Борисов: Няма да се подведем по всеобщата лудост!

Всеки иска да се вдигат пенсиите, каза премиерът
Обновена: 30 ное 2016 22:09 | 30 ное 2016 22:03, Петя Славова
299
Борисов: Няма да се подведем по всеобщата лудост!
Снимка: Правителствена информационна служба

"Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България. Никак не сме се предали. Ще останем, не на тези постове, но като стожер на стабилността, и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото. Защото вие като работодатели знаете, че исканията винаги са повече от моженето и което вие си позволявате. Затова има избори, всеки може да каже тогава какво предпочита".

Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов, който присъства на конкурса "Мистър и Мисис Икономика 2016", организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и списание "Икономика", съобщиха от правителствената информационна служба.

Още по темата

"Искам да ви поздравя, затова че вие като гръбнак на нашата икономика, банковата система, направихте доста през последните години. Неслучайно за последното тримесечие - вие и ние като държава, сме втори с 3,6 % ръст на икономиката. Това далеч не са границите на това, което може да постигнем. Докато има еврофондове да оправим инфраструктурата през това време трябва да създадем такава икономика, която да може да издържа тези огромни апетитни желания на всички, ползвайки парите на данъкоплатците, да харчат", каза премиерът.

По думите му "надали има някой, който да не иска да се вдигат пенсиите колкото може повече". "И аз съм "за" и неслучайно за всеки празник ние даваме по над 50 млн. лв. – общо над 200 млн. лв. за последните две години. Но това го правим, когато видим сметката и че има устойчив процес. Ако сега сме сигурни, че през 2017 г. ще има тази устойчивост, разбира се, не 300, 600 лв. ще станат. Кой от нас не го иска? Всеки го иска. Но дали я има устойчивостта?

В последното тримесечие ръстът на икономиката се вдига – така ли ще бъде и следващото тримесечие? Не трябва да бързаме просто“, отбеляза министър-председателят. Премиерът посочи, че въпреки прогнозите, това тримесечие, за тази година има 3,460 млрд. лв. бюджетен излишък. „Веднага апетити да ги изхарчим. Но ние имаме да плащаме. Днес взехме решение и платихме за АЕЦ „Белене“, за да тръгнем с руснаците на чисто. Тези, които се занимават с енергетика, знаят за безумните договори с американските централи, за които платихме 1,2 млрд.

И въпреки всичко не дадохме да се вдигне цената на тока. Няма и да се вдигне“, допълни Борисов. „Знаете какво се случи с КТБ при предишното правителство. Благодарение на фонда и на банките, които са тук, се разплатиха 3,7 млрд. „живи“ пари на вложителите до 100 000 евро. И всичко това тази година. За съжаление, обстановката е такава- ние никога не сме доволни от себе си.

Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара. Рано или късно политиците, каквото и да говорят, ще се напаснат към системата. Защото е лесно да се говори отвън, съвсем друго е когато седнеш с работодателски, синдикални и други организации да договаряш правила. А ние изминалата година се опитвахме да договаряме правила- бизнесът да е на светло, да плаща данъци, да се събират приходи и с тях да се работи“, отбеляза министър-председателят.

Той посочи, че са събрани над 3 млрд. лв. допълнително от контрабанда. "Под 8% е контрабандата на цигари в момента. Даваме най-добрите показатели в Европа. И това е благодарение и на работата на прокуратурата, и на службите, и на данъчни и на митници, и приходни агенции", каза премиерът.

"Аз не мога лесно да накарам партията да вдигне ръка и да каже- вдигайте пенсии, вдигайте заплати, всичко да се вдига сега, за да могат да се спечелят изборите. Защото финансовият министър казва „Добре, аз съм съгласен да го направим, но след това няма да ме каните за министър и не те съветвам и ти повече да се кандидатираш за премиер".

Устойчивостта ще бъде нарушена. Никой не се вслушва в разума, никой не се вслушва във финансистите и икономистите“, заяви Борисов. Премиерът изброи постигнатото от правителството и усилията, които бяха положени в изграждане на пътната инфраструктура, пречиствателни станции и по отношение на енергийната ефективност. Той отбеляза и постигнатият ръст в туризма.

Министър-председателят заяви, че за него връченият му днес от премиера на Унгария орден е приел от името на всички, които денонощно пазят границата – "всички наши граничари, полицаи и военни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
2
 
5
 
! Отговори
Р.Недев преди 7 години
Борисов кои ти вярва ти и твоите зам.председатели сте нагли грабители защото се чувствате недосегаеми съд ,прокуратура работят единствено за вашите интереси.Така ме ограби твоят зам.Д.Николов наи добрият ти кмет бедна ти е фантазията какво причини на мен и семейството ми и всичко да си получи обещаното
172
5
 
18
 
! Отговори
Нищо сложно няма преди 7 години
Хората не искат саниране на 1000 блока и окрадени 1 милиард всяка година . Искат за този милиард да вдигнете пенсиите....На работещите им писна всеки месец да дават луди пари за лекарства на родителите си.....Толкова е просто.
171
5
 
