Борисов: Няма да се подведем по всеобщата лудост!

Всеки иска да се вдигат пенсиите, каза премиерът
Обновена: 30 ное 2016 22:09 | 30 ное 2016 22:03, Петя Славова
299
Борисов: Няма да се подведем по всеобщата лудост!
Снимка: Правителствена информационна служба

"Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България. Никак не сме се предали. Ще останем, не на тези постове, но като стожер на стабилността, и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото. Защото вие като работодатели знаете, че исканията винаги са повече от моженето и което вие си позволявате. Затова има избори, всеки може да каже тогава какво предпочита".

Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов, който присъства на конкурса "Мистър и Мисис Икономика 2016", организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и списание "Икономика", съобщиха от правителствената информационна служба.

Още по темата

"Искам да ви поздравя, затова че вие като гръбнак на нашата икономика, банковата система, направихте доста през последните години. Неслучайно за последното тримесечие - вие и ние като държава, сме втори с 3,6 % ръст на икономиката. Това далеч не са границите на това, което може да постигнем. Докато има еврофондове да оправим инфраструктурата през това време трябва да създадем такава икономика, която да може да издържа тези огромни апетитни желания на всички, ползвайки парите на данъкоплатците, да харчат", каза премиерът.

По думите му "надали има някой, който да не иска да се вдигат пенсиите колкото може повече". "И аз съм "за" и неслучайно за всеки празник ние даваме по над 50 млн. лв. – общо над 200 млн. лв. за последните две години. Но това го правим, когато видим сметката и че има устойчив процес. Ако сега сме сигурни, че през 2017 г. ще има тази устойчивост, разбира се, не 300, 600 лв. ще станат. Кой от нас не го иска? Всеки го иска. Но дали я има устойчивостта?

В последното тримесечие ръстът на икономиката се вдига – така ли ще бъде и следващото тримесечие? Не трябва да бързаме просто“, отбеляза министър-председателят. Премиерът посочи, че въпреки прогнозите, това тримесечие, за тази година има 3,460 млрд. лв. бюджетен излишък. „Веднага апетити да ги изхарчим. Но ние имаме да плащаме. Днес взехме решение и платихме за АЕЦ „Белене“, за да тръгнем с руснаците на чисто. Тези, които се занимават с енергетика, знаят за безумните договори с американските централи, за които платихме 1,2 млрд.

И въпреки всичко не дадохме да се вдигне цената на тока. Няма и да се вдигне“, допълни Борисов. „Знаете какво се случи с КТБ при предишното правителство. Благодарение на фонда и на банките, които са тук, се разплатиха 3,7 млрд. „живи“ пари на вложителите до 100 000 евро. И всичко това тази година. За съжаление, обстановката е такава- ние никога не сме доволни от себе си.

Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара. Рано или късно политиците, каквото и да говорят, ще се напаснат към системата. Защото е лесно да се говори отвън, съвсем друго е когато седнеш с работодателски, синдикални и други организации да договаряш правила. А ние изминалата година се опитвахме да договаряме правила- бизнесът да е на светло, да плаща данъци, да се събират приходи и с тях да се работи“, отбеляза министър-председателят.

Той посочи, че са събрани над 3 млрд. лв. допълнително от контрабанда. "Под 8% е контрабандата на цигари в момента. Даваме най-добрите показатели в Европа. И това е благодарение и на работата на прокуратурата, и на службите, и на данъчни и на митници, и приходни агенции", каза премиерът.

"Аз не мога лесно да накарам партията да вдигне ръка и да каже- вдигайте пенсии, вдигайте заплати, всичко да се вдига сега, за да могат да се спечелят изборите. Защото финансовият министър казва „Добре, аз съм съгласен да го направим, но след това няма да ме каните за министър и не те съветвам и ти повече да се кандидатираш за премиер".

Устойчивостта ще бъде нарушена. Никой не се вслушва в разума, никой не се вслушва във финансистите и икономистите“, заяви Борисов. Премиерът изброи постигнатото от правителството и усилията, които бяха положени в изграждане на пътната инфраструктура, пречиствателни станции и по отношение на енергийната ефективност. Той отбеляза и постигнатият ръст в туризма.

Министър-председателят заяви, че за него връченият му днес от премиера на Унгария орден е приел от името на всички, които денонощно пазят границата – "всички наши граничари, полицаи и военни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
27
 
