Началникът на отбраната ген. Константин Попов подаде оставка

Той е определил решението си като морален акт
Обновена: 2 дек 2016 12:43 | 2 дек 2016 12:41, Елка Василева
74
Началникът на отбраната ген. Константин Попов подаде оставка
Генерал Константин Попов. Снимка: БТА

Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от военна служба поради придобито право на пенсия, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

За решението му са били информирани президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и неговите заместници, посочва "Фокус".

Причината за това решение генерал Попов е определил като морален акт, тъй като в продължение на години е бил пряк началник на новоизбрания президент генерал Румен Радев и по този начин дава възможност на новия държавен глава сам да определи най-висшия военен, с когото да работи за развитието на Българската армия.

По повод подадения рапорт генерал Попов е заявил пред щаба на отбраната, че "Моралът винаги стои над властта".

Мандатът на генерал Попов като началник на отбраната според закона за Въоръжените сили е 4 години и трябваше да изтече през 2020 г.

По рапорта на генерал Попов трябва да се произнесе президентът на републиката.

Генерал Константин Попов встъпи в длъжност началник на отбраната на 9 февруари 2016 г. По време на военната си кариера е преминал през всички длъжности от младши пилот на изтребител до началник на отбраната на Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
kolio99 преди 7 години
До хи-хи-хити си ...четвъртият!
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
генерала с най-голямата фурашка-прилича на ***.
53
0
 
5
 
! Отговори
Зоро преди 7 години
тук в БГ всичката ни е наред. Само ни липсват опандизените крадлииви политици.
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този беше шеф на ВВС. Кой знае как се бъзикал с Радев и сега бяга бързо.
51
3
 
7
 
! Отговори
контраразузнавач преди 7 години
И Тръмп, и Тръмп е проруски агент на Путин, но ние здравите сили но Сорос ще победим
50
1
 
11
 
! Отговори
отвратен преди 7 години
На някои от пишештите във форума само руснаци и комунисти са им в тиквите. От всякъде ги дебнат и проруски преврати правят, макар и безкръвни. Параноята им е нелечима. Попов и той вероятно е част от проруския военен преврат, Бойко Борисов какъв е?
49
0
 
6
 
! Отговори
до 62 от 59 преди 7 години
Благодаря за пожеланията, бъдете и Вие жив и здрав. Наистина и аз имам добри спомени от генерал Стоименов.
48
5
 
15
 
! Отговори
офицер от БА преди 7 години
ПОПОВ, ТИ НАЧАЛНИК НА ОТБРАНАТА НА БОРИСОВ ЛИ СИ, ИЛИ НА Р.БЪЛГАРИЯ БЕ ПРЕДАТЕЛ?
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много зачестиха оставките във всички сфери и навсякъде по света, и още ще предстоят... не ми харесва тази работа...
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бяга, преди встъпването в длъжност на Радев, кой знае какви номера му е правил като началник и сега го гони шубето. След като се е готвил за 4 години "работа", а сега напуска армията скорострелно....
45
0
 
14
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Вчера прочетох статия от германски автор, за мераците на Ердоган към гръцки и български градове и земи. Авторът категорично застъпи тезата, че ЕС не е в състояние да се намеси в евентуален конфликт, а НАТО не се бърка в неждусъюзнически отношения. Този, забележете германски автор, недвусмислено предположи, че единственото спасение за България може да дойде от Русия, докато Путин е на влас. Ако някой либерал станел руски президент, Русия можела да не се намеси - цитирам по памет.
44
0
 
12
 
! Отговори
до 56 от Стар набор преди 7 години
прочети внимателно ВНВАУ в Шумен, а не Сливен. В Сливен беше Щаба на Трета БА, там нямаше Висше военно училище, най-много сержантско да е имало. Говоря за 70-сте години.Не говоря глупости, служил съм в Щаба на Шуменската дивизия -полк. Цалбуков. А цар Киро (полк. Киров) беше Началник на ВНВАУ Г. Димитров.
43
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички червени плазмодии ревнаха вкупом срещу този човек.Какви ли не простотии ще се чуят от всякакви злобни хора.
42
1
 
12
 
! Отговори
Запасняк преди 7 години
Тази униформа с тези звезди е на нашите бивши ( а може би и бъдещи) противници. Аз зная звездите на ген.-майор (1), ген.-лейтенант (2), ген.-полковник (3) и армейски генерал (една голяма звезда).Като нищо в един евентуален военен конфликт мога да го помисля за враг.
41
3
 
9
 
! Отговори
До стар набор от Сли преди 7 години
По времето което цитираш началник на училището в Сливен беше генерал майор Боримечков ! Престани да лъжеш и заблуждаваш ! За сведение само в навечерието на 10 11 1989 година България имаше около 300 генерали не само армейски разбира се ! Сега са под 40 броя ! Глупостите си ги разправяй на старата ми шапка (която ми служеше за дегизировка и инфилтрация в тила на врага като разузнавач ) !
40
1
 
12
 
! Отговори
Вижте сега преди 7 години
като показваме голям брой генерали и висши офицери, заблуждаваме по този начин евентуалния противник, който си мисли че армията ни е огромна...
39
3
 
14
 
! Отговори
Стар набор от Сливен преди 7 години
По мое време командир на дивизията ( 6000-7000 души личен състав) беше Полковник. След като се пенсионира получи звание о.з. Генерал майор. Началник на ВНВАУ Г.Димитров в Шумен с 3000 курсанти беше полк. Киров, за 40-годишнината от 9.9.1944 го произведоха в чин ген.-майор, малко преди да се пенсионира. Тогава БНА имаше 150 000 личен състав, а сега е Генералния Щаб на Цар Борис III може да се побере цялата българска армия, заедно с техниката (в двора).
38
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберастите взеха да капят един по един като есенни листа.Бягат пред вятъра.Голям страх ги тресе от генерал Радев, който за разлика от тях и Вожда им е ИСТИНСКИ ГЕНЕРАЛ, а не такъв изфабрикуван от Доган.
37
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв генерал е тоя бе. Вижте му само физиономията. Като опачелена вдовица от девически манастир. България се превърна в пълна пародия - във всички сфери.
36
0
 
13
 
! Отговори
До Силвия преди 7 години
Силве , а играехте ли си на чичо доктор ?