма. Няма да я бранят и НПО-та на Сорос. Няма да я брани и Д(ан)С. Значи остава да я бранят българите. То се видя, че няма други. Но преди това трябва да спрем да вярваме на всякакви антибългарски организации и субекти, които ни лъжат всеки ден. Да спрем да се делим на леви, десни, сини, червени, селяни, граждани и какво ли още не. Всички тези разделяния и вражди ни съсипват като народ.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МВР НИЩО НЕ БРАНИ А Е ЕДИН СКЪПОПЛАТЕН *** КАТО ПОЧТИ ВСИЧКИ МИЛИЦИОНЕРИ СА И ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНИ ТРАФИКАНТИ НА АЗИАТСКИ МАН ГАЛИСТАНЦИ
10
6
 
16
 
! Отговори
Skitnik32 преди 7 години
Има ли още *** които да твърдят че наборната армия е по-скъпа от Т(г)рагичната полиция? Добавете и ефективността... Излиза че се плащат милиони за нищо
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много скъпи тези куршумиЗа тези пари трябва и птица да не може да мине през границата
8
4
 
17
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Благодарете на плевнелиев, койти не иска да праща армия на границата, за да не плаши башибозука. Можеше да струва едно минно поле за няколко милиона. Цената ще скочи до 1 млрд много бързо.иначе за пенсии няма. Също така можеше да струва един пълнител и камера да заснеме как се пази граница. Само патриотизма ще ни спаси
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5: по-балъшка сметка не можа ли да извадиш
6
6
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Спокойно, колеги! Не се шашкайте, скоро това няма да е наш проблем. Въпрос на време е, да прочетем, чуем или гледаме репортаж , за престрелка между граничари и "имигранти" на Сръбско-Турската граница. Спете спокойно!
5
3
 
21
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Граница,дето се пресича от повечето решили да го направят,може ли да се нарече охраняема граница??????Цялата е по-малко от 300км,по 10 души да има на километър,прави 3000човекаХ3000лв на човек=9 млн на месец.100млн. на година за да бъде тотално завардена границата.Ако изчислим щетите от мигрантите,ще се окажат много по-големи!
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО ДА БРАНИ ИЗРАЕЛ!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МВР брани турската бразда?А аз си мислех,че със 75 милиона брани българската бразда.Ехааа и за благодарност турците ни пускат по няколкостотин "бежанци" на нощ.Това се казва черна неблагодарност.
2
1
 
22
 
! Отговори
ами преди 7 години
Защо още не е построена оградата ЗАЩО??????????????А как се охранява границата се вижда,хиляди тарамбуки бродят необезпокоявани из градове и села!
1
3
 
15
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Брани я и само Свинетка може да прехвръкне за да лови снежинки облечена като Снежанка :-)