! Отговори
Значи има излишък преди 7 години
над три милиарда и с него се изплащат парите на вложителите, които са били ограбени от некоректни банкери? Но това Б.Б. го премълчава, казва само, че са се разплатили с вложителите, които са имали до 100 000 евро! Тоест влоговете, гарантирани от държавата са платени с пари, които можеха да се използват за пенсии?Пак нашите изстрадали родители се оказаха ограбени, за да бъде компенсиран грабежът на една известна банка от едно известно лице и тези около него!Браво, Бойко! Наместили сте парите!
32
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДРУГАРЯТ С ФИЛИЯТА МАС ЕДИН ВЪПРОС. НАБОЖЕН ЛИ СИ? КАТО ТЕ ГЛЕДАМ ВСЕ ПОКРАЙ ПОПОВЕТЕ И СВЕТЕНАТА ВОДА СЕ РЪГАШ. ИМАЙ ПРЕДВИД ЧЕ НИТО ПОПОВЕТЕ НИТО СВЕТЕНАТА ВОДА ЩЕ ТИ ПОМОГНАТ. ГОСПОД Е КАЗАЛ. ПО СКОРО КАМИЛА ЩЕ МИНЕ ПРЕЗ ИГЛЕНО УХО ОТКОЛКОТО БОГАТ ДА ВЛЕЗЕ В РАЯ. ТАКА КАТО ТЕ ГЛЕДАМ НАПЪЛНО СИ ГОТОВ ЗА ДОЛНИЯТ РАЙ ПРИ ОНЕЗИ ОПАШАТИТЕ И РОГАТИТЕ. ЛОШОТО Е ЧЕ ЩЕ ПЛАЩА И ДОМОЧАДИЕТО ЗА ГРЕХОВЕТЕ НА ЕДИН ФИЛИЯЖИЯ С МАС. ПОЗНАВАМ МНОГО ХОРА НА КОИТО ДОМОЧАДИЯТА ПЛАЩАТ ЗА ГРЕХОВЕТЕ ИМ.
31
7
 
27
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Хора - нема ненаказано зло !всички си заминават премиери министри , верно е крадат много но си заминават !само че тоя няма да го помним с асфалта и санирането !Бойче и децата знаят че си най крадливия премиер на България нема бегане от етикета !
30
2
 
32
 
! Отговори
чичо преди 7 години
Бойко Бойкоооооооо като няма популация и читавите които са тук вземат че избягат а пенсионерите измрат за чий *** са ми твоите магистрали и инфраструктура строена с европейски пари.
29
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избирателите ще свалят ГЕРП защото ЕС дава повече помощ за емигранти извън ЕС и за саниране на имоти на богати софиянци отколкото за бг пенсионери.
28
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този 1 МИЛИАРД дето го давате от бюджета за саниране го дайте на пенсионерите и болните деца- Това саниране за единици за сметка на всички данъкоплатци е лудост !
27
4
 
17
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Твониии Чалгарскииии Поразяващата Уста...
26
2
 
30
 
! Отговори
popa преди 7 години
Борисов ще последва съдбата на Царя, просто ще бъде забравен !
25
2
 
31
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
"Няма да се поддам на всеобщата лудост" Това го разбирам като - " Ще си остана безчуствен и коравосърдечен, ако ще и да умрете от бедност "
24
3
 
30
 
! Отговори
лклллллл преди 7 години
Ако Ви изпразним джобовете на целя айдушки елит...........
23
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямало да се подведе под всеобщата лудост.Та каква е лудостта. Нямало да се поддадат да направят пенсиите 300 лева. И го казва с гордост. Алооооо! Само за лекатства са нужни 100 лева. По,-точно не ги дават а си *** кротко. Позор!
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен ДУРГАРЕТЕ ТИ Е ДУРГАРЯ ОТ БАНКЯ ! И ДУРГАРКАТА ОТ ПЛЕВЕН ,ПАРТИИНАТА ,ЧЕРВЕНО КАСКЕТ.
21
5
 
52
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
Факт е че тези некадърници разчитат само на заеми и подаянията на ЕС. Къде са му заводите на този тъпир? Нали дрънкаше че край магистралите щели да никнат като гъби? Никнат само бурени. Видими резултати!
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минималната пенсия не е ли 161,38 лв в момента? А...... значи ще я намалят с 0,38 лв от първи Януари 2017......
19
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО НЕ БЕШЕ СПРЯЛ БЕЛЕНЕ, ВЕЧЕ ЩЕШЕ ДА ДАВА ТОК.
18
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за контрабанзата може ли някой да го обясни?Ако се пресече един контрабанден канал по какъв начин влизат пари в хазната?Заловената стока ли продават или...
17
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете какво се случи с КТБ при предишното правителство. Благодарение на фонда и на банките, които са тук, се разплатиха 3,7 млрд. живи пари на вложителите до 100 000 евро. -А защо не кажеш къде отидоха парите от КТБ и кой ги открадна , къде отидоха заемите които взехте , защо изпълнявате всички желания на ,,началниците'' от Брюксел дори когато са в наш ущърб ,защо не разтрогнахте безумните договори с американските централи и не дадохте на прокурора този който ги е подписал и т.н ?
16
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя тъпир дай му да излива бетон същата работа и в родния ми град Бургас, стотици милиони евро пари наляха в инфраструктура,санировка и какво ли още не, а заплатите остават 1/3 от тези в София
15
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ИЗБОРИТЕ В 2009 Г. ГЕРБ ИМАШЕ 119 ДЕПУТАТИ, В 2013 - 95, В 2014 - 84, 2017 - ?Тенденцията е да са към 50-60 максимум.
14
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма държава, която да е устойчива и едновременно с това самолетите на лвтищата да се пълнят с пътници еднопосочен билет. Кадърните отдавна избягаха, сега и простаците вече бягат.