20
 
! Отговори
Икона преди 7 години
Лошото е че доста народ се подведе по тебе , нискочела мутро...
170
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безсрамник е Бсй ! От 15 години ни "спасява" от лошото а все по-бедни и отчаяни. Емихрацията не спира, икономика няма, рекет на целия бизнес, особено големия и кражби от магистрали и големи държавни поръчки. Говори се, че между 11 и 12 милиарда вече има пи сметките си Бай Буй, а останалите около него и предишните? Преди 2 години САЩ му конфискуваха 460 милиона долара от Саудитска банка. Той скърца със зъби и мълчи. В.Нолан му го каза лично. Ето къде са ни парите, за болните и бедните.
169
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ПОДКРЕПИ ДРУГО ПРАВИТЕЛСТВО И ТО ДА СЕ ОКАЖЕ ПО ДОБРО ОТ ГЕРБ.АУУУУУУУ УЖАС, УНИЩОЖИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ
168
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата лудост на българския народ г-н Борисов е , че Вие станахте премиер.Най-голямата лудост е , че още не сте в затвора, заедно с цялата пасмина около Вас.
167
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО НЕ СЕ КРАДЕ НА ВСИЧКИ НИВА, поне на половина, пари има. Но богаташите няма да са съгласни защото и 10 милиарда да има им е все малко. Дреме им, че двойното и тройно счетоводство, че водят работещите за тях на минималната работна заплата, че чре контрабандата богатеят всяка минута, всичко това е в основата на отказа.А Тиквата, икономист ли е, финансист или правист?Всичко му плаща за да може да върви бизнеса някак си. А за бедните все няма.Около 60 милиарда са откраднати от България. Найс,а?
166
3
 
25
 
! Отговори
Съседите преди 7 години
Кипър 683 евро минимална работа заплатагърция - 684 евротурция - 424 евроЧерна гора - 288 евросърбия 235 еврорумъния - 217 евроБългария 214 ЕВРО
165
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-нисак работна заплата за страна в ЕС - - в БЪЛГАРИЯ люксембюрг - 1923 евронидерландия 1502Белгия - 1501Ирландия 1461Великобритания - 1379 евро минималан работна заплатаАндора 915 ЕВроИспания 757 ЕВролатвия - 300 ЕВроУнгария -333 евроБЪЛГАРИЯ - 214 ЕВРО!
164
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
въпроса не е дали прахосваш средства. Въпроса е ЗА КАКВО ги прахосваш. Цяла средства залага средстав за РАСТЕЖ и ИВЕСТИЦИЯ. няшият ***- анара живее във времето на Дяноов и предлага ИКОНОМИИ. Икономиите бяах полезни през 2009-2010, когато имаше крах на банковита борса, но сега само вредят. бизнеса, образуваанието, технологиите имат нужда от СТИМУЛИ.
163
3
 
14
 
! Отговори
Ласло Андер преди 7 години
- Но все пак подобна мярка, ще довеед до много фалити, особено във провинцията!Л.А.- фалити на кого, на бизснесмените или на местните феодали, срам за съвременната Европейска цивилизация. положението на България в провицията е доведено до робско съществуване...
162
2
 
15
 
! Отговори
бб преди 7 години
Искам да ви поздравя, затова че вие като гръбнак на нашата икономика, банковата система, направихте доста през последните години.Макар да се опитах да ви счупя прешлените, вие още кретате и мърдате.
161
2
 
14
 
! Отговори
четете Ласло Андер преди 7 години
комисар за социално включване:- но Все пак подобна стъпка, рязко увеличаване на минималната заплата от 170 на 600 евро няма ли да разклаи Икономиката на България?Ласло Андеро, евкрокомисар: НЕ! И съобщавам това с цялаат отговороност на поста който заемам. ние мноог внимателно сем проучили икномическата обстановка в България. Мнимална заплата в размен на 450 ЕВРО е напълно реалстична, може и още!
160
4
 
12
 
! Отговори
Не им пука на преди 7 години
Изградените яко кропуционни водни цикълчета и сметища вдигнаха разходите з а вода и смет зверски..Над 70% от територията на страната обезлюдява .Над 2 000 000 в детеродна възраст нямат доходи з а оцеляване и раждане на деца.
159
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НОВИНА ! ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРИЕ ПОСТАНОВЛЕНИЕ на 1 ноември, според което ВСички държави членки на ЕС, са дължни до 3 месеца от постановлението да направят минималната заплата 600 ЕВРО на месец!
158
3
 
21
 
! Отговори
аман от наглеци преди 7 години
БОрисов се записа като най наглия прахосник в историята на Балканите от края на Мезозоя.Прахосаните десетки милиарди живи левове само за яко корупционни обекти не носят нито лев доходи на народ а или на огромната ненужна администрация.над 4 000 000 преродени в БЪлгария не получават доходи заоцеляване..над 3 000 000 по данни от вчера нямат никакви доходи..
157
3
 
17
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Е, сега стана ли ви ясно, че не надигнем ли сопите и не наритаме ли тези престъпници в Анадола, нищо добро не ни очаква!?Стана ли ви ясно защо Орбан връчи орден за заслуги на Бойко *** - спасителят на Европа?! Ако не е, скоро ще ви се изясни, но ще е твърде, твърде късно.
156
5
 
16
 
! Отговори
218 преди 7 години
за мизерия хайде да не говорим по времето на Живков - последната година МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е БИЛА 600 . - преди 27 години. - ДНЕС СЕ МЪЧАТ ДА Я НАПРАВЯТ 460 .лева!
155
4
 
17
 
! Отговори
Менда преди 7 години
Вчера - имаме съвпадение с политиките с ПФ, ние вееч две години си помагахме.Днеска - никога не са ни съвпадали политиките с ПФ.Личи си влиянието на Тиквата преди дпет дни - няма да подкрепям кабинетонди ден - ще подкрепя ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИКИвчера - никакъв кабинет няма да подкрепям.до утре има вреем пак да се завърти.Прави са ПФ, този човек не трябав за е министър-председател.Той е вреден за държавата. А най-лошото е ч в Герб няма никой със самостоятелно мнение.
154
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искаме си мизерията ..ае..а..а като едно време . Бедни , но равни . Всички трябва да получаваме по 300 лв. пенсия и край . Това е нашата мечта на комунистите . Гладни , но равни .